U čeho se pobavíte tento týden (25.6.-1.7.)

Zábava 25. června 2012

Dnes nabízíme od všeho něco - problematický vztah mladé dívky ke starším mužům, úžasný portrét současné britské královny v podání Helen Mirren, skandální detektivku ze současného Japonska a strhující seriál o světě anglické aristokracie.

Do kina vyrazte na…

Marieke, Marieke

bavte se

Drama scenáristky a režisérky Sophie Schoukens vypráví příběh dvacetileté dívky, jejíž život zásadně ovlivní smrt otce. Marieke žije s citově odtažitou matkou, která před ní okolnosti otcovy smrti tají. Odcizenému domácímu prostředí i otupělosti v práci v bruselské továrně na čokoládu dívka čelí intimními chvílemi ve společnosti starších mužů, jejichž těla si s oblibou fotografuje. Jednoho dne ji ale vyhledá otcův dřívější přítel a poodhalí jí její vlastní minulost.

„Moje hrdinka se bojí lásky,“ říká režisérka. „Touží po vřelosti, něžnosti a náklonnosti, ale zatím nemá tušení, co to láska je, a zamilovává se do starších mužů. Chybí jí její otec.“ Titulní roli ztvárnila talentovaná Hande Kodja.

V televizi se podívejte na…

Královna (So 30.6., ČT1, od 21.35)

bavte se

Nedávno proběhly velkolepé oslavy 60. výročí panování britské královny Alžběty II. Pokud vás zajímá tato charismatická osobnost, určitě si nenechte ujít film, v němž panovnici ztvárnila herečka Helen Mirren (právě míří na festival do Karlových Varů) a vysloužila si za to Oscara.

Tvůrcům filmu, režiséru Stephenu Frearsovi a scenáristovi Peteru Morganovi, se podařilo nabídnout nečekaný pohled na zřejmě nejznámější monarchii světa. Jejich příběh mapuje několik dnů po tragické smrti princezny Diany. Podkladem pro Morganův scénář byly mimo jiné výpovědi bývalých zaměstnanců královského paláce i Downing Street. Scenárista spolupracoval i s životopisci. Informace o královně či premiéru Tonym Blairovi poskytli pod podmínkou anonymity rovněž soukromí tajemníci, hosté na venkovském sídle královny Balmoralu, novináři nebo politici.

Přečtěte si…

Zrůda

bavte se

Nacuo Kirino je vůdčí osobností současných japonských detektivních prozaiček. Její román Zrůda je dokonalou psychologickou sondou do duše dnešních japonských žen a zároveň vynikající noir detektivkou. V Americe byl cenzurován, u nás vychází v plném znění.

Dvě dívky - Juriko a Kazue, které si na střední škole začaly vydělávat prostitucí, byly v průběhu jednoho roku zavražděny stejným brutálním způsobem. Jejich tragický osud líčí a komentuje Juričina starší sestra: rekonstruuje své a Juričino dětství a dospívání, vzpomíná na seznámení se s Kazue a prozkoumává i Juričiny nalezené osobní deníky. Postupně začíná odkrývat souvislosti, které mezi oběma vraždami vyvstávají… Prostituce nezletilých je totiž jedním z palčivých problémů moderního Japonska.

Na DVD si pusťte…

Panství Downton 1

panství downtown

Při svém uvedení na našich obrazovkách si seriál Panství Downton získal spoustu diváků. Nyní máte možnost připomenout si všech sedm epizod jeho 1. série na DVD.

Příběh nás zavádí do Anglie v letech před první světovou válkou. Sledujeme spletité společenské drama, jehož protagonisty jsou členové aristokratické rodiny Crawleyových a jejich služebnictvo. Zatímco služebnictvo zná spoustu rodinných tajemství, panstvo o svých zaměstnancích neví skoro nic. Přes všechny vášně zuřící pod povrchem je panství přístavem bezpečí, klidu a pořádku. Na první pohled se zdá, že to tak zůstane navěky. Nikdo z jeho obyvatel netuší, že se jim nad hlavami stahují válečná mračna...

Působivé kostýmní drama od oscarového scenáristy Juliana Fellowese (Gosford Park, Královna Viktorie) se může pochlubit hereckými osobnostmi, jako jsou Hugh Bonneville, Maggie Smith, Elizabeth McGovern či Michelle Dockery.