Ještě nemáte dárky? Máme pro vás pár rychlých nápadů

Zábava 15. prosince 2012

Nejlepší je nakoupit všechno na jednom místě, což splní velké obchodní domy nebo internet. Nebo to vymyslet tak, abyste dárky pro celé okolí našli v jednom obchůdku.

Pro chvilky klidu

Spolehlivě nakoupíte v knihkupectvích a prodejnách hudebnin. Stačí vzít si s sebou seznam lidí, kterým chcete dát dárek, a postupovat kolem regálů.

Tak nejdřív něco pro děti. Těm se nikdy neomrzí Hurvínek a Spejbl, a zrovna teď přišli tihle dva s novinkou - Hurvínkovo trápení se školou. „Notorický školák, záškolák a poškolák Hurvínek má se školou stálé problémy. A není divu. Šestaosmdesát let usedat den co den do školní lavice ve stejné třídě není zrovna k závidění,“ slibuje Hurvínkovy zážitky ředitelka „jeho“ divadla Helena Štáchová. Můžete si je koupit klasicky na CD nebo stáhnout na SUPRAPHONline.cz (ve formátu mp3 je za 99 korun).

Pro dospělé, co rádi poslouchají, se hodí třeba historická detektivka od dnes už hodně „profláknutého“ spisovatele a historika Vondrušky Adventní kletba. Pokud jde o její knižní podobu, tak ta už měla druhý dotisk, teď můžete koupit pro radost její podobu na CD, kde ji namluvil Jiří Ornest a Jan Vlasák. Obdarovaný se octne na hradě Krašově, kde bude úřadovat královský prokurátor Oldřich z Chlumu. CD stojí 250 korun. Kdybyste chtěli Vondrušku v tištěné podobě, vyberte třeba letošní bestseller Přemyslovská epopej II. – Jednooký král.

dárky 5
dárky 1

Pro ty, kdo rádi myslí, můžete vybrat další bestseller, který už má u nás druhé vydání – Hektorova cesta aneb Hledání štěstí od Francoise Lelorda. To je přední francouzský psycholog, který napsal „filozofickou pohádku pro dospělé“. Není to odborná příručka, ale román o tom, jak mladý psychiatr Hektor jezdí po světě a hledá odpovědi na otázky, které trápí asi každého: Proč tak často sníme o šťastnějším životě a nevážíme si toho, který máme? Závisí štěstí na osudu, okolnostech, nebo na způsobu, jak na věci nahlížíme? Můžeme své štěstí ovlivnit, nebo za vše může osud? A co to vlastně štěstí je? Kdybyste chtěli koupit sérii, tak Hektor v dalších knihách řeší tajemství lásky a ubíhajícího času (249 korun).

Pro skoro každou dámu se hodí další bestseller: Budiž móda od Jany Máchalové. Projde se s ní dějinami módy celého 20. století až do dnešní doby, a podle toho, kolik let jí je, si bude určitě všechny módní styly a návrhářské hvězdy pamatovat. V knize najde spoustu fotografií a taky koláže a kresby od Lucie Loosové a Aleny Blažkové. Ale pozor, možná se do knihy při listování tak zaberete, že si ji budete chtít nechat sama (350 korun).

dárky 4
dárky 2

Pro domácí štěstí

Vždycky uděláte radost něčím užitečným, co vyčaruje doma pohodu a na tváři úsměv, a to nejen pro obdarovaného, ale pro celou rodinu.**

Květináče různě malované a tvarované jsou určitě dobrý dárek. Můžete ale vyzkoušet ještě něco originálnějšího: kapsáře. Ty totiž spojují vášeň pro květiny s vášní pro nápadité bydlení. Kapsáře vypadají, inu, jako kapsáře, dají se velmi jednoduše pověsit na zeď, a jsou velmi útulným domkem pro téměř jakoukoli rostlinu. Kromě zdi v bytě se hodí třeba na balkón nebo do jakéhokoliv zákoutí. Kapsáře, které si můžete vybrat na www.thegreenpockets.com, se navíc dají spojovat do pozoruhodného květinového závěsu nebo dělicí stěny (599 korun).

Když už jsme u kytek, co takhle dálkového kontrolora zálivky květin? Zní to jako legrace, ale není, a navíc je tenhle kontrolor zároveň meteostanicí. Kromě předpovědi počasí a měření meteorologických údajů skutečně bezdrátově monitoruje, jak jsou rostlinky zality. Meteostanice Hyundai WS 2061 pak zobrazí a zapípá, že tahle konkrétní potřebuje zalít, a dokáže jich sledovat až pět (1598 korun).

dárky 6
dárky 7

Kalendář je hodně profláknutý dárek a kalendář s fotkami našich blízkých taky. Ale upřímně: když je něco profláknuté, tak to přece neznamená, že to je špatné, ba právě asi naopak. Takže si nechte třeba vyrobit kalendář s fotkami dětí pro babičku. Ale využití fotek je daleko širší: co třeba hrneček s vámi osobně manželovi? Nebo lahve na pití se vzpomínkou na dovolenou? Nebo bryndáček s fotkou maminky? Nebo pexeso s celou rodinou nebo taška pro děti s nimi samými? Nebo kuchyňské hodiny s vlastnoručně vyfoceným zátiším? Všechny tyhle věci nejsou problém, třeba na www.happyfoto.cz (třeba lahve od 299 korun, hodiny za 699 korun).

No jasně že o Vánocích není o sladkosti nouze. Ale zaprvé některým sladkostem se nedá odolat, když jsou kolem tuny dalších, a zadruhé jsou některé taky zároveň dobrým skutkem. Třeba ty, které se prodávají pro UNICEF, konkrétně na podporu očkování dětí proti tetanu. Vytvořila je herečka Jitka Čvančarová společně s cukrářem Martinem Pokorným, a to podle chutí a výtvarného cítění Jitky. Jsou plné vánočního koření, jako je koriandr, badyán, skořice nebo vanilka, a zdobené podle posledních vánočních trendů. Koupit je můžete v prodejnách Mon Chocolatier v Praze a v Brně (krabička se 6 kusy je za 109 korun).

dárky 3
dárky 8

Pro odpočinek a zdraví

Tyhle dárky jsou čím dál tím víc oblíbené. Protože zdraví máme jenom jedno, i když je to otřískané klišé.

Těžko povlečete domů doktora, aby pod stromečkem prohlédl babičce záda. Ale taková věc se dá dobře řešit prostřednictvím voucherů. Můžete je dneska mít téměř na všechno, od péče o zubní hygienu přes plastické chirurgy a dermatology, podle toho, co obdarovaný potřebuje. Dobrý nápad je komplexní prohlídka. Samozřejmě, máme na ni nárok všichni na účet své pojišťovny, ale kdo tam skutečně chodí? Zatímco dát někomu, na kom nám záleží, voucher na prohlídku, je velké popostrčení k péči o sebe sama. Tak třeba pražská klinika Program H Plus nabízí voucher na vyšetření kardiovaskulárních a metabolických onemocnění za 4000 korun. Člověka vyšetří doktor, který si na to udělá čas, odebere všechno, co je odebrat třeba, a řádně to prozkoumá, vyhodnotí a vysvětlí.

doktor

V jednom balení můžete mít dárek pro celou rodinu nebo třeba „mladé“, když vyberete nějaký relaxační pobyt na hezkém místě. Nebude to zadarmo, ale můžete tím vyřešit všechny dárky jedním, který zaručeně potěší. Poohlédněte se po nabídkách hotelů, kde se vám osobně líbilo, nejlépe někde na horách. Jak říkal už pan Anděl, týden dovolené v zimě je jako dva týdny v létě! Vyzkoušejte třeba beskydské hotely ve Velkých Karlovicích, které nabízejí pobyty pro každou kapsu, včetně lyžování doslova před domem, velkého wellnessu a aquacentra. Třeba za 5990 korun je týdenní pobyt s polopenzí pro dospělého včetně skipasů a aquaparku www.valachy.cz.

Jestli víte, že ta dáma, co jí chcete dát dárek, je nejradši doma, tak jí věnujte relaxaci do vlastní koupelny. Může být za to skutečně exotická a měla by být co nejkvalitnější. Zkuste koupelové a masážní oleje z čistě přírodní kosmetiky, která zaručí, že se tělo odnese do ráje smyslů a duše daleko na dovolenou. Luxusní dárky z Thajska najdete na www.panpuri.cz, což je značka, používaná ve velkých spa centrech, protože má zaručeně biosložení čistých esenciálních olejů. Výrobci říkají, že pro zdraví bychom se měli obklopovat milými lidmi a krásnými věcmi. Ke koupelovému oleji proto můžete přidat i voňavou svíčku (třeba koupelová sůl Jasmín s medem je za 999 korun nebo svíčka za 840 korun).

dárky 10
dárky 9