U čeho se pobavíte tento týden (22.10.-28.10.)

Zábava 22. října 2012

Do nitra současných třicátníků, kteří si nezávislost a adrenalin cení víc než lásku, odpovědnost a rodinu, nahlédnete v novém českém filmu Posel. Naopak o tom, jak dopadla osudová láska spisovatelky Ireny Obermannové k Největšímu Čechovi, se dozvíte v pokračování skandální Tajné knihy. Nahlédnout do exotického světa vám dá milostné drama Gejša a několik dnů s hvězdnou Marilyn Monroe prožijete ve snímku inspirovaném skutečností.

Do kina vyrazte na…

Posel

posel

Režisér Vladimír Michálek se pokusil o obraz mnoha současných třicátníků, kteří se brání tomu dospět. Hlavním hrdinou je třicetiletý Petr (Matěj Hádek), zanícený cyklista, někdejší reprezentant, který, ač vysokoškolák, pracuje jako poslíček.

Svůj život podobně jako povolání messengera vnímá jako dočasnou přestupní stanici, protože sám neví, co si dál počít. Není hrdinou ani kladným, ani jednoznačně záporným, i když sobectví a bezohlednost v jeho přístupu k okolí dominují. Zpočátku se ale jeví docela sympaticky, jako svobodný nekonformní mladý muž, pohrdající pokřivenou morálkou konzumní společnosti.

Jenže nehoda jeho kolegy, na které má svůj díl viny, odhalí i jeho temnou stránku duše. Možná ale právě tohle byl zlom, kdy se rozhodne dát si život do pořádku.

Přečtěte si…

Panoptikum české

panoptikum

Loni touto dobou vrcholil skandál kolem Tajné knihy, v níž Irena Obermannová popsala svůj vztah s Největším Čechem, jak později pod tlakem bulváru přiznala, bývalým prezidentem Václavem Havlem. V nové knize autorka líčí, co v době mediální smrště zažívala a jak to vnímala. „Je o naší společnosti, která je pokrytecká, prolhaná a nemocná. Je to příběh spisovatelky, která po skandálu kolem své knihy přestala mít schopnost používat slova a začala mluvit pozpátku. Navštěvuje terapeutku, která usoudí, že není potřeba léčit spisovatelku, ale její psaní,“ prozrazuje sama Irena Obermannová.

V televizi se podívejte na…

Gejša (24.10., Nova Cinema, 20.00)

gejša

Kráska v barevném kimonu úslužně bavící a obveselující mužskou společnost – to je naše vize obrazu tradičního japonského fenoménu - gejši.

Mnoho zajímavého se o životě gejš dozvíme ve filmu režiséra Roba Marshalla. Jeho příběh je zasazen do tajemného a exotického světa v letech před II. světovou válkou, kdy je malá japonská holčička odtržena od svých chudých rodičů, aby byla ve speciální škole vychovávána jako gejša. Z malé dívky tak vyroste legendární gejša Sayuri, které se daří okouzlit nejmocnější muže své doby, avšak sužuje ji tajná láska k tomu jedinému, pro ni nedostupnému.

Hlavní role barvitého melodramatu ztvárnili Ziyi Zhang a Ken Watanabe.

Na DVD si pusťte…

Můj týden s Marilyn

marylin

Zdá se, že o životě někdejší hollywoodské ikony Marilyn Monroe víme skoro všechno. A přece toto britsko-americké životopisné drama režiséra Simona Curtise přináší neobvykle intimní pohled na tuto legendu.

Začátkem léta 1956 vkročila americká herečka Marilyn Monroe poprvé na britskou půdu. Během svatební cesty s manželem Arthurem Millerem, známým americkým dramatikem, přijela do Anglie natáčet film Princ a tanečnice. A tehdy se třiadvacetiletý Colin Clark účastnil poprvé v životě filmového natáčení. Coby čerstvý absolvent Oxfordu měl totiž ambice stát se filmovým režisérem, ale zatím se musel spokojit s funkcí produkčního poskoka. A citlivá mladá Marilyn našla v inteligentním nesmělém Colinovi spřízněnou duši.

O čtyřicet let později sepsal Clark ve formě deníku svoje zážitky a vydal je pod názvem Princ, showgirl a já. Jenže jeden týden v jeho zápiscích chyběl. Teprve po několika letech Clark prozradil proč.

V dalším pokračování životopisu s názvem Můj týden s Marilyn popisuje skutečný příběh jednoho nezapomenutelného týdne, který strávil ve společnosti největší světové hvězdy.