Kašlete na inverzi, o víkendu čeká jídlo, pití i tanec!

Zábava 16. listopadu 2012

Počasí nemá být nic moc, pokud teda nebydlíte na Sněžce a nemáte šanci na sluníčko. Ale ledaskde jinde se chystá skvělý program.

Hustopeče otevírají sklepy

Když jsem byla malá, myslela jsem, že ve sklepě je bubák, a tak jsem tam nechodila. Teď už vím, že je tam víno, a chodím tam naopak ráda. A když se otevřou vinné sklípky na Moravě, to prostě nejde odolat už vůbec. Takže hurá na Festival otevřených sklepů do Hustopečí.

O víkendu tu na vás čekají vinaři nejen přímo odtamtud, ale i z Rakvic, Zaječí, Přítluk a Starovic a jejich skvělé Veltlínské zelené, Ryzlink Vlašský a Modrý Portugal. A taky cimbálovka, folk i jazz, prohlídky sklepů a sklepních uliček a samozřejmě delikátní gurmetské menu právě s těmi úžasnými víny, servírované nejlepšími kuchaři v místních restauracích i přímo ve sklepech. Degustovat se nebude jenom víno ale třeba i nealkoholické vinné želé.

KDY A KDE: sobota i neděle, od 10 hodin, www.otevrenesklepy.cz

hustopeče

Ve sklepě se na Moravě neschovává bubák, ale víno. Dobré. Můžete se o tom přesvědčit zrovna teď v Hustopečích, a taky si odvézt pár lahvinek do sklepa vlastního.

foto:

Praha cvičí v rytmu zumby

Zumba není žádná novinka. Ale když do Čech zavítá borec přímo z Latinské Ameriky, je to pořád velká sláva. Jestli ráda skotačíte v rytmu salsy nebo merengue, nesmí vám uniknout jediné vystoupení u nás Costarican Tour s Javierem Calderonem Moralesem a Oscarem Gonzalesem.

Čekají vás víc než dvě hodiny dovádění (ve vší slušnosti) s dvěma opálenými Kostaričany, ale do těla vám dají i nejlepší české insturktorky. Možná nevíte, že za vznik zumby může vlastně děravá paměť. Cvičitel aerobiku Alberto Perez alias Beto si onehdy zapomněl hudbu na svou hodinu. Jediné, co měl, byly kazety s latinsko-americkou hudbou. Tak zaimprovizoval v rytmu salsy a merengue. Byla to bomba!

A z Beta se prakticky přes noc stala hvězda. Ve španělském slangu slovo „zumbare“ znamená „rychle se hýbat, bavit se anebo pozvat někoho na párty“. A můžete vzít jed na to, že v Praze to bude povedený mejdan.

KDY A KDE: v sobotu, od 17 hodin, Praha, www.zumba-zumba.cz

Mníškem pod Brdy prochází anděl s Bílou paní

Na nádvoří se rozsvítí louče, po arkádách bude chodit Bílá paní se svíčkou v ruce a ze zámecké kaple se vynoří anděl. Přesně takhle to bude vypadat v sobotu odpoledne na zámku Mníšek pod Brdy. Ten anděl pak bude promlouvat k dětem a pasovat je na princezny a rytíře. A taky se dozvědí jak to s nima bylo doopravdy a jak se jim na takovém zámku vlastně žilo.

V neděli se pro změnu z dětí stanou pátrači a detektivové. Budou hledat ztracené pohádky. V zámeckých komnatách jsou roztroušené indície – předměty z pohádek. Nesmí žádnou přehlédnout, jelikož úspěšné hledače na konci čeká odměna. Máte-li potomky v mladším školním věku, tohle je zaručeně zabaví. Prohlídky v sobotu od 16 do 17,20 hodin, v neděli ve 13,40 nebo 14,30 nebo 15,30 hodin.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, Mníšek pod Brdy, www.zamek-mnisek.cz

mníšek

V Mníšku vás a vaše děti čekají nejen andílci, ale taky Bílá paní a ztracené pohádky.

foto:

Znojemsko pochoduje s hůlkami

Určitě se mnou budete souhlasit, když řeknu, že vinohrady nejsou jenom zdrojem dobrého pití, ale jsou krásné už na pohled. Procházet se mezi vinicemi je potěšením pro oko i pro duši. A taky pro tělo. A jelikož veškerou tuhle krásu brzy schová první sníh, máte poslední možnost si takový výlet užít. Třeba s Českým klubem nordic walking v rámci posledního zastavení v Hnanicích na Znojemsku. Procházky po vinohradech a krásnou přírodou Národního parku Podyjí v délce 6 a 11 kilometrů zvládne každý. A nebojte se, na to vínko taky dojde. Po cestě se bude koštovat letošní Svatomartinské a na závěr vás čeká posezení ve sklípku.

KDY A KDE: v sobotu od 9 hodin, Hnanice, www.cknw.cz

walking

Chůze je zdravá, chůze s hůlkami na nordic walking ještě zdravější a chůze s hůlkami mezi vinicemi s případnou ochutnávkou už vůbec nemá chybu. Přidejte se!

foto:

Česká Třebová peče jabkance

Vsadím se, že jste se taky spletli! Určitě si tak jako já myslíte, že jabkance jsou z jablek. Ale jestli jste z České Třebové, tak samozřejmě víte, že z brambor. Tyhle bramborové placky plněné tvarohem a posypané cukrem tady mají ohromně dlouhou tradici. Každoročně se tu dokonce koná Jabkancová pouť. Tahle pochoutka se tu vyrábí už od dob, kdy do Čech přišly brambory. Každý měl doma krávu, slepice a tím pádem taky tvaroh a máslo. Tehdy to bylo to nejjednodušší a nejlevnější jídlo.

Když postavili rotundu svaté Kateřiny, začala sem chodit procesí poutníků. Ti, co byli zdaleka, přespávali u příbuzných, ráno šli na mši a pak dostali jabkancové pohoštění. Ve větším se jabkance začaly dělat v roce 1960, to se ještě rozdávaly zadarmo. Tehdy padl na jabkance metrák brambor. Dnes je to desetkrát víc. K tomu 130 kilo tvarohu, přes 50 kilo másla, 400 vajec a desítky kilogramů cukru. O půlnoci se začíná vařit, ve čtyři nastupují děvčata na loupání a od šesti ráno se plácají a plní jabkance.

Chcete recept? Brambory se uvaří ve slupce, oloupou se, nechají vychladnout a pak se umelou. Těsto se mírně osolí a na pomoučeném vále se dělají placičky. Potřou se tvarohem, přeloží a pečou na plotně.

KDY A KDE: v sobotu, Česká Třebová, Před chalupou U kostelíčka, www.spoleksvk.8u.cz/jabkancova2012info

jabkance

Kdybyste se náhodou na jabkancovou pouť nedostala, můžete si je udělat doma. Ale na pouti budete mít ještě muziku a zábavu.

foto: