U čeho se pobavíte tento týden (7.5.-13.5.)

Zábava 7. května 2012

Láska může mít mnoho podob. A nezáleží na tom, v jakých historických kulisách se odehrává, podstatná je síla vášně a hloubka citu.

Do kina vyrazte na…

Lov lososů v Jemenu

lov lososů v jemenu

I když tomu název filmu moc nenapovídá, romantické drama slavného švédského režiséra Lasse Hallströma slibuje dojemný milostný happy end i pěknou dávku osvědčeného anglického humoru. A také skvělou hereckou sestavu v čele s Emily Blunt, Ewanem McGregorem a Kristin Scott Thomas.

Hrdinou příběhu je vědec Alfred Jones, který dostane od vlády bláznivý úkol, jenž se zrodil v hlavě bohatého jemenského šejka. A to vybudovat v Jemenu řeku pro lososy. Vědátor je donucen odsunout svou výzkumnou práci a místo ní přemýšlet, jak přepravit deset tisíc lososů na poušť – a přesvědčit je, aby tam plavali.

Potlačí v sobě všechny logické pochybnosti – i námitky své nesnesitelné ženy. Když se pak setká se šejkovou krásnou správkyní majetku, trhlina, která se objevila v jeho pečlivě organizovaném životě, se ještě zvětší.

Přečtěte si...

Vznášedlo

vznášedlo

O spisovatelce Ireně Obermannové se v posledních měsících nejvíc mluvilo v souvislosti s jejím kontroverzním románem Tajná kniha, v němž se alter ego autorky vyznává z lásky k Největšímu Čechovi, ve kterém čtenáři identifikovali Václava Havla.

Ve stínu tohoto skandalizovaného dílka zanikla skutečnost, že Obermannová je autorkou řady bestsellerů jako Deník šílené manželky, Matky to chtěj taky či Divnovlásky nebo že právě nedávno Česká televize odvysílala seriál podle jejího scénáře Život je ples.

Nyní máme možnost připomenout si ji jako autorku povídek. A jejich témata? Samozřejmě láska, vztahy, touhy, setkání s osudem…

V televizi se podívejte na...

Želary (ČT1 8.5. ve 20.00)

želary

Strhující příběh milostného vztahu dvou lidí z naprosto rozdílných světů přináší romantické drama z doby okupace a protektorátu, inspirované novelou Květy Legátové.

Studentka lékařské fakulty Eliška (Aňa Geislerová) pracuje po uzavření vysokých škol fašisty jako zdravotní sestra v městské nemocnici a prožívá románek se sympatickým chirurgem Richardem (Ivan Trojan). Oba jsou zapojeni do domácího odboje. Po odhalení jejich skupiny gestapem jim hrozí smrt. Dohodnou se proto s bývalým pacientem, jednoduchým venkovanem ze vzdálených pohraničních hor Jozou (György Cserhalmi), aby Elišku, která mu v nemocnici zachránila život transfuzí krve, ukryl ve své chalupě na odlehlé samotě.

Navzdory počáteční nevraživosti se mezi moderní, městskou a vzdělanou Eliškou a barbarským, přírodním mužem s dětskou duší zrodí uprostřed drsné přírody silné milostné pouto.

Na DVD si pusťte…

Poupata

poupata

Nejlepší český film loňského roku, oceněný čtyřmi Českými lvy, vypráví o lásce v mnoha podobách. Jarda (Vladimír Javorský) miluje svou obětavou ženu Kamilu (Malgorzata Pikus), ale ještě větší vášeň ho poutá k hracím automatům. A právě tahle posedlost je na začátku rozpadu jedné obyčejné rodiny z průmyslového maloměsta.

Dcera Agáta (Marika Šoposká) marně touží po šťastném životě daleko od domova, ale zatím řeší, co s nechtěným těhotenstvím. Syn Honza (Josef Láska) se zamiluje první velkou láskou do vnadné striptérky (Aneta Krejčíková), aby vzápětí pochopil, že všechno je na prodej. I přátelství a láska.

Snímek natočil podle vlastního scénáře debutující režisér Zdeněk Jiráský.