U čeho se pobavíte tento týden (od 19. do 25.11.)

Zábava 19. listopadu 2012

Namixujte si koktejl z romantiky, humoru a napětí! Vydejte se do slunné Itálie na svatbu, do ledového kraje Špicberk pátrat po ztraceném dítěti, zasmějte se eskapádám špatného chlapíka, který se chce polepšit, a připomeňte si časy, kdy výjezdní doložka byla snem mnoha Čechů.

Do kina vyrazte na…

Svatba mezi citróny

svatba

Chcete-li si udělat hezký den a vylepšit náladu z pochmurného mlhavého dne, zajděte si (nejlépe v ženské sestavě) na romantickou komedii režisérky Susanne Bier. Mezi jmény málo známých evropských hereček najdeme jen jedno „hvězdné“ – a to shodou okolností mužské – Pierce Brosnan. Ovšem bavit se budete znamenitě! Zavítáte mezi svatebčany, které tvoří dvě velmi odlišné rodiny, jež se setkávají v nádherné staré italské vile uprostřed citrónového sadu na pobřeží moře. Dohromady je svedla svatba krátce zamilované dvojice. Ovšem nečekejte jen zamilovanou idylku - setkání rodinných příslušníků, starých lásek a kamarádů vynese na povrch spoustu vášní. A taky humoru! Hrají: Trine Dyrholm, Paprika Steen, Line Kruse, Kim Bodnia a Sebastian Jessen.

Přečtěte si…

Pátrání

pátrání

Monica Kristensen, po rodičích švédsko-norského původu, je původně meteoroložka, výzkumnice ledovců a účastnice polárních expedic, která se však dala na spisovatelskou dráhu. O to poutavější jsou její kriminální romány z prostředí drsného severu, jako právě Pátrání. Napínavý příběh zasadila autorka do hlavního města Špicberk, v období polární noci. Pod rouškou tmy se tu dějí mnohé nepravosti: pašování alkoholu, vybíjení sobích stád, manželské hádky a nevěra… Dokonce i v místní školce se dějí podivné věci. Děti se ztrácejí a zase objevují a personál školky marně pátrá, kam mizejí. Jednoho dne zmizí pětiletá holčička Ella, ale zpět už se nevrátí. Začíná zoufalé pátrání.

Podívejte se na televizi…

Maraton lásky (Nova Cinema, 23.11., 20.00)

maraton

Davida Schwimmera znáte nejspíš jako Rosse ze seriálu Přátelé. Ovšem kromě hraní se tenhle sympaťák věnuje i filmové režii. Jedním z jeho režijních počinů je komedie Maraton lásky. Vytvořil ho společně s populárním britským komikem Simonem Peggem. Hrdinou jejich eskapád je vcelku nesympatický chlapík jménem Dennis, který pracuje jako hlídač v obchodě, je věčně bez peněz, a co je nejhorší, před pěti lety utekl své těhotné snoubence Libby od oltáře. Teď je ale odhodlán udělat cokoli, aby svůj podlý čin napravil a získal svou někdejší lásku i se svým synem zpátky. Dokonce se je ochoten zúčastnit maratonu, kde chce porazit jejího současného přítele. Problém je, že si dosud rozuměl spíš s flaškou alkoholu než s fitness. Vedle Simona Pegga si v Maratonu lásky zahráli i Hank Azaria a Dylan Moran. Půvabnou Libby ztvárnila Thandie Newton.

Na DVD si pusťte…

Občanský průkaz

průkaz

Hořká komedie režiséra Ondřeje Trojana Občanský průkaz vznikla na motivy stejnojmenné knihy Petra Šabacha. Sledujeme osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku. Každý po svém i společně se snaží neztratit v totalitním státě zdravý rozum a smysl pro humor. Jejich historky jsou úsměvné, absurdní i tragické, protože jejich cesta k dospělosti se odehrává v době, kdy bouřit se proti společnosti a konformitě bylo občas životu nebezpečné. V hlavních rolích klukovské čtveřice se setkáme s Liborem Kovářem, Matoušem Vrbou, Janem Vlčkem a Jakubem Šárkou, dospělé role ztvárnili Aňa Geislerová, Martin Myšička, Marek Taclík, Kristýna Liška Boková, Magdaléna Sidonová, Jana Šulcová, Jaromír Dulava a Jiří Macháček.