Snídaně v trávě na víkend chystá se právě

Zábava 11. května 2012

Tentokrát pro vás máme na víkend dávku romantiky podle každého gusta. Snídani v trávě, koně, zámek, sklo, vlaky. Nebo všechno?

Česko snídá fair

Jestli máte duši aspoň trochu bio, eko a fair, pak je zítřek dnem právě pro vás. Koná se totiž další ročník akce Férová snídaně, což spočívá v tom, že se ve městech po celé republice snídá s podobně smýšlejícími lidmi.

Fakt po celé zemi! Namátkou třeba v Praze, Ústí nad Labem, Jihlavě, Blansku, České Lípě, Chodouni, Litoměřicích, Sudslavě, Uherském Hradišti… Seznam najdete na www.ferovasnidane.cz.

Od vás se čeká jen to, že přinesete něco faitradeového nebo lokálního k snědku. Můžete si upéct buchtu z fairtradeového kakaa a cukru, biomouky, medu od místního včelaře a vajíček od souseda a k tomu si uvařit do termosky fair trade čaj nebo kávu.

Nemáte čas ani chuť na pečení? Pak stačí chleba namazaný marmeládou z jahod z vaší zahrádky, fairtradeovou čokoládovou pomazánkou nebo sýrem od místního farmáře. Loni se takhle sešlo 2500 lidí v 41 městech a obcích. Podívejte se na zvací video.

Kdy a kde: sobota, seznam míst na www.ferovasnidane.cz

Doudleby nad Orlicí představují komtesu

Fotograf Robert Rohál se prý zamiloval. Konkrétně do renesančního zámku Doudleby. Ale fotit jenom barák (zámek i fotograf prominou) mu přišlo málo, a tak si vymyslel komtesu, která ho obývá a provádí svého prince na bílém koni. Jestli nejste až do hloubi duše pragmatická cynička, můžete s ním hrát tuhle hru na výstavě fotografií, která se právě teď v Doudlebách otvírá.

Modelku, která představuje komtesu, fotograf oblékl do půjčených šatů, v nichž se hraje Kateřina ze Zkrocení zlé ženy. Takže se nemusíte bát, že by tahle dáma byla jenom ukňouraná zámecká víla. Zároveň uvidíte taky šperky Hany Palečkové. Výstava trvá do konce září.

Kdy a kde: sobota, 15 hodin, zámek Doudleby nad Orlicí, www.zamek-doudleby.cz

program 12 květen komtesa

Fotograf Robert Rohál si představoval, jak by to asi vypadalo, kdyby po zámku v Doudlebách chodila krásná komtesa. A jak to vyfotil, uvidíte na právě zahajované výstavě.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Karlovy Vary oslavují sklo

Sklárny Moser rozhodně mají mezinárodní zvuk, a to už přesně 155 let a zrovna slaví výročí svého založení. Máte skvělou příležitost podívat se dovnitř, protože se právě koná Den otevřených dveří.

Můžete si prohlídnout sklářské muzeum i huť, uvidíte práci rytce, leštičky i malířky. Hlavní hvězdou programu bude zpěvačka Petra Janů, ale hlavními hvězdami celé akce nádherně vyfoukané a zdobené sklenice a vázy. Pěkné kousky si letos odnesl i francouzský herec Gérard Depardieu.

A když už budete ve Varech, co takhle nějaká masážička, kávička a oplatčička?

Kdy a kde: sobota, 8 až 15 hodin, sklárna Moser v Karlových Varech, www.moser-glass.com

program 12 května moser depardieu

Letos si křišťálový servis z Karlových Varů odvezl taky Gérard Depardieu. Asi na víno ze své vinice. Vy se můžete pokochat prohlídkou skla při oslavách 155 let od založení sklárny.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Praha – Chuchle zve děti

Letos se dostihové závodiště v Chuchli rozhodlo zahájit tradici dětských dnů. Když všechno vyjde, budou se konat dvakrát do roka. Jestli bydlíte poblíž a disponujete někým v dětském věku, můžete je přijít premiérově vyzkoušet.

Kromě všemožných her a sportovních olympiád tu bude taky loutkové divadlo, módní přehlídka, řemeslný trh, skákací hrady a podobně. Děti mohou zkusit složit žokejské zkoušky, maminku potěší koncert stále hvězdného Václava Neckáře.

A pozor! Slibují dost míst pro odpočinek, posezení pod slunečníky, zdravé občerstvení, luxusní sociální zařízení a místnost pro kojící matky s přebalovacím pultem. Konat se to všechno prý bude za každého počasí.

Kdy a kde: sobota, 9 až 18 hodin, areál závodiště Praha-Chuchle, www.chuchledetem.cz

program 12 května chuchle

Jestli máte po ruce nějaké děti, můžete se s nimi vydat na dostihové závodiště v Chuchli. Ony se pobaví při hrách a pozorování koní, vy si poslechnete třeba koncert.

foto:
zdroj: Isifa.com

Lužná láká na parní vláčky

Máte ráda seriál Dynastie Nováků? Mě vážně baví, asi díky plejádě skvělých herců. A jestli vás baví taky díky železniční tematice a ulítáváte na vláčkách, máte o víkendu příležitost nasytit svou vášeň v železničním muzeu v Lužné.

Můžete tam přijet autem nebo romanticky zvláštními vlaky, taženými výjimečnými lokomotivami. Jízdní řád najdete na www.cdmuzeum.cz (Praha, Lužná, Stochov). Těšte se taky na zahradní železnici v měřítku 1:8 s parním pohonem a prezidentský salónek TGM ve stanici Stochov.

Kdy a kde: sobota a neděle, Lužná u Rakovníka, www.cdmuzeum.cz

program 12 května vlak lužná

Železniční muzeum v Lužné vytáhne své největší poklady a zapřáhne je do svátečních vlaků. Otevírá se sezona.

zdroj: Isifa.com