Vyhrazeno jen pro ženy

Zábava 29. května 2012

Hotely, pláže, taxi, autobusy, parkoviště a podobně určené výhradně něžnému pohlaví? Ne, nejde o žádné feministické aktivity. Většinou je důvod prozaický - zvýšit jejich bezpečnost před muži.

jen pro ženy 1

Soukromí na pláži

Někdy mají ženy potřebu být prostě bez mužských. Tedy hlavně bez jejich lačných pohledů a dvojsmyslných narážek. A proto se v některých přímořských oblastech rozmohly pláže pouze pro ženy. Kromě toho, že se tu dámy opalují „nahoře bez“, aniž by je kdokoli okukoval, jsou tato místa i útočištěm pro muslimské ženy, které se tu mohou relativně svobodně vykoupat.

Oblíbená je hlavně pláž 134 v italském Riccione. Lemují ji zákazové značky se škrtnutým svalovcem v plavkách. Dámy si tu chválí klid a soukromí. Kromě růžových slunečníků mají návštěvnice k dispozici třicet barů, restaurací a diskoték s výhradně ženským personálem. Muži tu pracují maximálně jako plavčíci.

Růžové taxi

jen pro ženy 2

O tom, že pro osamělou ženu jsou noční procházky nebezpečné, asi nepochybujete. A ani taxík často nic neřeší, v mnoha velkoměstech se totiž začaly množit případy obtěžování žen ze strany řidičů taxi. A tak se radnice rozhodly zavést taxislužbu pouze pro ženy s tím, že za volantem sedí také ženy.

V Mexico City tak funguje například Pink Taxi a místní ženy si tento servis nemohou vynachválit. Nikdo s nimi neflirtuje a nedělá jim neslušné návrhy. Podobně bezpečně se mohou cítit také Moskvanky, které od roku 2006 vozí podobné růžové taxíky. Nedávno zavedli taxi „jen pro ženy“ i v thajském Bangkoku nebo indické Bombaji. Tam se taxislužba jmenuje Forsche, což je spojení slov Porsche a anglického „for she“ čili „pro ni“. Ve vozech mají zákaznice k dispozici větší zrcadla, kosmetický kufřík a časopisy.

Autobusem, nebo na kole?

jen pro ženy 5

V Mexico City jezdí nejen taxi, ale nově i autobusy výhradně pro ženy. Opatření se projeví hlavně v ranní a večerní špičce a mělo by přispět k větší ochraně žen před nevhodnými útoky mužů.

Trošku jiné starosti mají v Íránu. Řeší spojení: žena a kolo. Podle přísných islámských zákonů jsou totiž pohyby ženského těla při šlapání do pedálů nadmíru vyzývavé a provokují muže. Teherán tedy přišel s revolučním nápadem - vyrábí kola s kabinkou, která chrání příslušné části těla před žádostivými pohledy.

Speciální parkoviště

jen pro ženy 3

Parkování jen pro ženy - takový nápis vítá řidiče hned po vjezdu na parkoviště obchodního domu v německém Berchtesgadenu. Tento na první pohled džentlmenský nápad ovšem vyvolává otázku: Nejde spíše o to, že se pánové bojí, aby jim jejich spoluobčanky nepoškrábaly jejich milovaná vozítka?

V Soulu zase vyznačili růžovou barvou pro řidičky skoro pět tisíc parkovacích míst poblíž obchodů a kanceláří. Ženy tak nemusejí ve vysokých podpatcích přecházet nijak daleko.

Dámy na kolejích

jen pro ženy 4

V hlavním městě Jižní Koreje Soulu jezdí „podzemka“ s vagony vyhrazenými jen něžnému pohlaví. Provozovatel metra tak chce zpříjemnit každodenní přesuny hlavně ženám, které si stěžují na obtěžování ze strany mužských spolucestujících. Sexuální trestné činy se tam stávají velmi často, když jsou vagony přeplněné a lidé se na sebe tlačí. Největší počet přestupků se sexuálním podtextem je na dvou linkách zajíždějících do univerzitní čtvrti a do oblasti, kde sídlí úřady a firmy. O čem to asi vypovídá?

Nemusíte bydlet s muži

jen pro ženy 7

Ani během cestování nemusíte trávit s muži více času, než je vám milé. Existují totiž i hotely, v nichž se ubytovávají pouze ženy. V tomto směru je průkopníkem hotel Artemisia v Berlíně. Najdete ho v centru města blízko metra.

V Londýně zase najdete ženské poschodí v hotelu Grange City. Hotelovou službu tvoří také ženy, takže si lze bez obav objednat snídani až do postele. Další ženské hotely mají třeba v Zürichu (Lady’s First) nebo ve Florencii (Hotel For Women Only).

Vítáme vás v Prvním dámském pivním klubu

ženy pivo

Také Česko má své „women only“ a týká se, jak jinak, piva. První dámský pivní klub sdružuje všechny příznivkyně tohoto národního moku a propaguje kultivované a monitorované pití.

Klubu jde o narušování integrity restaurací a hospod jakožto výlučně mužské záležitosti. I dnes je totiž ještě hodně mužů, kterým je proti mysli, když žena zabloudí do jejich výsostných vod.