Už jste zažila Maroko?

maroko
Pláž Agadir
Zábava Komerční sdělení 12. března 2012

Jestli ano, jistě se do této africké země mnoha barev, vůní a chutí budete chtít vrátit. A jestli ne, tak vás přesvědčíme k návštěvě. Máme neodolatelné argumenty!

Jestli se bojíte, že v rámci revolučních proměn islámského světa tady není bezpečno, tak zbytečně. Maroko je jednou z nejpřívětivějších a nejotevřenějších arabských zemí. Proplétá se tu evropský, africký a arabský svět, od nepaměti totiž bylo křižovatkou kultur. A dodnes si tu krásnou směs užijete.

Hollywoodský vejminek

„Nesnažte se stihnout všechno napoprvé, to se nedá,“ radí novinářka Zuzana Schneidewind, podle které se s jakoukoli zemí nejlépe seznámíte tak, že mluvíte s místními lidmi. S angličtinou se tady v nejzápadnějším cípu Afriky ale úplně nechytnete, ale francouzsky to jde dobře a občas i německy.

Anglicky si například popovídala s majitelem malého obchůdku v pouštním městě Warzázát. „Já jsem herec, hrál jsem v Gladiátorovi,“ tvrdí. „Nechtěla jsem mu věřit, ale na zdech svého obchodu měl skutečně vylepeny fotky s hlavními hollywoodskými hrdiny po svém boku.“

A tento muž tady není zdaleka sám, kdo stanul vedle nějakého toho Brada Pitta či Russela Crowa. V místních uličkách a studiích se totiž natáčela řada trháků, třeba drama Pod ochranou nebe, Babel, Gladiátor, Asterix, Poslední pokušení Krista a další. Natáčení historické epopeje Alexandr Veliký v roce 2003 sem přitáhlo zahraniční investice převyšující 60 milionů dolarů!

Většina z filmů byla natočena ve studiích Atlas, která jsou pro turisty denně otevřena od 9 do 18 hodin. Vidět tu můžete například tibetský klášter postavený pro Scorseseho film Kundun.

Turisté však začínají s poznáváním Maroka většinou v Agadiru nebo Marrákeši.

maroko

Marrákeš - červená perla jihu

tradiční marocká obuv

Tradiční marocká obuv

Mámivá vůně koření

Marrákeši se říká „červená perla jihu“ - to kvůli zabarvení vysokých hliněných hradeb a půdy vůbec. Toto vnitrozemské město se rozkládá mezi úpatím zasněžených vrcholků pohoří Atlas a pouští Sahara a za návštěvu stojí kromě náměstí minimálně honosné paláce velkovezíra El-Badia.

Z opojné vůně koření na náměstí Djemaa el-Fna se vám bude ještě dlouho motat hlava. Kromě prodavačů koření jsou na náměstí stánky s vodou, ovocem, výrobky z kůže a kovu. Taky akrobaté, zaříkávači hadů, krotitelé opic, žongléři a tanečníci. Pro Evropana kouzelné divadlo!

Slunečný Agadir

To Agadir je proti Marrákeši jako z jiného světa. Především leží na pobřeží Atlantiku, pět set kilometrů jižně od Casablancy. Je důležitým přístavem a chlubí se přes deset kilometrů dlouhou nádhernou pláží a azurovým mořem. Slunce tady svítí téměř po celý rok a nemusíte se bát, že si snad u vody nenajdete klidné místo - každý hotel má vyhrazenou část jen pro své hosty.

Samotný Agadir je moderní město, protože ten starý zničilo v roce 1960 zemětřesení. Ale i tady potkáte, co na dovolené hledáte – třeba nádherný trh, kde se ztratíte v pestrosti šátků, kůže, ovoce, arašídů, mandlí, koláčků...


Nalákali jsme vás, jak jsme slibovali? Nejvyšší čas plánovat dovolenou! Vyrazte do cestovní kanceláře Blue Style nebo si na na www.blue-style.cz/maroko zvolte, kdy se do Maroka vydáte.


RADY NA CESTU:

  • Nezapomeňte si vzít česko-francouzský slovník. Úředním jazykem je arabština, ale velmi často se zde mluví francouzsky. Původní obyvatelé, Berbeři, hovoří berbersky.

  • Smlouvá se všude! Nejdražší taxikáře potkáte na letištích nebo u vlakových nádraží. Usmlouvejte cenu nejméně o třetinu.

  • Měnovou jednotkou je dirham (DH). Kurz určuje stát a je stejný v bankách, hotelích i směnárnách. Jeden dirham (MAD) je asi 2,30 Kč. Jídlo v luxusní restauraci stojí zhruba 200 MAD, v restauraci pro místní 20 MAD. Polévka přijde na 5 MAD, 1,5 litru balené neperlivé vody 5 MAD, bageta 1,5 MAD.

  • Teplota vzduchu je v květnu v Agadiru kolem 23 °C, moře má 18 °C. Obecně je tu počasí podobné jako na Kanárských ostrovech.