U čeho se pobavíte tento týden (18.6.-24.6.)

Zábava 18. června 2012

Jaká je naše předprázdninová nabídka dobré zábavy? Vyrazte do kina na špičkový balet v přímém přenosu, začtěte se do poutavého života Whitney Houston, strachujte se o osudy zmizelého děvčátka ve skvělém thrilleru a taky obdivujte mistrovství Meryl Streep převtělené v Margaret Thatcher.

Přečtěte si...

Whitney Houston: Hlas, který zní dál

nečas

Letos v únoru zasáhla fanoušky slavné zpěvačky a herečky Whitney Houston zpráva o její tragické smrti. Kdo dění v showbyznysu pravidelně sledoval, mohl tušit, že se něco podobného stane, neboť drogové a alkoholické excesy patřily už dlouho k jejímu soukromí. Bylo jí pouhých 48 let…

Nahlédněte spolu s autorem knihy Lubošem Nečasem za oslnivá světla hudebních pódií, poznejte počátky zpěvaččiny kariéry i její vrchol po filmu Osobní strážce, ale také sestup a osobní problémy, které řešila v manželství.

Publikace obsahuje mimo jiné řadu jejích rozhovorů, které vznikaly v průběhu několika let a ve kterých sama komentuje stěžejní chvíle svého života.

Do kina vyrazte na…

Bolšoj balet - Raymonda

balet

Pro milovníky baletu je tohle šance na nezapomenutelný zážitek. A to v kině! Podobně jako v případě přímých přenosů velkých operních představení na filmové plátno, nabízí čtrnáct vybraných kin po celé republice v neděli 24. června od 16.45 přenos představení slavného moskevského baletního souboru Bolšoj balet.

Na programu je Raymonda v choreografii Jurije Grigoroviče podle Mária Petipy s hudbou Alexandera Glazunova. Jde o romantický středověký příběh o krásné dívce Raymondě, která je zasnoubena s rytířem Jeanne de Brienna, ale unese ji saracénský emír Abderachmán.

Vedle pražského kina Světozor nabízí tento zážitek i kina v Třeboni, Karlových Varech, Českých Budějovicích, Ostravě, Zlíně, Olomouci, Jablonci nad Nisou, Mariánských Lázních, Děčíně, Hradci Králové, Náchodě, Plzni a Semilech.

V televizi se podívejte na…

Sbohem, baby (ČT1, 23.6., 22.30)

sbohem, baby

Autor drsných detektivních příběhů Dennis Lehane se proslavil především románem Tajemná řeka, který úspěšně zfilmoval Clint Eastwood. Dávno předtím napsal populární sérii o neobvyklém týmu bostonských soukromých detektivů a posléze i životních partnerů, Patrickovi Kenziem a Angie Gennaro.

Série měla obrovský úspěch a právě čtvrtý díl, Sbohem, baby (Gone, Baby, Gone) zaujal nekompromisním a přesným popisem zločinů na dětech. A inspiroval i Bena Afflecka.

Příběh začíná v bostonské čtvrti Dorchester, kde se beze stopy ztratí čtyřletá Amanda, jejíž matka je narkomanka. Policie není schopna nalézt žádné stopy, takže se Amandin zoufalý strýc s tetou obrátí na soukromé detektivy Kenzieho (Casey Affleck) a Gennaro (Michelle Monaghan). Ti odhalují temné dorchesterské podsvětí plné drogových dealerů, podvodníků a pedofilů. Na všechny pak čeká překvapivé rozuzlení Amandina příběhu.

Na DVD si pusťte …

Železná lady

meryl streep

Režisérka Phyllida Lloyd natočila strhující životopisný film o nejvýznamnější političce 20. století Margaret Thatcher, neobyčejné a všestranné osobnosti, která dokázala, že vysoká politika není jen výsadou mužů. Jako první žena se stala premiérkou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a svým nekompromisním přístupem k politickému, ale i osobnímu životu získala přezdívku Železná lady.

Film ukazuje její jedenáctileté působení v pozici předsedkyně britské vlády, ale i to, jakou cenu zaplatila za politický vliv a moc. Nezapomenutelným zážitkem je výkon Meryl Streep v titulní roli, který jí zaslouženě vynesl Oscara.