Haló! Venku je jaro, tak proč zůstávat doma?

Zábava 13. dubna 2012

Můžete se samozřejmě dívat doma na televizi, i mě to baví. Ale taky můžete vyzkoušet něco nového.

Nelahozeves pozvala hrnčíře

Jestli máte ráda keramiku a hrnčířství obecně, možná už jste v dubnu na zámku Nelahozeves byla. Konají se tam totiž tradiční jarní hrnčířské slavnosti. Pobaví se celé rodiny. Kromě hrnků, svícnů, pekáčů a různých dalších výrobků z hlíny tady budou k vidění taky výsledky práce jiných řemeslníků plus samozřejmě jídlo a pití, a to nejen k vidění.

Zámek už je otevřený k prohlídkám a průvodce oblékli majitelé zámku – Lobkowiczové – do dobových kostýmů, takže bude romantika. Ve sklepě hraje cimbálovka, venku soubor Špalíček a Sváťovo divadlo. Pije se roudnické víno nebo pivo, pochopitelně Lobkowicz.

Kdy a kde: sobota a neděle, od 9 do 17 hodin, www.lobkowicz.cz

nelahozeves hrnčířské slavnosti

Zámek Nelahozeves zahajuje jarní sezonu řemeslnickými trhy. O co, že si koupíte aspoň jeden hrnek?

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Tvarožná Lhota slaví oskeruše

Že nevíte, co to je? No to se nestyďte, to neví skoro nikdo. A já jen díky tomu, že v dědině za rohem bydlí můj kamarád. Tož oskoruša: je to ovocný strom, nejmohutnější druh jeřábu s největšími plody. Některé jsou tři sta let staré a plodí i tunu ovoce! Jejich dřevo je taky nejtvrdší z evropských dřevin.

Ale o dřevo tady zrovna nejde. Z oskeruší se dá především velmi dobře pálit, takže se na Strážnicku říká, že romantici sází růže, správní chlapi oskeruše. Však taky slavnost oskeruší (pokud vím, tak botanicky je správně tvar s „e“) pořádá místní mužský sbor.

Bude ochutnávka destilátů, domácí zabijačka a jídla z oskeruší. Budou se prodávat oskeruší stromky, bude se soutěžit o Nejkrásnější oskeruši 2012 a taky udělovat titul Nositelů oskerušové tradice. Bude se tančit a zpívat, o což se postará Mužský sbor z Hroznové Lhoty, ženský sbor Vlčnovské búdové umělkyně a cimbálovka.

Kdy a kde: Tvarožná Lhota, obecní dům, sobota, 13 hodin, www.tvarozna-lhota.cz

oskoruše mini

Tohle je oskeruše, největší druh jeřábu s užitečnými plody.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Slatiňany zvou dámy na koně

Já tedy jezdit neumím. A o většině věcí, které jsou na programu Dámského dne ve Slatiňanech, mám jenom mlhavou představu. Třeba: „Úloha Z1 čtená (účastník si zajistí vlastního čtenáře). Jezdkyně ustrojená dle dodatku PJS pro DS (je povoleno startovat v sukni, která však nesmí překrývat levou nohu jezdkyně). Ústroj koně dle dodatku PJS pro DS.“ Jestlipak taky sukně nesmí koni překrývat levou nohu? Nebo tam bude volná sestava na hudbu, kde ústroj koně i jezdkyně je ponechán na kreativitě dámy?

No v každém případě to zní jako neotřelá zábava, proč se nejít jednou podívat, i když koně máte doma jenom houpacího.

Kdy a kde: sobota, Slatiňany – jezdecká hala, www.nhkladruby.cz

hříbě kůň

Takovéhoto mazlíčka asi v Slatiňanech neuvidíte, ale jeho starší brášky určitě.

foto:
zdroj: Isifa.com

Na Mníšku provádí čert

No asi to ocení spíš vaše děti, ale proč se trošku nepřenést do dětství? Tuhle sobotu na zámku v Mníšku pod Brdy výjimečně provází pekelník. Ono se totiž tvrdí, že se právě čert podílel na výsledné podobě zámecké budovy. Takže předvede obydlí posledních zámeckých pánů, dam i jejich dětí, kteří už překvapivě měli rádia, masážní strojky, splachovací záchody, fény, domeček pro panenky na elektřinu i hru Dostihy a sázky. Fakt.

Tyhle prohlídky probíhají od 10,30 do 15,30 hodin a je třeba si je rezervovat na telefonu 318 590 261.

No ale i vás osobně bude zaručeně bavit (teda mě by bavila) výstavka o historii módy na panenkách Barbie. Ty jsou oblečené v dobových kostýmcích a představují módní trendy od Egypta po současnost. Barbie jako paní sládková z Postřižin nebo Božena Němcová, to musí být super, ne?

Kdy a kde: sobota, Mníšek pod Brdy, www.zamek-mnisek.cz

zámek mníšek panenky móda

Bárbínky oblečené do historických kostýmů pobaví určitě nejen malé holčičky.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Podluží bude ochutnávat

Lístky už jsou skoro vyprodané, ale třeba budete mít kliku a ještě se dostanete na Festival otevřených sklepů. Známí i méně známí vinaři představí svoje víno přímo ve sklepech a sklepních uličkách čtyř obcí v Podluží.

Vedle Ryzlinku rýnského, Rulandského bílého a šedého a Frankovky je tenhle region proslulý odrůdou Cabernet Moravia, kterou vyšlechtil místní vinař Lubomír Glos. K ochutnání bude taky ročník 2011, který prý slibuje mimořádný zážitek. Nevím, ještě jsem neměla.

Ve sklepech a uličkách budou hrát a zpívat cimbálovky Kapric a Ryzlink, dětský folklorní soubor Jatelinka nebo Mužáci z Moravské. Speciálně pro ženy vymysleli organizátoři akci Ženy a víno s podtitulem Víno dělané srdcem – to bude v Moravské Nové Vsi, ve sklepě Ivany Tomanové, jediné vinařky mezi festivalovými vinaři.

Kdy a kde: sobota a neděle, Moravská Nová Ves, Prušánky, Hrušky, Starý a Nový Poddvorov, www.otevrenesklepy.cz

festival otevřených sklepů

Ochutnávkami se dá pěkně strávit celý den, tento víkend třeba v Podluží.

foto:
zdroj: Vlasta.cz