Což takhle dát si špenát?

Vaření a recepty 28. 6. 2016

Zapomeňte na kašovitý protlak z mrazáku v socialistické samoobsluze. Ten dnešní je chutný mražený. A ještě lepší je čerstvý! S našimi recepty ho proměníte v delikatesy. Špenát pak vezme na milost i jeho zapřisáhlý odpůrce.

pečené brambory se špenátem
foto:

Pečené brambory plněné špenátem

Pokud rádi grilujete, rozšiřte své menu o plněné brambory. Brambory místo pečení ogrilujte a doplňte předem připravenou náplní.

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 4 porce: • 4 velké brambory • 250 g listového špenátu • 50 g sýra parmezánového typu • 1 vajíčko • 1 stroužek nebo hlavička česneku • 2 lžíce olivového oleje • chilli paprička • sůl

  1. Omyté a očištěné brambory ve slupce dejte na 10 minut vařit do vroucí osolené vody. Pak je položte na pečicí plech a v rozpálené troubě při 200 °C pečte asi 10–15 minut.
  2. Stroužek česneku oloupejte a nadrobno nakrájejte. Chilli papričku omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte semínka i bílé blanky a nadrobno nakrájejte.
  3. Na pánvi rozehřejte olej, osmahněte v něm česnek a podle chuti i papričku. Pak přidejte špenát, nechte ho trochu zavadnout, přimíchejte vajíčko a strouhaný sýr a nechte ztuhnout.
  4. Opečené brambory vyndejte z trouby, nařízněte je, trochu rozmáčkněte a naplňte špenátovou směsí.

Tip: Česnek můžete na pánvi osmahnout i neoloupaný a slupky z něj oloupat až na talíři.