Party gastronomie: Oslňte řeckými omáčkami!

Vaření a recepty 15. 8. 2016

Řecká gastronomie má mnoho podob, zapomeňte tentokrát na gyros a salát a připravte svým hostům čtyři různé omáčky, ke kterým můžete podávat čerstvý chléb. A jako bonus pro vás máme recept na dokonalý řecký dezert.

recke omacky
foto:

Taramas

Doba přípravy: 30 minut + 1 hodina chlazení

Suroviny na 4 porce: • 600 g brambor uvařených ve slupce v neosolené vodě • 100 g pasty z lososových jiker (lze ji nahradit jemným červeným kaviárem) • 100 ml extra panenského olivového oleje • šťáva z 1⁄2 citronu

1: Lososovou pastu rozmixujte v misce metličkovým mixérem. Pomalu za stálého mixování přilévejte olej (mixování je nutné provádět cca 20 minut). Netrpělivost vám může pokazit výsledek. 2. Po malých dávkách přilévejte citronovou šťávu. Po zhoustnutí promixujte ještě asi 1 minutu. 3. Brambory uvařené doměkka oloupejte, rozmixujte na kaši a postupně přimíchejte do pasty. 4. Přilijte 20 ml teplé vody z vařených brambor a krátce prošlehejte mixérem. 5. Nechte zchladnout a pak dejte na 1 h do lednice.