U čeho se pobavíte tento týden (13.8.-19.8.)

Zábava 13. srpna 2012

Tentokrát nabízíme nádherný mystický příběh osiřelé holčičky ve filmu o „divokých stvořeních“, trochu upíří krve zrozené nešťastnou láskou Garyho Oldmana, ale také radosti a trable české tanečnice provdané za Japonce. A chybět nebude ani thriller o ovdovělém právníkovi, kterému usiluje o život tajemná žena.

Do kina vyrazte na…

Divoká stvoření jižních krajin

Bavte se od 13.8. 2

Dramatická fantasy nás zavádí do zapomenuté svérázné komunity, která sídlí v bažinatém kraji u mrtvého ramene řeky. Žije tam i šestiletá Hushpuppy, která už dávno nemá maminku a její milovaný divoký otec Wink je neustále mimo domov. A tak je osamělá holčička odkázaná na společnost polodivoké zvěře. Vnímá přírodu jako křehké pletivo živoucích, dýchajících věcí, v němž celý vesmír závisí na tom, aby do sebe všechno dokonale zapadalo.

A když se po bouři zvedne stoletá voda a obklopí jejich město, tatínek onemocní a divoká prehistorická zvířata vylezou ze svých zamrzlých hrobů, Hushpuppy zjistí, že přirozený řád všeho, co jí bylo nadevše drahé, se začíná rozpadat. A malá hrdinka se zoufale snaží dát svůj svět zase do pořádku.

Celovečerní debut třicetiletého režiséra, skladatele a animátora Benha Zeitlina ohromil, nadchnul a dojal jak diváky a porotu na letošním festivalu v Sundance, kde získal Velkou cenu poroty, tak v Cannes, odkud si odnesl Zlatou kameru pro nejlepší debut.

V televizi se podívejte na…

Dracula (ČT2, 13.8., 21.05)

Bavte se od 13.8. 3

Dnes už klasický román Brama Stokera Dracula, který poprvé vyšel v roce 1897, patří k nejčastěji filmovaným literárním předlohám. Jedné z adaptací se ujal i známý americký režisér Francis Ford Coppola. Poměrně věrně se držel Stokerovy předlohy a pro hororový příběh nesmrtelné lásky se mu podařilo angažovat mimořádné herecké obsazení v čele s Garym Oldmanem v titulní roli.

Po jeho boku uvidíme další velké hvězdy - Winona Ryder hraje Draculovu lásku Mínu/Elizabethu, Anthony Hopkins ztělesnil Van Helsinga a Keanu Reeves si zahrál Harkera. V úloze šíleného Renfielda se objevuje známý americký písničkář Tom Waits a mezi Draculovými nevěstami je i italská – tehdy začínající – herečka Monica Bellucci.

Coppola natočil celý snímek ve výrazně stylizovaných studiových dekoracích. Film získal tři Oscary – mimo jiné za kostýmy a masky.

Přečtěte si…

Suši v duši

Bavte se od 13.8. 4

Vdát se za cizince a muset se přizpůsobit životu v často exotické cizině s jinými tradicemi a zvyky, není vůbec tak snadné, jak by se mohlo v prvním okouzlení zamilovanosti zdát. I přísloví, že láska hory přenáší, platí jen po určitou mez. A právě o tom vypráví humorně laděný román autorek Denisy Ogino a Evy Urbaníkové Suši v duši.

Jeho hrdinka, tanečnice Denisa, přijala nabídku agentury vystupovat v Japonsku. Zemi vycházejícího slunce si záhy oblíbila, naučila se tamější jazyk a nakonec se seznámila s Japoncem, do kterého se zamilovala. Po čase se konala svatba a Denisa toužila stát se „opravdovou“ Japonkou a ve všem se přizpůsobit zemi, kde se rozhodla žít. Ukázalo se však, že to vůbec nebude jednoduché.

Na DVD si pusťte…

Žena v černém

Bavte se od 13.8. 1

Daniel Radcliffe, někdejší roztomilý malý kouzelník s brejličkami Harry Potter, nám vyrostl v pěkného chlapíka a ztvárnil hlavní roli v koprodukčním kanadsko-britsko-švédském thrilleru z roku 2012. Zahrál si v něm čerstvě ovdovělého právníka Arthura Kippse, jehož kariéra je v důsledku zármutku a péče o malého syna v ohrožení.

Jednoho dne je poslán do velmi odlehlé vesnice, aby zde vyřídil pozůstalost nedávno zesnulé osamělé ženy. Hned po příjezdu se ukazuje, že místní obyvatelé ukrývají jakési tajemství. I přesto, že se všichni snaží zabránit odhalení čehokoli z jejich tragické historie, hrdina zjišťuje, že v domě, který patřil jeho klientce, mu kdosi usiluje o život...