Party gastronomie: Oslňte řeckými omáčkami!

Vaření a recepty 15. 8. 2016

Řecká gastronomie má mnoho podob, zapomeňte tentokrát na gyros a salát a připravte svým hostům čtyři různé omáčky, ke kterým můžete podávat čerstvý chléb. A jako bonus pro vás máme recept na dokonalý řecký dezert.

recky dezert
foto:

Dezert Galaktoboureko

Doba přípravy: 60 minut

Suroviny na střední formu s vyšším okrajem: • 1 balení řeckého těsta Filo (pokud ho neseženete, můžete nahradit listovým) • 5 lžic měkkého másla • několik kopečků vanilkové zmrzliny • šlehačka • čokoládová poleva • několik snítek máty

Vanilkový krém: 1,5 l plnotučného mléka • 6 vajec • 250 g dětské krupičky • 250 g cukru krupice • 1 vanilkový cukr • 1/2 sáčku vanilkového pudinku • 1/2 důkladně omytého citronu (šťáva i nastrouhaná kůra) • 1/2 prášku do pečiva • 1 lžíce másla na potření

Sirup: • 1 l vody • 250 g cukru krupice • 3 hřebíčky • 1 celá vanilka • 2 plátky citronu

  1. V hrnci zahřejte mléko, poté přidejte lžíci másla a mléko nechte přejít varem.
  2. Vejce rozmixujte spolu s oběma cukry, pudinkovým práškem a krupičkou. Mixujte 5 minut, než vznikne krém, pak přidejte citronovou šťávu i kůru a lehce promixujte.
  3. Do vroucího mléka postupně přilijte za stálého mixování krém. Směs chvíli provařte, odstavte ze sporáku a vmíchejte prášek do pečiva.
  4. Do formy vymazané máslem naskládejte osm tenkých plátků těsta tak, aby přečnívalo asi 10 cm přes okraj. Každou vrstvu pomažte rozehřátým máslem.
  5. Na těsto opatrně nalijte připravený krém, který rovnoměrně roztáhněte po pekáči a části těsta přečnívající přes okraj přehněte dovnitř.
  6. Navrch položte 4 pláty těsta, které pomažete máslem. Těsto pevně zasuňte za okraje dezertu. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 200°C asi 15 min.
  7. Mezitím si připravte sirup. Všechny ingredience promíchejte a vařte asi 10–15 minut.
  8. Na upečené galaktoboureko nalijte sirup po malých dávkách tak, aby se stihl vsáknout. Dezert podávejte s kopečkem zmrzliny, šlehačkou, přelitý čokoládovou polevou a ozdobený mátou.