U čeho se pobavíte tento týden (23.7.–29.7.)

Zábava 23. července 2012

Porce anglického humoru, strhující příběh ženy, která se vrhala vstříc nebezpečí, napínavé počtení ze Švédska a klasická detektivka Agathy Christie se špičkovým hereckým obsazením – to je naše aktuální nabídka prázdninové zábavy.

Do kina vyrazte na…

Andělský podíl

andělský podíl

Skvělý anglický humor, dojetí i mimořádně peprný slovník, který není pro útlocitné povahy – takovou kombinaci přináší hořkosladká komedie renomovaného režiséra Kena Loache. Velkou roli v ní hraje proslulá skotská whisky, čerstvě narozené miminko a čtveřice outsiderů.

Robbiemu je něco málo přes dvacet let, nemá práci, s přítelkyní Leonie čeká syna a je odsouzen k veřejným pracím. A k tomu všemu ho ještě rodina jeho přítelkyně vůbec nemá v lásce. V téhle situaci najde Robbie naději tam, kde by ji nejmíň čekal – objeví v sobě talent pro rozpoznávání nejjemnějších chutí skotské whisky. A to mu změní život. Možná nevěříte, že lze namíchat koktejl sociálního dramatu a vtipné komedie, ale jde to!

V televizi se podívejte na…

Neobyčejné ženy: Martha Gellhorn (25.7., ČT2, 21.00)

bavte se

Kariéra i soukromí Marthy Gellhorn opravdu stojí za pozornost. Tato pozoruhodná žena předběhla dobu a stala se jednou z nejvýznamnějších válečných zpravodajek. Její osudy sledujeme jako napínavý román.

Narodila se do rodiny německého gynekologa a sufražetky, vyrůstala ve Spojených státech. V jedenadvaceti letech se vydala do Evropy, kde pracovala jako korespondentka z Paříže, později objížděla válečné konflikty světa a informovala o nich. Byla ve Španělsku v době občanské války, o druhé světové válce referovala z několika zemí, mezi prvními přinesla svědectví z osvobozeného koncentračního tábora v Dachau, byla svědkem obsazování Československa vojsky Varšavské smlouvy…

Prožila bouřlivé manželství s legendárním spisovatelem Ernestem Hemingwayem a měla po svém boku řadu dalších vlivných a zajímavých mužů. Kromě toho adoptovala italského sirotka Sandyho. Dožila se 89 let, kdy nemocná a téměř slepá spáchala v únoru 1998 sebevraždu.

Přečtěte si...

Elsyino tajemství

bavte

Další kriminální román Camilly Läckberg, oblíbené švédské autorky detektivek, která momentálně okupuje přední příčky skandinávských bestsellerů. Hlavními hrdiny doposud sedmidílné série detektivek jsou manželé spisovatelka Erica Falcková a detektiv Patrik Hedström. Všechny díly se odehrávají v přímořském městečku, autorčině rodné Fjällbacce.

V novém příběhu zastihneme sympatického detektiva v čase, kdy svou ženu vystřídal na rodičovské dovolené, aby mohla pracovat na své další knize. Jenže brzy zjistí, že zločinci nespí, a musí se vrátit k vyšetřování poté, co je zavražděn učitel dějepisu na penzi.

Na DVD si pusťte…

Vražda v Orient-expresu

bavte se

Kdo by neznal tuhle slavnou detektivku Agathy Christie! Ovšem filmová verze režiséra Sidneye Lumeta z roku 1974 patří k těm nejlepším. Už díky nezapomenutelnému hereckému obsazení v čele s Albertem Finneyem, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset, Jean-Pierrem Casselem či Seanem Connerym.

Děj nás zanese do jednoho z mnoha luxusních kupé evropské linky Orient-expresu, které se stane jediným svědkem kruté a podivuhodné vraždy kontroverzního milionáře. Ve stejné chvíli, kdy cestující řeší přítomnost vraha ve svých řadách, uvízne vlaková souprava ve sněhové závěji kdesi v temných jugoslávských horách. Naštěstí je mezi cestujícími i geniální detektiv Hercule Poirot.