U čeho se pobavíte tento týden (15.10.-21.10.)

Zábava 15. října 2012

Vydejte se s trojicí kamarádek na dámskou jízdu v komedii Holky na tahu, přečtěte si půvabnou knížku o záchraně jednoho manželství, pobavte se u romantické komedie s mužným Russellem Crowem a ve francouzském dramatu Nevěstinec nahlédněte do míst, kde je rozkoš vykoupena ponížením.

Do kina vyrazte na…

Holky na tahu

na tahu

Komedií o dámských i pánských jízdách, které se vymkly z rukou, jsme už viděli celou řadu. Další teď přidává debutující scenáristka a režisérka Leslye Headland, inspirovaná vlastní úspěšnou divadelní hrou.

Do centra děje postavila tři kamarádky, někdejší spolužačky ze střední školy: elegantní a sebevědomou Regan (Kirsten Dunst), ironickou intelektuálku Genu (Lizzy Caplan) a přímočarou Katie (Isla Fisher).

Dnes je jim něco přes třicet, ale ještě se nestačily vdát. O to víc jsou zaskočeny zjištěním, že jejich spolužačka Becky (Rebel Wilson), které se vždycky jen posmívaly kvůli její tloušťce, chystá svatbu - a to dokonce s bohatým a pohledným Newyorčanem Daleem (Hayes MacArthur). Nicméně Becky slíbí, že jí půjdou za družičky a že jí pomohou uspořádat rozlučku se svobodou. Ta se jim ale poněkud vymkne z rukou.

Film má premiéru 18.10.

Přečtěte si…

Jak mi Francie zachránila manželství

francie

Humorné i dojemné svědectví o znovunalezení manželské lásky, kterou ohrožuje i zachraňuje vaření. Na vlastní kůži si tenhle příběh prožila jeho autorka Amy Finley, profesionální kuchařka.

V době, kdy byla na mateřské dovolené, se jednoho dne rozhodla, že zkusí štěstí a přihlásí se do kulinární televizní reality show. A ke svému překvapení vyhrála třetí řadu úspěšného pořadu The Next Food Network Star. Vzápětí natočila i několik epizod vlastního televizního pořadu, kde představovala televizním divákům jednoduché rodinné recepty.

Stala se sice celebritou, ale její soukromý život se ocitl v troskách. V zoufalé snaze zachránit manželství navrhne Amy manželovi riskantní plán: opustí kariéru v televizi a odstěhuje se s celou rodinou na rok do Francie, kde se do manžela zamilovala a kde spolu krátce žili. I v novém životě v Burgundsku ale hraje klíčovou roli vaření.

V televizi se podívejte na…

Dobrý ročník (19.10., Prima family, 22.55)

dobrý ročník

Film, při jehož natáčení se proslulý režisér Ridley Scott podruhé po Gladiátorovi sešel s hercem Russellem Crowem. Ten si v této romantické komedii zahrál workoholického londýnského investičního experta Maxe Skinnera, který se po smrti svého strýčka vrací na francouzskou vinici, kde prožil nejkrásnější část dětství.

Přestože chce hodit minulost za hlavu a vinici co nejdříve prodat, v okamžiku příjezdu do čarokrásné oblasti Provence na jihu Francie se začne odvíjet zcela nová a opojná kapitola jeho života, v jejímž průběhu nalezne nejen své kořeny, ale i novou lásku, krásnou majitelku kavárničky (Marion Cotillard).

Snímek vznikl podle stejnojmenného románu Petera Maylea a v jedné z rolí se ve filmu objeví i veterán stříbrného plátna Albert Finney.

Na DVD si pusťte…

Nevěstinec

nevěstinec

Jestliže byly mnohé filmařské výpravy do vykřičených domů různě stylizovány – ať už do podoby lechtivých komedií či prvoplánově erotických podívaných, neplatí to pro psychologické drama francouzského režiséra Bertranda Bonella.

Ten vyšel z příběhu o „vzpomínkách z nevěstince“ z historických pramenů o pařížských domech lásky na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Svět prostitutek a jejich zákazníků zbavil povrchního pozlátka a nahradil je živočišnější atmosférou, ale i sociálně kritickým pohledem na ubohost existence mnohých prodejných žen.

Ukazuje svět pařížských nevěstinců otevřeně a v jeho rozporuplnosti – na jedné straně se tam nabízí krása a potěšení, ale provázené na druhé straně bolestí i ponížením. Do popředí se dostávají autentické osudy jednotlivých prostitutek, jejich rivalita i přátelství.