Hurá na zahradu: Jak znovu zkrášlit starý nábytek?

Domácnost 21. července 2020

Vytáhli jste na zahradu z kůlny nábytek a on není úplně v nejlepším stavu? Nemusíte rovnou utrácet za nový, stačí ho pořádně zregenerovat.

Dřevo jakožto přírodní materiál je nejnáchylnější na venkovní vlhkost, rozdíly teplot, sluneční svit a mnohé další. Proto je nutné se o něj náležitě starat a jeho péči nezanedbávat. Správně ošetřený dřevěný zahradní nábytek vám může sloužit dlouhá léta.

Nejdřív musíte dřevěný povrch očistit, nejlépe pomocí jemného kartáče a neutrálního mýdla nebo vysokotlakého čističe. Použít lze také speciální čisticí prostředky, jako je čistidlo na teakový nábytek.

Pokud je nábytek narušen silněji, měl by být obroušen jemným brusným papírem až na zdravé dřevo, případné vrypy a nerovnosti lze zatmelit vhodným dvousložkovým tmelem. Ten správný vám pomohou vybrat odborní prodavači v hobbymarketech.

Před nanesením ochranného prostředku musí být dřevo naprosto suché a očištěné od prachu a mastnoty. K ošetření je vhodný například olej na tvrdé dřevo, speciální olej na teakové dřevo nebo lazura na teakový nábytek pro použití ve venkovním prostředí. Tyto oleje obsahují mimo jiné pryskyřice, které uzavírají póry dřeva, díky čemuž nedochází k povrchové oxidaci, a dřevo tak nemění svůj vzhled.

Profesionální postup

„Dřevěný nábytek se dá rovněž ošetřovat pomocí vysokotlakých čističů. Znečištěný nábytek nejprve zbavíme nečistot, poté pomocí vysokotlakého čističe nanášíme impregnační prostředek. Ošetření lze provádět pouze pomocí čističů, které disponují nádržkou na čisticí prostředky.

Stejný postup se dá použít i při ošetřování dřevěných teras, impregnační prostředek povrch chrání a brání opětovnému znečištění. Vysokotlaké čističe se pochopitelně dají použít i pro jiné typy nábytku – například plastové a kovové. U nich se již impregnace neprovádí,“ upozorňuje Karel Rubeš.

Pryč s korozí a nechtěnými houbami

Při údržbě zahradního nábytku byste měli věnovat pozornost kovovým částem konstrukce. Především u šroubů kontrolovat dotažení a drátěným kartáčem odstranit nežádoucí rez. Té se můžete rovněž vyvarovat, když hlavičky šroubů lehce přetřete tenkou vrstvou barvy. Ta zamezí vodě v přístupu ke kovu, a rez tak nebude mít žádnou šanci.

V případě, že je váš nábytek i přes veškerou péči napaden dřevokaznými houbami, je nutné houbě zamezit v jejím bujení. Místo buďto ošetřete vodou s roztokem chloru, který houbu zahubí, anebo postižené místo vybruste smirkovým papírem a následně ošetřete impregnačním prostředkem a napusťte olejem na tvrdá dřeva.

Sedmero rad při ošetření dřevěného nábytku:

  1. Na podlahu rozprostřete noviny či krycí fólii, abyste nevytvořili žádné skvrny.
  2. Před aplikací nátěru musí být dřevo zbaveno všech nečistot, mastnot a nerovností, se kterými si poradíte prostřednictvím brusného papíru.
  3. Následně nanášejte tenkou vrstvu ošetřujícího prostředku.
  4. Ideálně nátěr ještě jednou opakujte, čímž zajistíte, že se tak snadno nesloupne.
  5. Přípravky a oleje neaplikujte na přímém slunci nebo za vysoké vlhkosti (po dešti, před deštěm).
  6. Přípravky a oleje nanášejte ve směru struktury dřeva.
  7. Po aplikaci olejů otřete nábytek měkkým savým hadříkem.

Závěsné květináče

Postačí vlažná voda, neagresivní mycí prostředek a hadr, který nepouští žmolky. Jedná se totiž o trvanlivé nenáročné materiály, které nemají vysoké nároky na údržbu. Pozornost byste měli ale věnovat jejich uskladnění, aby nebyly vystavovány příliš vysokým respektive nízkým teplotám, a přes zimu je skladujte na suchém místě, kde na ně nebude svítit přímé slunce.