Rock, nebo cimbálovka? Víkend volá!

Zábava 23. března 2012

Jestli jste v plném zápřahu při drhnutí oken a vyhánění pavouků, nechte na chvíli jarního úklidu a jděte za kulturou.

Strakonice slaví Velikonoce

Víte, co a proč se vlastně přesně dělá o Velikonocích? Za prvé se o tom budete příští týden moci poučit na www.vlasta.cz v našem velikonočním speciálu, a za druhé si to můžete nastudovat nebo připomenout ve strakonickém muzeu. A ani dětem tyhle informace neuškodí.

Podíváte se na předměty, které souvisejí s velikonoční křesťanskou liturgií a lidovými obyčeji spojenými s odchodem zimy. Prohlédnete si růžence, modlitební knihy, kropenky a podmalby na skle zachycující výjevy z cyklu Ukřižování - protože o jeho připomínku přece jde. Taky si ale připomenete řehtačky a klapačky, kterými děti nahrazovaly zvonění kostelních zvonů, a další předměty z lidových tradic.

Kdy a kde: do 9. dubna, Strakonické muzeum, Kapitulní síň, www.muzeum-strakonice.cz

velikonoce řehtačka

Prohlédnout si můžete předměty související s velikonoční křesťanskou liturgií

zdroj: Isifa.com



Tábor rockově zapaří

Jestli jste „stará rockerka“ (nebo taky mladá rockerka), asi vám nikdo nemusí představovat kapely Turbo a Keks. No vidíte a už se jim říká české rockové legendy....

A protože Turbo letos slaví třicítku (ježíšmarjá!) a Keks je ještě o rok starší, plánují společný koncert v Táboře. „Víme o úspěchu Keks loni v Lucerně, tak to společně dáme," prohlásil manažer Turba Petr Klér.

Tak vytáhněte džísku a jděte zapařit!

Kdy a kde: 24. března ve 21 hodin, Tábor, P-klub Amber Hotel Palcát, www.hotelpalcat.cz a www.ticketportal.cz

turbo

Turbo slaví třicítku

zdroj: Isifa.com



Praha sbírá surrealismus

No, není to úplně jednoduché umění tenhle surrealismus. Nicméně v Česku má velkou tradici a právě máte možnost si ve Staroměstské radnici prohlédnout největší přehlídku jeho soudobé česko-slovenské podoby za posledních dvacet let. A to stojí minimálně za zjištění, jestli se vám to náhodou nebude líbit.

Výstava Jiný vzduch navíc ukazuje i díla mezinárodních hostů. Celkem je v Křížové chodbě, v 1. patře radnice a jeho románsko-gotických sklepeních k vidění více než čtyři sta obrazů, kreseb, fotografií, koláží a objektů. Kromě výtvarných děl se připomene taky filmová práce Jana Švankmajera a digitální animace Martina Stejskala.

Kdy a kde: do 4. dubna, Praha, Staroměstská radnice, www.artmovement.cz

surrealismus

Vyrazte na výstavu surrealistů Jiný vzduch

zdroj: Art Movement



Jihlava degustuje víno

Otevřít si doma dobrou flašku vína je moc fajn, ale ochutnávat spoustu vzorků je taky skvělé. V sobotu odpoledne si takhle váš mlsný jazyk může užít v Jihlavě, kde budou předvádět a prodávat své produkty čeští, moravští i zahraniční vinaři.

Jestli vás baví cimbálovka, můžete se těšit na ni, jestli blondýna Iva Pazderková, tak na ni taky. A protože víno se dobře pije k něčemu, budou tady k ochutnání regionální sýry a uzeniny.

Organizátoři slibují bohatou tombolu. V ceně vstupného 150 korun je degustační sklenička, katalog a taky padesátikorunový kredit na nákup vinného moku.

Kdy a kde: 24. března od 13 do 19 hodin, společenský sál Domu kultury Jihlava (Tolstého 2), www.festival-vina-jihlava.cz

cimbálovka

Kromě vína budete mít určitě zážitek i z cimbálovky

zdroj: Isifa.com



Předklášteří předvádí umění

A ještě jeden tip na výtvarno, tedy vlastně dva: V neděli 25. března v Předklášteří u Brna končí jedna výstava a zároveň začíná druhá. To místo samo o sobě stojí za návštěvu, protože jde o národní kulturní památku - Cisterciácké opatství Porta coeli, ale teď máte ještě konkrétní důvod.

Můžete ještě stihnout poslední dva dny výstavy k 90. výročí narození malíře Bohumíra Matala, která předvádí hlavně jeho práce z období, kdy žil na mlýně v Prudké u Doubravníka. Nečekejte ale žádného Ladu - znalci praví, že „právě geometrická abstrakce, jež nezapře úzké sepětí s konstruktivistickými tendencemi, je příznačná pro Matalovu tvorbu z doby života na mlýně.“

Kontrastně k takovému umění můžete zavítat na výstavu druhou, která vznikla ve spolupráci s věznicí Kuřim a předvádí výtvarné a rukodělné práce vězňů.

Kdy a kde: Matal do 25. března, práce vězňů do 20. května, Předklášteří, Podhorácké muzeum Porta coeli, https://predklasteri.muzeumbrnenska.cz

výstava

Nebo si zajděte na výstavy

zdroj: Isifa.com