Chcete o víkendu trénovat svaly, nebo mozek?

Zábava 20. dubna 2012

O víkendu si můžete načechrat mozkové buňky na výstavách nebo protáhnout tělo při sportu. Ideální je kombinace obojího.

Olomouc hýří květinami

Od roku 1958 se v Olomouci konají pravidelné květinové výstavy. Však jsem se tam s babičkou jako holčička něco najezdila! Máte příležitost potěšit oko, pokud vám tedy manžel nenosí náruče květin pravidelně, takže už vás to nudí. Mně ne, já je dostávám na obvyklá výročí, jako jsou narozeniny. A pak zas až příští narozeniny.

Takže Flora: těšte se na tulipány, narcisy, hyacinty, orchideje, azalky, balkónovky, řezané i hrnkové květiny, samozřejmě taky k nákupu. Autorem expozice je zahradní architekt Ivan Otruba a květiny přivezou vídeňští městští zahradníci. Letos se bude soutěžit v disciplíně Květiny pro muže a výpěstky přiveze i Svaz školkařů.

Rodinné vstupné 2 dospělí a až čtyři děti (!) je za 210 korun.

Kdy a kde: sobota a neděle (až do pondělí), 9 až 18 hodin, Olomouc, www.flora-ol.cz

víkend 21 duben flora

Nejenom zahrádkářky potěší pohled na rozzářené pugéty květin. V Olomouci se tradičně koná Flora, jestli to máte blízko, neváhejte.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Praha posiluje

Úplně něco nového v oboru posilování se představí v Modřanech. Já skončila u zpocené posilovny za rohem, kde jsem byla jednou, ale tohle prý přesvědčí i odolné a zatvrzelé typy. Popis praví:

„CrossFit je silový a kondiční tréninkový program navržený tak, aby pomohl každému získat lepší kondici a být celkově fit. CrossFit se dá zjednodušeně popsat jako neustále se obměňující jednoduché, funkční pohyby cvičené s vysokou intenzitou. Propojuje základní prvky gymnastiky, atletiky a silového tréninku – při CrossFitu děláte sedy-lehy, kliky či skáčete přes švihadlo. Trénink je velice účinný a hlavně zábavný, protože jste součástí komunity lidí, které znáte, takže společně zažijete spoustu legrace a můžete vzájemně poměřovat své síly.“

No dobře. Tenhle systém se prý hodí i pro úplné začátečníky (jako jsem já), stejně jako pro pokročilé, protože intenzitu si volíte sami. Je to světový fenomén a vyzkoušet to zdarma můžete pod dohledem trenérů právě o víkendu.

Kdy a kde: sobota a neděle, od 12 do 18 hodin, Freestyle park Modřany, www.reebok-crossfit.cz

víkend 21 duben cvičení

Koho nebaví tradiční posilovny, může se prý těšit na úplně nový styl. Omrknout ho můžete v Praze-Modřanech.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Hradec Králové popadne hole

Nordic walking, to je jiná, do toho jsem se zamilovala! Jestli jste ho ještě nezkoušela, fakt to stojí za to. Máte příležitost právě letos, protože se koná velká Tour Nordic Walking po českých městech. Tentokrát v Hradci, ale na internetu najdete seznam dalších měst (a my vám to taky připomeneme).

Tour dozorují nejen hubnoucí specialisté, ale i lékaři. K dispozici budou nejen hole na půjčení zdarma, ale taky poradci na to, jak s nimi zacházet, výživové specialistky, dále měření cholesterolu, hmotnosti, cukru, tepové frekvence…

Děti se zabaví při soutěžích nebo ve skákacím hradu a vy se můžete účastnit pokusu o rekord o největší počet lidí jdoucích s walkingovými holemi. Přihoďte si do batohu svačinku a nějaké mazání na utahané svaly a pojďte to zkusit.

Kdy a kde: sobota, 10 až 17 hodin, Hradec Králové, areál Pedagogické fakulty (naproti Fakultní nemocnici), www.tournordicwalking.cz

víkend 21 duben nordic walking

V Hradci Králové sice nemají široké louky, ale když se nordic walking naučíte, projdete se potom svobodně kdekoli.

foto:
zdroj: Isifa.com

Rýmařov předvádí Saudka

Mně osobně připadají fotky Jana Saudka všechny na jedno kopyto, ale je to sympatický dareba a proti gustu žádný dišputát. Takže jestli máte pro jeho kolorovanou romantiku slabost, můžete se potěšit v Rýmařově na prodejní výstavě do 30. dubna.

Nicméně když už tam budete, najděte si čas i na další muzejní expozice, třeba na historii Rýmařovska a speciálně dolování a textilnictví. Například se dozvíte, že nejstarším prokazatelně v Rýmařově nalezeným předmětem je římská mince z 1. století našeho letopočtu.

Kdy a kde: sobota i neděle, www.muzeumrymarov.cz

víkend 21 duben saudek

Jan Saudek je buď milován, nebo zatracován, a to jak pro životní styl, tak pro tvorbu. Jestli ho máte ráda, jeho fotky uvidíte v Rýmařově.

foto:
zdroj: Isifa.com

Plzeň zve na Loose

Bonbónek pro milovnice architektury: jen dvakrát ročně je možné se podívat na některé interiéry, které tady vytvořil Adolf Loos, považovaný za největšího středoevropského architekta první třetiny 20. století. Jestli se vám líbí purismus, čisté tvary, žádné ornamenty a jednoduchá funkčnost, je to váš člověk.

Z Plzně pocházela jeho poslední manželka Claire a našel tady klienty. Je tady třináct jeho bytových interiérů a město je na to řádně pyšné.

Nemůžete vidět všech třináct, ale některé ano (část patří městu, jiné jsou soukromé, jeden z majitelů je však velkoryse veřejnosti ukáže). Tentokrát bude otevřena Klatovská 12, Klatovská 19, Bendova 10 a podívat se můžete i do Husovy 58. Raději si ale na telefonu 378 035 330 zkontrolujte, jestli se ještě do prohlídky vejdete.

Kdy a kde: sobota, 9 až 16 hodin, centrum Plzně, www.plzen.eu

víkend 21 duben plzen

Vidět krásné domy zvenku je možné kdykoli, do interiérů architekta Loose se ale dá v Plzni podívat jen dvakrát do roka.

foto: