Počasí na draka? Táhněte za ptáky

Zábava 31. března 2012

Nechci být drzá nebo vás vyvést aprílem - 1. duben je Dnem ptactva a nositelé ptačích jmen mají v zoo zvýhodněné vstupné. Těší mě, Sýkorová.

Přes týden chodíme venku pomalu v tričku a teď to vypadá na sníh. Taky vás tyhle upoutávky na jaro pekelně vyčerpávají? Jasně, já vím, tohle maniodepresivní počasí k dubnu patří. Jen je prostě škoda, že zrovna o víkendu je tak na draka.

„Každý den je co slavit, jen si najít důvod,“ kárala mě babička, když jsem se mračila jako sto čertů. Jenže je sobota večer, poslední březnový den a venku se opravdu všichni čerti žení. A já se neubráním, aby mi nerejdili po čele.

V televizi běží volba královny krásy s podtitulem „jedna soutěž – jediná miss“. A taky jedna holka jak druhá, dodávám v duchu. Naprosto zaměnitelné, inflace krásy plná nudy prostě. Zapnu aspoň internet a poslušna babiččiny rady, s níž se dožila ve zdraví, kráse a hlavně optimismu 92 let, naťukám do vyhledávacího okénka „proč slavit 1. duben“.

Jasně, apríl - trapný. Květná neděle – hm, do kostela asi nepůjdu. Cože? Mezinárodní den ptactva?! Datluju (jak příhodné to slovo!) dál. Abyste rozuměli: Sýkorová, jméno mé. A čerti jsou pryč a na čele sluníčko. Protože zítra se jde do zoo!

Jdu to oznámit Sýkorovi a Sýkorčatům. Na samečka zabere, že všichni máme coby nositelé ptačích příjmení poloviční vstupné. Písklata lákám na doprovodný program.

Poslouchání ptačích hlasů, poznávání peří a vajec, výstava budek, soutěže na ptačí témata... A už ťapají připravit si do batůžku doporučený dalekohled.

Než holky na obrazovce dochrastí kostmi v plavkách, ještě chvilku surfuju po netu. A pak jdu rychle napsat tenhle text. Protože podobnou akci k Mezinárodnímu dni ptactva připravila na letošní aprílovou neděli většina zoologických zahrad. Pravděpodobně i ta vaše.

Takže ať už jste Špačkovi nebo Novákovi, podnikněte zítra nálet na nejbližší zoo. Která to je, zjistíte třeba na www.zoo.cz.

A jestli vám přijde jako nadsázka, že ptáci slaví svůj vlastní den, podívejte se, jak umí zapařit tenhle papoušek na hitovku Move Your Body od italské skupiny Eiffel 65. Ta frenetická poklona na konci je prostě božská:

Zprávy z ptačí říše:

  • Takzvaná „Úmluva na ochranu ptactva pro zemědělství užitečného“ byla uzavřená 19. března 1902 v Paříži. Na jejím základě vznikla mezinárodní Konvence o ochraně užitečného ptactva. A právě na památku jejího podpisu 1. dubna 1906 se slaví na apríla „Den ptactva“.

  • A co na to ptáci? Zrovna na začátku dubna táhnou. V přírodě se mixují zimní hosté, kteří ještě nestihli od nás odletět, spolu s migranty, kteří to přes naše území berou víc na sever, a konečně už i řada „našich“, kteří se vracejí na svá hnízdiště.

ptačí vejce anténa hnízdo