Hle, hle, támhle v Betlémě... Navštivte nejhezčí jesličky

Zábava 25. prosince 2012

Téma vánočního cestování se samo nabízí. Betlémy. Nabízí se o to víc, že Česko, pokud přímo nepanuje světu, patří mezi betlémářské velmoci. Vydejte se za některými tuzemskými unikáty.

Pražská zastavení

Dvě místa byste neměli minout v hlavním městě – Galerii Klementinum a Muzeum Karlova mostu. Výstava v Klementinu je symbolická – právě v kostele sv. Klimenta totiž před staletími stály první jesličky s jezulátkem.

Současná výstava ukazuje výtvory z celé republiky, od klasických dřevěných až po betlémy z cukru, chleba, vosku, skla, perníku či hlíny. Nejstarší kousek je z druhé poloviny 18. století, určitě vás ale zaujmou i dva mechanické betlémy nebo obr mající na výšku 110 a na šířku 220 centimetrů.

V Muzeu Karlova mostu spatříte na 60 betlémů, mnohé opravdu nezvyklé. K nim určitě patří betlémy rybí a ptačí a pak i africký, vyřezaný z ebenového dřeva.

V něm jsou všechny postavy černé, až na „černého vzadu“, tedy krále Baltazara, který je ze slonové kosti. Pozornost lákají i výtvory z kukuřičného šustí nebo betlém ze slámy v životní velikosti.

Betlémy 1

Výstava v pražském Klementinu je symbolická – tady totiž kdysi vše začalo

foto:
Betlémy 4

Máslovice: Vytvořili tu betlém se stovkou figurek. A z čeho jiného v Máslovicích než z másla? Na výrobu betlému ho padlo 25 kilogramů.

foto:

Tam na sever

Z hlavního města vyrazíme na sever, který je letos na betlémy mimořádně bohatý. Začneme v Krkonošském muzeu v Jilemnici u více než sto let starého Metelkova mechanického betlému. Do konečné podoby ho Jáchym Metelka dostával dlouhých třicet let a postavil pro něj 142 pohyblivých figurek.

Mechanismus je poháněný jediným závažím a dodnes pracuje v nezměněné podobě. Z Jilemnice se vydáme přes Železný Brod a jeho čtvrtý ročník výstavy skleněných betlémů do Jablonce nad Nisou.

V něm se možná trochu zdržíme, protože před pár dny tady díky žákům Základní školy v Liberecké ulici padl rekord v největším počtu betlémů shromážděných na jednom místě. Podařilo se jich sehnat 1194! Ty nejzajímavější jsou v místním muzeu.

Betlémy 3

Sušice: Mechanický betlém o 16 m² má 30 postav, 35 objektů a na 300 figur. Pohybují se v něm mimo jiné i mlýnská kola, vory či zvony.

foto:
Betlémy 7

Třešť: Už 200 let tady zachovávají tradici, že betlémy mají lidé vystavené i v domácnostech. Na prohlídky tak chodíte k nim domů! Navíc je tu výstava v Schumpeterově domě.

foto:

Z Jablonce je to jen skok do Liberce a zdejšího Severočeského muzea. V 16 betlémech spatříte přes tisícovku postaviček, často zcela nečekaných. Třeba ty voskové z více než 200 let starého skříňkového betlému, oblečené do honosných šatů.

Někde jsou i střílející myslivci, Napoleonovi vojáci, husaři, ale také vlkodlak, tygr, stvoření napůl žena a napůl šelma či kapela složená z andělů. Betlémy sem zapůjčili i z Vrchlabí, Děčína, České Lípy či Litoměřic.

Poslední severskou zastávkou je malebné Kryštofovo údolí. Každým rokem sem na venkovní prostranství postaví betlém od výtvarníka Josefa Jíry, jehož postavy z dřevěných desek na vás budou díky své výšce koukat pořádně shora.

Betlémy 6

Jeden z betlémů v libereckém muzeu

foto:

Úrodná Morava

V brněnské Baron Trenck Gallery je největší mechanický betlém na Moravě – má délku skoro 9,5 metru! Ukazuje moravskou vesničku s všedním životem jejích obyvatel na přelomu 18. a 19. století a má přes 400 postav.

V Hodoníně nashromáždili do Domu kultury na 400 různých betlémů z celé republiky i ze Slovenska, k zajímavým patří kousky z kovu či samorostů. A chcete-li spatřit něco neobvyklého, zajeďte do Horní Lidče, místní betlém ukazuje nejzajímavější historické momenty, zvyky a řemesla na československém pomezí.

Rozlohu má zhruba 50 m² a mezi stavbami poznáte třeba Hostýn, Velehrad, Buchlov, Radhošť, Trenčínský hrad či Bojnice.

Betlémy 2

Jindřichův Hradec: Krýzovy jesličky – největší lidový mechanický betlém na světě. Jesličky punčochářského mistra Tomáše Krýzy mají 1398 figurek.

foto: