Melitzanosalata
Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny odležení + 1 hodina chlazení
Suroviny na 4 porce: 3 větší lilky • 4 lžíce extra panenského olivového oleje • 4 stroužky česneku • dvě lžíce bílého řeckého jogurtu • sůl • citronová šťáva
- Lilky nařízněte podélně ze všech stran a nechte péct v troubě na 200°C přímo na roštu doměkka cca hodinu. Pod rošt dejte plech, aby do něj kapala voda z lilku. Ideálně upečený je scvrklý a slupka je lehce oddělitelná od dužiny.
- Po upečení odstraňte polovinu slupky, druhou polovinu nechte. Lilek vložte do cedníku a nechte z něj odkapat přebytečnou vodu.
- Pak lilky umelte v mlýnku na maso (nebo rozmixujte), ale jen lehce, aby měla směs tužší konzistenci. Nesmí to být našlehaná pěna!
- Přimíchejte česnek, olivový olej, jogurt, dochuťte solí a citronovou šťávou a vše důkladně promíchejte. V lednici nechte hodinu vychladit a podávejte s bílým chlebem.