Co si počít s dvěma dny volna navíc? Máme pár tipů

Zábava 4. července 2012

A protože máme volno navíc díky tomu, že jde o církevní svátky, mohli by i bezvěrci naladit duši poněkud duchovněji.

Velehrad má Dny dobré vůle

Tohle jsou už tradičně největší oslavy spojené se Dnem slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Jestli jste tam ještě nebyli, stojí to minimálně za pokus – třeba se vám oslavy zvané Dny lidí dobré vůle zalíbí. Na to nemusíte být náboženský nadšenec. Co se tam děje? Už několik dní ledacos, třeba fotografické soutěže, soutěž ve fotbalových dovednostech, Mezinárodní setkání vozíčkářů, cestovatelská soutěž Velehradský pas, hry a soutěže pro děti i dospělé, a tradiční Ruční přepisování Bible. Ve čtvrtek taky především národní pouť Velehrad se slavnostní mší, kterou v půl jedenácté celebruje arcibiskup Duka.

Kdy a kde: až do neděle, Velehrad, www.velehrad.eu

program 5 července bible

Už tradiční součástí velkých slavností na Velehradě je Ruční přepisování Bible. Proč se taky nepřipojit?

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Praha koncertuje na varhany

Jestli je pro vás setkání na Velehradě daleko, nebo příliš duchovní, nechte se potěšit varhanním koncertem v kostele. Uvidíte, jak se vám uleví od každodenních starostí a shonu. Není to nic náročného, autoři myslí na to, aby se program líbil i těm, kdo běžně na takové koncerty nechodí. Střídá se zvuk varhan se sólovými nástroji a zpěvem, vystupují sólisté našich předních operních scén a orchestrálních těles, pedagogové Akademie múzických umění i Pražské konzervatoře.

V kostele se nacházejí unikátní barokní varhany z roku 1702, které jsou druhým nejstarším nástrojem v Praze. Na tento proslulý, dnes citlivě opravený nástroj zde hrála řada osobností, vedle jiných i Mozart a Dvořák. V pátek a sobotu tady bude znít slavné Ave Maria a česká barokní hudba.

Kdy a kde: pátek a sobota, Praha, Křižovnické náměstí (kostel sv. Františka), www.jchart.cz

program 5 července varhany

Pokud chcete slavit náboženské svátky duchovně, hodí se k tomu určitě varhanní koncert v kostele. I když bude znít spíš "vážný populár".

foto:
zdroj: Thinkstockphotos.com

Boskovice hrají pro židovskou čtvrť

Lidé dobré vůle se smyslem pro krásno se sejdou taky v Boskovicích na devatenáctý ročník festivalu pro židovskou čtvrť – jinak řečeno aby se propagovala tahle jedinečná urbanistická památka. Bude se střídat spousta hudebních žánrů, divadlo pro děti i dospělé, filmy, výstavy, autorská čtení, prohlídky židovské čtvrti, výtvarné dílny, stolní hry, cyklovýlet a happeningy. Organizátoři nepodcenili moderní dobu, a tak zaručují online přenosy z jednotlivých koncertů a free wifi pokrytí všech scén! Boskovický festival, na rozdíl od jiných, probíhá v celém městě.

Můžete se těšit na koncerty v amfiteátru letního kina, jazzovou scénu v zámeckém skleníku, další hudební scénu za muzeem, odpolední divadla na hradě a ve farské zahradě, promítání v kině Panorama i v amfiteátru, komornější koncerty v synagoze, cyklovýlet, nonstop DJs scénu na palouku před hradem.

Kdy a kde: čtvrtek až neděle, Boskovice, www.boskovice-festival.cz

program 5 července boskovice

Festival v Boskovicích má za cíl upozornit na velké kulturní dědictví tohoto města: židovskou čtvrť. Určitě se tady skvěle pobavíte.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Ratibořice pojídají koláče

Chcete něco z jiného soudku než koncerty? No pak tady máme třeba Mlynářské slavnosti v Babiččině údolí. V Ludrově mlýně vás čekají soutěže, hudební program, ochutnávka místních pekařských výrobků nebo ochutnávka maxi-koláčů. Můžete to spojit s návštěvou celého údolí a zámku a hned pak s celou rodinkou přečíst největší českou klasiku od Boženy Němcové. Nebo si pusťte stejnou klasiku na dývku, třeba verzi, kde hraje Barunku Libuše Šafránková. A zrovna Barunka se jmenuje dětský pěvecký sbor, který tady zazpívá.

Kdy a kde: od 9 hodin, Babiččino údolí, Ratibořice, www.zamek-ratibořice.cz

program 5 července kolac

Do Babiččina údolí stojí za to se vypravit tak či tak. O těchto svátcích tady navíc bude v Ludrově mlýně soutěž v pojídání koláčů.

foto:
zdroj: Kuchyne.cz

Hluboká zpívá s milovníkem

No a už vůbec z jiného soudku je představení na zámku Hluboká, kde bude mít světovou premiéru nový muzikál Casanova. Autory jsou Petr Markov a Zdeněk Barták. Přečtěte si začátek: příběh začíná v Benátkách roku 1735. Malý Giacomo Casanova tajně nahlíží do divadelní šatny, kde se převlékají herečky. Giacomo je jednou ze subret odhalen a za ucho přivlečen do šatny mezi ostatní. Děvčata mají z chlapce legraci, Giacomo jde z ruky do ruky a herečky mu „vysvětlují“, jak se má v takovéto situaci chovat chlap. Poté Giacomo vyjde na forbínu a svěří se publiku: „Tak takhle jsem oslavil své desáté narozeniny.“

Podívejte se na video z konkurzu na hlavní role:

Kdy a kde: pátek a sobota, od 21.15 hodin, Hluboká, www.divadlohluboka.cz