Dokonalé citrusové menu

Vaření a recepty 9. 6. 2016

Citron do čaje, pomeranč na dílky k svačině nebo šťáva vymačkaná v neděli k snídani... To ale nemusí být vaše jediné využití citrusů v kuchyni. Zkuste jejich chutí vylepšit moučník či salát a vyzkoušejte, jak báječně se hodí k masu!

Filírování citrusů

pomeranc

Pod pojmem filírování se skrývá pracovní postup, kterým jednotlivé měsíčky dužiny citrusů zbavíte bílé blanky. To je důležité hlavně u plodů, které mají blanku hořkou (třeba grepy), ale i všude tam, kde by nám bílá blanka vadila chuťově či vzhledově. Filátka samozřejmě působí také výrazně dekorativněji při zdobení dezertů.

A jak na to? Ostrým velkým nožem seřízněte špičku a spodek citrusu, v našem případě pomeranče, tak, abyste odkryli kousek dužiny. Pomeranč postavte na řeznou plochu a okrájejte z něj kůru i s bílou blankou až na čistou dužinu. Pomeranč vezměte do ruky a nad mísou z něj vykrajujte jednotlivá filátka (těsně podél jedné blanky zajeďte nožem až do středu pomeranče a totéž proveďte těsně podél protilehlé blanky). „Měsíček“ sám vypadne do mísy a v ruce vám pak zbude zbytek dužiny s blankami.