Dezert Galaktoboureko
Doba přípravy: 60 minut
Suroviny na střední formu s vyšším okrajem: • 1 balení řeckého těsta Filo (pokud ho neseženete, můžete nahradit listovým) • 5 lžic měkkého másla • několik kopečků vanilkové zmrzliny • šlehačka • čokoládová poleva • několik snítek máty
Vanilkový krém: 1,5 l plnotučného mléka • 6 vajec • 250 g dětské krupičky • 250 g cukru krupice • 1 vanilkový cukr • 1/2 sáčku vanilkového pudinku • 1/2 důkladně omytého citronu (šťáva i nastrouhaná kůra) • 1/2 prášku do pečiva • 1 lžíce másla na potření
Sirup: • 1 l vody • 250 g cukru krupice • 3 hřebíčky • 1 celá vanilka • 2 plátky citronu
- V hrnci zahřejte mléko, poté přidejte lžíci másla a mléko nechte přejít varem.
- Vejce rozmixujte spolu s oběma cukry, pudinkovým práškem a krupičkou. Mixujte 5 minut, než vznikne krém, pak přidejte citronovou šťávu i kůru a lehce promixujte.
- Do vroucího mléka postupně přilijte za stálého mixování krém. Směs chvíli provařte, odstavte ze sporáku a vmíchejte prášek do pečiva.
- Do formy vymazané máslem naskládejte osm tenkých plátků těsta tak, aby přečnívalo asi 10 cm přes okraj. Každou vrstvu pomažte rozehřátým máslem.
- Na těsto opatrně nalijte připravený krém, který rovnoměrně roztáhněte po pekáči a části těsta přečnívající přes okraj přehněte dovnitř.
- Navrch položte 4 pláty těsta, které pomažete máslem. Těsto pevně zasuňte za okraje dezertu. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 200°C asi 15 min.
- Mezitím si připravte sirup. Všechny ingredience promíchejte a vařte asi 10–15 minut.
- Na upečené galaktoboureko nalijte sirup po malých dávkách tak, aby se stihl vsáknout. Dezert podávejte s kopečkem zmrzliny, šlehačkou, přelitý čokoládovou polevou a ozdobený mátou.