Konec roku nás nemine! Užijte si poslední víkend roku 2012 jaksepatří!

Zábava 29. prosince 2012

Ať už na to jdete s plnou parádou, či naopak schovaní někde v ústraní, před silvestrem je tu ještě víkend a byla by škoda prosedět ho celý doma!

Jindřichův Hradec vjíždí do nového roku po kolejích

Konec roku každý tráví po svém. A co takhle romantická jízda parním vláčkem zasněženou krajinou? Máte-li poetickou duši, pak to vezměte směrem na Jindřichův Hradec. Místní dráhy totiž na romantiky myslí a vypraví pro vás ve dnech 28. a 29. prosince 2012 dva zvláštní silvestrovské parní vlaky. Ten páteční vyráží z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice v 10:45, zpátky jede ve 14:15.

Sobotní parní vlak s cílem v Černovicích vyjíždí z Jindřichova Hradce v 9:55 a na cestu zpět se vydá ve 12:35. Před odjezdem z Hradce se můžete na výstavě "Po stopách úzkokolejky" mrknout, jak to tady vypadalo před sto patnácti lety. Výstava je otevřená po oba dva dny od devíti ráno až do odjezdu vlaku. Zpáteční jízdenka pro dospělé je za 250 Kč, děti jedou za polovic, ty do tří let to mají zdarma.

KDY A KDE: v sobotu, Jindřichův Hradec, www.jhmd.cz, rezervace na www.e-jizdenka.cz

vlak
foto:

Praha sportuje zadarmo!

Tak tohle by se mohlo celkem hodit, zvlášť pokud jste to přehnali s vánočním cukrovím a tíží vás nějaké kilčo navíc. Když už je to zadarmo, byl by hřích si nezacvičit! Pražská sportoviště otevírají své brány a výjimečně za to nic nechtějí! To snad postrčí i takové lenochy, jako jsem já!

Můžete plavat, bruslit, lézt po stěnách, hrát squash, softball, florbal, tenis anebo třeba jezdit na koni. Nejvíc lidí každoročně míří k plaveckým bazénům a na zimní stadiony. Otevřeny jsou například Nikolajka, Hvězda, Kobra, Incheba Arena a USK Praha – Hasa. Další kluziště zdarma jsou na Gutovce, v Ice Areně Letňany a SC Jarov.

Nabídka sportů a cvičení je letos opět o něco širší než vloni, nově si tak můžete vyzkoušet například baseball, beachvolejbal a stolní tenis. Vstupy zdarma jsou ovšem jen ve vybraných dnech a hodinách a někde to bude chtít rezervaci, takže si raději nejdřív prostudujte webové stránky akce.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, Praha, https://www.prahasportovni.cz/

sport

Lenora peče chleba pro všechny

Městečko Lenora leží v údolí Teplé Vltavy na Šumavě. Vzniklo v roce 1834 kolem sklářské huti. Dnes je ale možná víc než sklářskou minulostí proslulé pečením chleba. Obecní pec tu stojí už od roku 1837. Kdysi sloužila těm, kteří neměli dost peněz na svou vlastní. Na pečení se domluvilo více rodin najednou, aby ušetřili na palivu. Tuhle tradici obnovil roku 1998 pan Václav Mráz a v roce 2000 si Lenorští dokonce založili Velkou lóži pecařskou. A přestože pečivo je dnes k mání v každém supermarketu, z veřejného pečení se stala oblíbená atrakce.

Pan Augustin a jeho pomocníci obětavě zachovávají tradiční recepty na chleba, ale také housky, koláče a výborné lenorské česnekové placky. Peče se každou poslední sobotu v měsíci od dubna až do prosince. Den předem pekař připraví kvásek. Brzy ráno pak pec roztopí dřevem na 220° C. Mezitím připraví těsto. Následuje vymetení žhavých uhlíků a pak už se do pece sází placky, housky a pecny chleba.

Vůně se line široko daleko. Už se vám sbíhají sliny? A to si představte, že pečivo z lenorské pece je zásadně neprodejné a rozdává se zdarma!

KDY A KDE: v sobotu, Lenora, https://www.lenora.cz/lenora/ou/user/deska/2010/1167- 10_Obec%20Lenora_let%C3%A1k.pdf

Jak se v Lenoře peče, se podívejte ZDE

Jablonec nad Nisou se do Vánoc rovnou obléká

Zbožňujete magickou vánoční atmosféru a nedokážete se s ní rozloučit? Já si například občas pouštím koledy uprostřed léta. Jinou variantou může být nosit symboly Vánoc přímo na sobě. Třeba na klopě sáčka nebo kabátu. A třeba po celý rok! Výběr z nejkrásnějších broží, jehlic a ozdobných špendlíků s vánočními a zimními motivy představuje Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

K vidění je tady víc než tisícovka sněhových vloček, ozdobených stromečků, andělíčků, ale taky různé zimní radovánky, veselé příhody na sněhu či tradiční vánoční postavičky. Opravdovou kuriozitou je pak pohyblivá brož v podobě Santa Clause s padákem. V muzejní prodejně si pak něco z bižuterie s vánočními motivy můžete nakoupit, a vychutnat si tak dotek Vánoc i kdykoli během roku!

KDY A KDE: v sobotu i v neděli (do 13. ledna), Jablonec nad Nisou, https://www.msb-jablonec.cz/ programy/vanoce-na-klope

jablonec novy

Dolní Vítkovice mají výstavu v plynojemu

Přeměnit bývalý plynojem v multifunkční aulu byla fuška, ale povedla se! Architektu Josefovi Pleskotovi vynesla dokonce nominaci České komory architektů na Cenu Evropské unie – Mies van der Rohe Award 2013. Výstava v unikátním prostoru ostravských Dolních Vítkovic teď představuje architektovo celoživotní dílo. Přičemž nejdůležitějším exponátem je samotný výstavní prostor - multifunkční aula Gong. Takže pokud máte všeho vánočního naopak už plné zuby, tohle by mohl být kousek pro vás.

V Gongu se mimo jiné pořádaly koncerty festivalu Colours of Ostrava. Ve foyer visí serigrafie pop artového mága Andyho Warhola a monumentální osmimetrový obraz Zavraždění svatého Václava z roku 1844, který byl loni po téměř sto šedesáti letech náhodou objeven na půdě kroměřížského zámku. Byl srolovaný jako koberec. A kdybyste to o víkendu nestihli, nezoufejte. Bilanční výstavu k Pleskotovým šedesátinám máte šanci navštívit až do 29. března příštího roku.

KDY A KDE: Ostrava, Dolní Vítkovice, https://www.nkp-vitkovice.cz/default/index/index/site/36/ lang/cs

vitkovice