Dokonalé citrusové menu

Vaření a recepty 9. 6. 2016

Citron do čaje, pomeranč na dílky k svačině nebo šťáva vymačkaná v neděli k snídani... To ale nemusí být vaše jediné využití citrusů v kuchyni. Zkuste jejich chutí vylepšit moučník či salát a vyzkoušejte, jak báječně se hodí k masu!

Krůtí prsa s limetkovým přelivem

limetkova kruta

Recept má kořeny v indonéské kuchyni, jež je (stejně jako ostatní asijské kuchyně) pestrou směsí různých ingrediencí. Pohrává si s kombinací sladkého, slaného, kyselého i ostrého a vytváří tak velice příjemný kulinářský zážitek.

Doba přípravy: 15 minut + 30 minut pečení

Suroviny na 4 porce: • 600 g krůtích prsou v celku • 2 lžíce zelené petrželky • 2 lžíce mandlových lupínků • 2 lžíce oleje • šťáva z 1/2 citronu • lžíce másla • šťáva z 1 limetky • šťáva z 1/2 citronu • 150 ml zeleninového vývaru • 2 lžíce kukuřičného škrobu • sůl • pepř

  1. Krůtí prsa podélně nakrojte, aby vznikl větší plátek masa. Rozevřete je, zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Petrželku nasekejte najemno a spolu s mandlovými lupínky jí posypte připravená krůtí prsa. Jednotlivé kusy masa smotejte do válečků a ovažte potravinářskou nití.
  2. Na rozehřátém oleji maso orestujte asi 4–5 minut ze všech stran.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. V misce smíchejte asi 100 ml vody se šťávou z půlky citronu. Limetku nakrájejte na tenké plátky (široké asi 5 mm). Válečky přendejte do zapékací mísy, podlijte připravenou směsí z vody a citronu a poklaďte plátky limetky. Pečte asi 30 minut.
  4. Omáčka: Do kastrůlku slijte šťávu z upečeného masa (maso nechte ve vypnuté troubě), přidejte do ní máslo, šťávu z limetky a citronu, zeleninový vývar a kukuřičný škrob. Za stálého míchání metličkou uveďte do varu a krátce povařte, dokud přeliv nezhoustne. Podle chuti ho osolte a opepřete.

Tip: Limetkový přeliv si bude krásně rozumět s barevnou rýží.