Léto je za dveřmi: vyberte si letos Kos

ostrov Kos přístav
Ostrovu Kos se říká "malý Amsterodam"
Zábava Komerční sdělení 1. dubna 2012

Hippokrates a Asklépion, olivové háje a krásné pláže. Přinášíme vám tip na bohatou a nápaditou dovolenou na pláži, na kole i po památkách.

Jestli se už nemůžete dočkat moře, vína, oliv a sluníčka, podívejte se na mapu řeckého ostrova Kos, třetího největšího z dvanácti ostrovů souostroví Dodekanesos. Vznikl v jihovýchodní části Egejského moře díky sopkám, takže tady najdete spoustu termálních pramenů.

Ono vůbec pokud jde o zdraví, stačí jen dojet do Řecka a hned je vám líp. Ale na Kosu je záruka ještě větší.

Za prvé tady žil Hippokrates, známý autor lékařské přísahy, a dodnes tady najdete platan, pod kterým přednášel svým studentům. A za druhé tady leží pradávné antické léčebné sanatorium Asklépion, zasvěcené bohu Asklépiovi, patronu zdraví a léčitelství.

Působil v něm právě i samotný Hippokrates. Léčili se zde mladí i staří, dokonce i císař. Antické léčebné metody by jistě obstály i v každém dnešním wellness centru – zdravá strava, cvičení, koupele, léčba bylinkami a meditace.

Hotel Kipriotis Village, ostrov Kos

Hotel Kipriotis Village na ostrově Kos

zdroj: Blue Style

Pohodlíčko na kole

Kdosi nazval Kos malým Amsterdamem, protože se na něm díky nížinatému reliéfu krajiny dá krásně jezdit na kole. Není to pro Řecko typické, ale pro turistu příjemné. Když Dánové a Angličané mezi prvními objevili tento ostrov, bylo jasné, že k cyklistice bude jen krůček.

Po námaze na kole a chození po památkách můžete zapadnout do mnoha půvabných taveren s výtečnou místní kuchyní. Dáte si tzaziky (řecký jogurt s okurkou a česnekem), gyros (různé druhy masa z otočného vertikálního grilu) nebo musaku (mleté maso, lilky, rajčata) a mnoho dalšího. Ochutnat byste měli od každého trochu a zapít to třeba speciálním vínem Retsinou nebo proslulými anýzovkami, jako je Ouzo nebo Rakije.

ostrov Kos, řecký salát

Zjistíte, jak chutná třeba musaka nebo gyros, ale taky zelenina vypiplaná zdejším sluncem - rajčata, lilek, papriky...

zdroj: Blue Style

ostrov Kos řecký salát

A když Řecko, tak řecký salát se sýrem feta a úžasnými olivami!

zdroj: Blue Style

„Kaliméra“ každý den

Abyste si užili pořádnou dovolenou bez starostí, je dobré vědět něco o zemi, kam jedete. Nejlépe se i naučit pár frází v místním jazyce. Abyste mohli třeba po ránu Řeky pozdravit Dobrý den - „Kaliméra!“ (Καλημέρα!).

A důležité také je pečlivě si vybrat cestovní kancelář. Nám se osvědčila BlueStyle. I našim dětem, které se mohou zapojit do programu Croco Club, ve kterém se jich ujmou zkušení animátoři, naučí se něco o dané zemi a hlavně se budou dobře bavit! Svoji dovolenou si můžete vybrat zde: https://www.blue-style.cz/recko/kos.

ostrov Kos pláž lehátka moře

Pláže, Řecko, Piña Colada...

zdroj: Blue Style