Co nabízí Česká Kanada? Všechno, co v létě chcete.

Zábava 30. června 2012

Že nevíte, kde to vlastně je? Já to taky nevěděla. A Slavonice, to už víte? Tak je to tam okolo.

Na pár kilometrech čtverečních na česko-rakouském pomezí potkáte všechno, co čekáte od prázdnin. Romantiku, přírodu, kulturu, historii i zábavu pro celou rodinu. A v příručce jsem si přečetla, že Česká Kanada se to tady jmenuje kvůli přírodnímu charakteru krajiny: početným vodním hladinám a rozsáhlým lesním komplexům. Však jde o chráněný přírodní park.

česká kanada landštejn

Hrad Landštejn je dnes už jen připomínkou středověké role: hraniční pevnosti a stráže.

foto:

Za svůj základní tábor si stejně jako my můžete zvolit cyklokemp u Starého Města pod Landštejnem. Chatička jako kdysi na pionýráku, pro dva za 100 korun, to je slušná nabídka, ne? Buď si přivezete vlastní spacák, nebo si můžete za poplatek půjčit přikrývky. Teplá voda ve sprše zaručena, ptáci pějí kolem jako o život a v lese hned za chatkami je nové lanové centrum Coody. Není moc vysoko, takže se hodí pro dospělé i děti, a od nich budete mít zaručeně celé odpoledne pokoj, když jim dovolíte proplétat se odvážně – ale samozřejmě s profesionálním dozorem a jištěním – mezi provazy.

Plnou parou

Když tady budete, naplánujte si cestu nejen pěšky nebo na kole, ale i vlakem. Je tady totiž poslední úzkokolejka v Čechách, na které pravidelně jezdí i historický parní vlak. Na jednu obrátku celé trasy spotřebuje přes tunu uhlí! Koleje jsou od sebe vzdáleny pouhých 760 milimetrů a trať měří 33 kilometrů. (Severní úzkokolejka měří 46 km a vede do Obrataně.) Provozovatelé doporučují si přes léto zajistit na parní vlak raději ve výchozí stanici rezervaci, přece jen je zájem veliký.

česká kanada slavonice komiks

Na domech ve Slavonicích si prohlédněte první historické "komiksy".

foto:
česká kanada keramika

V Maříži si můžete namalovat vlastní hrneček podle svého gusta, nebo koupit hotový.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

To ale není zdaleka všechna historie, která vás tady potká. Opět jen pár kilometrů odtud jsou pohádkové Slavonice, jejichž souprava renesančních domů má stále nakročeno k zapsání do Unesco. Je to malé městečko, ale plné jedinečných fresek, fasád, štuků a kleneb. Více než dvacet domů má průčelí zdobená psaníčkovými nebo figurálními sgrafity. Průvodce říkal, že právě tady si můžete prohlédnout první komiksy, třeba na téma biblických textů. A jste-li dobrodruzi, ponořte se do podzemních chodeb pod městem. Vyfasujete pláštěnku a holínky až po pás a můžete si vybrat lehčí nebo těžší trasu. Pozor, nevhodné pro klaustrofobiky. Vstup přímo z náměstí, z domu Informačního centra.

Něco pro kluky

Modernější historii najdete kousek od města, v pevnostním areálu Slavonice. Tvoří ho série sedmi rekonstruovaných bunkrů z let 1935 až 38, budovaných na obranu proti německému útoku. Naučná stezka vás provede mezi těmito takzvanými řopíky a budete se moci podívat i dovnitř – jeden řopík je uveden do stavu z období mobilizace. Je tu lehký a těžký kulomet, pušky, pistole, výzbroj vojáků i funkční větrák a periskop. Nedá vám to nepřemýšlet o tom, jestli jsme se přece jenom neměli bránit, když jsme byli na obranu tak perfektně připraveni. V sobotu 7. července tady bude v 11 a ve 14 hodin k vidění akce Oživený řopík 1938.

česká kanada řopík

Vnitřní vybavení řopíku vám dá představu, jak to tady vypadalo před válečnou okupací.

foto:

Malování sobě

A pro každou holku je zase zajímavá Maříž, vesnička opět jen kousek odtud, kde si buď můžete koupit originální keramiku, nebo si přímo namalovat vlastní hrnek. Zaplatíte 160 korun, dostanete k dispozici hrnek, barvy i místo k sezení a fantazii se meze nekladou. Můžete si ho po vypálení vyzvednout sami, nebo si ho nechat poslat, poštovné je 110 korun. Pokud si hrnek koupíte, vězte, že Maříž je autorská keramika, co kus, to originál, zhotovený glazurami na vysoký výpal, proto barvy zůstanou navždy zářivé.

Co se hodí vědět

  • Lanové centrum má přes léto otevřeno denně, informace na www.coody.cz.

  • O provozu parních vlaků se dozvíte na www.jhmd.cz, kde najdete i přesné jízdní řády.

  • Podzemní chodby ve Slavonicích mají v létě otevřeno denně od 9 do 18 hodin, v září po telefonické dohodě. Kratší trasa 130 metrů za 40 korun (www.i.slavonice-mesto.cz).

  • Pevnostní areál řopíků najdete na červené značce od Slavonic na Staré Město, dojít se tam dá i od silnice. Informace na www.slavonicebunkry.cz.

  • Keramika v Maříži má otevřeno také denně, od 8 do 20 hodin. Informace na www.keramika-mariz.cz.