Neseďte o svátcích doma!

Zábava 6. dubna 2012

Velikonoce jsou nejdůležitější křesťanské svátky, tak si je užijte, i když počasí nemá být nic moc. Minimálně si k snídani stylově uvařte vejce natvrdo.

Rožnov nabízí klasiku

Kde jinde načichat nejtradičnější velikonoční zvykovou atmosféru než ve skanzenu? Ten rožnovský je nejslavnější a nudit se tam nebudete. Tedy jestli si potrpíte na lidové zvyky a muziku. (Ale jednou v roce to vydrží i zatvrzelá pankačka, zvlášť s malými dětmi.)

Všechny tři dny nabízejí program: v sobotu je jarmark a muzika, v neděli se podíváte na tradiční velikonoční zvyky v podání souborů Ondřejnica a Vizovjánek (v 10 a ve 13 hodin) a poslechnete cimbálovku a v pondělí vás dojme dětský soubor Ostravička. Taky se budou po celé svátky zdobit kraslice a plést pomlázky a můžete i řehtat řehtačkami.

Kdy a kde: sobota, neděle, pondělí, Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm, www.vmp.cz

vikend velikonoce roznov

V Rožnově pod Radhoštěm si ve skanzenu každý připomene správnou pomlázku :-)

foto:
zdroj: Isifa.com

Pardubice lákají na perník

I na Velikonoce se peče perník, fakt. Pod hradem Kunětická hora stojí Perníková chaloupka, zvláště vhodná pro rodiny se zlobílky. O víkendu se tady bude prodávat speciální Bílý perník.

Je to prý světový unikát a loni slavil velké úspěchy ve slovinské Radovljici při prvním summitu evropských muzeí perníku (to se dějou na světě věci, co?). Byl tam dokonce vybrán za základ nového stylu evropského perníku pro 21. století! Kombinuje totiž tradiční metodu vytlačování do forem, rozšířenou po celé Evropě do konce 19. století, se zdobením cukrovou polevou, což je produkt 20. století a lze v něm sledovat národní specifika. (To jsem nevěděla, ale vyčetla.)

V každém případě ho tady uvidíte a taky se budou zdobit kraslice a plést pomlázky. Realitní kancelář perníkových nemovitostí navíc nabídne atraktivní chaloupky z pardubického perníku včetně čísla popisného a výpisu z Katastru perníkových nemovitostí.

Kdy a kde: sobota a neděle, od 9 do 17 hodin, Kunětická hora u Pardubic, www.pernikova-chaloupka.cz

program vikend pernik

U Pardubic najdete v Perníkové chaloupce perník nejen velikonoční.

foto:

Horní hrad se prochází potmě

Jestli nebude úplně největší zima, nechte se pozvat na tradiční velikonoční noční prohlídku Horního hradu. (Ne, taky jsem nevěděla, kde to je – prý u soutěsky Ohře v Krušných horách). Budou tady šermíři a ohňové divadlo, a pokud si chcete hrad projít ještě za světla, přijeďte o hodinku dřív.

První část prohlídky vede po lesní cestě kolem hradu. Je dlouhá něco přes kilometr, takže si vezměte odpovídající boty. Svítit se bude loučemi a měsícem, ale je dobré mít vlastní baterku. Po skončení prohlídky si můžete vypustit lampion přání - malý horkovzdušný balon ohřívaný svíčkou, jehož noční let, zvláště hromadný, je úúúžasný (lampiony budou k prodeji v hradní pokladně).

Celkem počítejte tak se třemi hodinami. Rodinné vstupné 300 korun, dospělý 120 korun, dítě 60 korun.

Kdy a kde: sobota, 19 hodin, Horní hrad, https://hornihrad.cz

program vikend hrad nocni

Budete potřebovat bundu, ale noční prohlídka hradu má kouzlo.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Hort zve na víno

Jakékoli počasí se nejlépe přečkává ve sklípku, že? A svátky se tam slaví taky pěkně, že? Jestli chcete na Velikonoce trošku jiný program, zkuste třeba nový degustační sklep špičkového vinaře Jiřího Horta v Dobšicích (to je u Znojma). V sobotu můžete od deseti do šesti, v pondělí od devíti do půl šesté. Pozor, v neděli mají zavřeno!

Hort je proslulý odborník na růžové, takže zkuste třeba Pinot Noir 2011 pozdní sběr rosé. Ale doporučuji i Kerner 2010 pozdní sběr.

Já vždycky slintám, když si čtu popisy vín, i když mám u počítače jen vodu. Tak tady máte popis Kerneru, ať slintáte taky: „Víno má žlutavou barvu se zlatavými odlesky, vůně je plně medově kořenitá až bylinná, v chuti připomínající pomelo. Víno má medovou nasládlost, je velice tělnaté a vhodné k archivaci.“

Vaše děti si mezitím můžou hrát s omalovánkou Malí vinaři. Za ochutnávku jednoho vzorku dáte 25 korun a můžete si nechat pustit vinařské naučné filmy.

Kdy a kde: sobota, pondělí, www.vinohort.cz

vikend velikonoce program vino

Před sklepem je pěkně, ve sklepě ještě líp, usmívá se Jiří Hort

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Křivoklát se propadá v čase

Pro staromilky máme tip na hrad Křivoklát: za prvé je krásný a za druhé se tam po všechny tři velikonoční dny můžete přenést zpátky v čase asi o 150 let. Jako tradičně se tady vítá jaro jarmarkem řemesel a velkým programem.

Velikonoční brána hradu se otvírá v 10 hodin a zavře o páté hodině odpolední. K vidění bude i velikonočně vyzdobená kaple, taky divadlo a koncerty. Dospělí zaplatí za vstup 60 korun, děti 40.

Kdy a kde: sobota, neděle, pondělí, Křivoklát, www.krivoklat.cz

vikend program krivoklat

Na Křivoklátě se přenesete v čase nejmíň o století zpátky.

foto:
zdroj: Isifa.com