Hoďte to na gril: S našimi recepty vás budou milovat!

Vaření a recepty 5. 7. 2016

Oheň a maso – tohle prověřené spojení nažene v létě ke grilům moře Češek i Čechů. Chcete-li patřit mezi mistryně a mistry oboru, vyzkoušejte následující recepty. Jsou nejlepší, což nám nezávisle potvrdilo 10 milovníků grilovačky z 10.

grilovaný bůček
foto:

Bůčkové špízy v bylinkové marinádě s jogurtovou omáčkou

Bůček si většinou spojujeme s knedlíky a zelím. My jsme mu však za společníky vybrali bylinky s citronem, napíchli jsme ho na jehlu a super pokrm byl na světě.

Doba přípravy: 30 minut + 60 minut na odležení

Suroviny na 4 porce: • 1 kg masitého bůčku • 2 citrony

Bylinková marináda: • 4 stroužky česneku • 4 lžíce nasekané petrželky • 2 lžičky nasekaného rozmarýnu • 2 lžičky nasekané šalvěje • 2 lžíce citronové šťávy • 1 lžíce citronové kůry • 4 lžíce olivového oleje • sůl • pepř

Omáčka: • 250 ml smetanového jogurtu • 2 lžičky sezamových semínek • 2 lžíce panenského olivového oleje

  1. Maso nakrájejte ostrým nožem na proužky silné asi 1 cm.
  2. Marináda: V misce smíchejte prolisovaný česnek s jemně nasekanými bylinkami, citronovou šťávou a najemno nastrouhanou kůrou a olejem.
  3. Omyté a osušené bůčkové proužky napíchejte do esíčka na grilovací jehly a potřete je bylinkovou marinádou (1 lžíci si nechte do omáčky). Osolte, opepřete a nechte v chladu asi hodinu odležet.
  4. Masové špízy položte na rozpálený gril a grilujte 8–10 minut po každé straně. Na posledních pár minut přihoďte na gril i čtvrtky citronu.
  5. Omáčka: Do jogurtu nasypte sezamová semínka (nasucho orestovaná na pánvi), přilijte olej a zbylou bylinkovou marinádu, promíchejte a podávejte k masu s opečeným citronem.

Tip: Již připravené proužky libového bůčku můžete koupit například v Albertu. Pokud je tam neseženete, poproste svého řezníka, aby vám na proužky nakrájel nízký libový bůček, nejlépe i s jemnou kůžičkou.

PARTY PRO DĚTI