Chcete jiný program než vánoční pohádky? Tady máte pár tipů

Zábava 24. prosince 2012

Pokud se chcete na chvíli odpoutat od televizních pohádek a nestárnoucích komedií s Burianem, vydejte se do kina za unikátním filmovým zážitkem. Nemusíte být fanoušky fantasy žánru, aby vás uchvátila výpravná nádhera a filmařská fantazie tvůrců snímku Hobit. Ale trvá přes dvě a půl hodiny! Do drsné reality věčného souboje mužského a ženského světa vás zavedou Řízkaři Báry Nesvadbové, pobaví vás a neskonale dojme skvělý film Králova řeč a portrét poněkud vypočítavé mladé ženy předkládá Jan Hřebejk v Krásce v nesnázích.

Do kina vyrazte na…

Hobit: Neočekávaná cesta

bavte se 3

Především strhující výtvarná podívaná, nádherné scenérie Nového Zélandu a neuvěřitelné filmové triky – to je lákadlo nového díla filmařského mága Petera Jacksona. Na fenomenální úspěch jeho Pána prstenů jistě naváže i Hobit, natočený v americko-novozélandské koprodukci. Jeho děj předchází příběhům Pána prstenů. Sleduje dobrodružnou pouť hlavní postavy Bilbo Pytlíka, jejímž cílem je navrátit ztracené trpasličí království Erebor.

Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. A na té cestě v labyrintu jeskyní Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život… Gluma. A získá do svého vlastnictví zlatý Glumův prsten „miláška“, který je fatálně spojen s osudem celé Středozemě. V hlavní roli Martin Freeman, z hvězdných jmen připomeňme: Ian McKellen, Orlando Bloom, Cate Blanchett či Elijah Wood.

Přečtěte si…

Řízkaři

bavte se 2

Pokud jste ji ještě nepřečetli, znovu vychází pikantní knížka spisovatelky Barbary Nesvadbové příznačně nazvaná Řízkaři. Autorka konstatuje, že každá z nás jich má pár kolem sebe: opravují auta, vodovodní kohoutky a zklamané duše. Bohužel se do nich nikdy nezamilujeme. V souboru povídek o mužích, ženách a vztazích si můžete zauvažovat, jak že na tom jste v tomhle směru vlastně vy.

Podívejte se na televizi…

Králova řeč

(29.12., ČT1 od 21.15 hod.)

bavte se 1

Jestli jste ještě neviděli tenhle úžasný film, nemůžete uvěřit, jak neskonale zábavné, zajímavé i dojemné může být drama z britské historie, když se látky ujme dobrý britský režisér, jakým je Tom Hooper. Ocitáme se v Londýně před II. světovou válkou. Mladý Král Eduard VIII. (Guy Pearce) se musí vzdát trůnu kvůli vztahu ke své americké, dosud vdané, milence, a za krále britské říše je korunován jeho bratr Bertie (Colin Firth). Stává se tak Jiřím VI.

Země, která stojí na prahu války, zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). S jeho pomocí král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, kterou dodá sílu anglickému lidu v předvečer válečné vřavy.

Na DVD si pusťte…

Kráska v nesnázích

bavte se 4

Stejnojmenná báseň Roberta Gravese inspirovala režiséra Jana Hřebejka a scenáristu Petra Jarchovského k vytvoření milostného příběhu mladé ženy (Aňa Geislerová). Ta řeší dilema vztahu ke dvěma mužům. S bývalým manželem (Roman Luknár) je spjata sexuální závislostí, mnohem starší a zajištěný restituent (Josef Abrhám) zase zosobňuje zajištěnou budoucnost pro ni i její děti.

Zároveň sledujeme spletitý vztah hrdinky k matce (Jana Brejchová), k otčímovi (Jiří Schmitzer) a tchyni (Emília Vášáryová).