Škola je až od pondělka, užijte si volno (neva, že už jste velká)

Zábava 31. srpna 2012

Děti mají kliku, 1. září letos připadá na sobotu! Prodlužte si taky prázdniny nějakou příjemnou akcí. Tady máte pár tipů, třeba odpoledne s bylinkami, soutěž ve svíčkové nebo výstavu fotek.

Praha se těší z jubilejních fotek

Máte ráda krásné fotky? Tak si můžete užít (a letos poprvé zadarmo!) skvělý výběr stovky velkoformátových snímků z legendárního měsíčníku National Geographic. On totiž slaví desáté výročí české edice (vydává ji Sanoma Media Praha), a to je už důvod se předvést!

Takže uvidíte procházku časem a kontinenty, nedotčenou divočinou i tepoucí civilizací, prostě to nejlepší za posledních deset let. Nemusíte děsně spěchat, výstava trvá do konce září, ale víte, jak to je – když se věci odkládají, tak pak se nestihnou.

program kia

Kdy a kde: od 10 do 18 hodin, od soboty, Výstavní síň divadla Minor, Vodičkova 6, Praha

program 1 zaří ng

Tohle je jedna z unikátních fotek, které můžete vidět na právě zahájené výstavě k desetiletí české edice časopisu National Geographic.

foto:
zdroj: National Geographic

Červený hrádek soutěží o svíčkovou

Žili byli dva kamarádi, a ti se hádali o to, kdo uvaří lepší svíčkovou. I domluvili se, že každý uvaří tu svou a předloží ji společně dalším kamarádům, aby je rozsoudili. Kamarádi se dobře najedli, a když měli rozsoudit, dohodli se na remíze.

Ovšem z téhle první soutěže vznikla myšlenka uspořádat Mistrovství světa ve vaření svíčkové, a tak se letos sejdou soutěžící už posedmnácté! Přihlásit do bitvy se už asi nestihnete, ale jako divačka si určitě užijete zábavu.

Knedlíky se nehodnotí, všechny budou stejné, a nehodnotí se ani talíře, taky budou stejné. Ale ta omáčička, ta bude luxusní.

Kdy a kde: sobota, 14 hodin, zámek Červený hrádek u Jirkova, https://svickova.webnode.cz/soutez/

Však se podívejte, jak to při soutěži vypadalo při minulém ročníku a jak náročná je porota:

Čejkovice zavoní bylinkami

A ne poprvé, bylinkové slavnosti jsou tady už pěknou tradicí. Fakt pěknou, i když to zní jako fráze. Můžete tady nejenom omrknout, jak se pěstují bylinky, aby v čaji měly opravdu tu správnou kondici, a nejenom se pořádně provonět mátou nebo levandulí, které si případně odvlečete v truhlíku domů.

Taky tady budou celé dny vyhrávat kapely (nebojte, nejenom dechovka), a hlavně odpoledne budou přednášky pro ty, které zajímá životní styl, zvaný tak podivuhodně „alternativní“. Třeba známá jídelní odbornice Margit Slimáková bude mluvit o zdravé výživě (ale teda nejsem si jistá, jestli by nám schválila předešlou pozvánku na slavnosti svíčkové s knedlíkem…) No vyberte si podle svého a hlavně si všechno užijte!

Kdy a kde: neděle, 11.30 až 18.30, Havlíčkův mlýn 944, Čejkovice, www.sonnentor.cz

program zaři čejkovice

Při bylinkových slavnostech můžete omrknout, jak se správně pěstuje, sbírá i suší. A příští rok začít na své zahrádce.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Mníšek láká na noční program

Jestli máte děti, tak s nimi podnikněte už od čtyř detektivní výpravu za českými pohádkami. A od půl osmé začíná speciální program pro dospělé - vyprávění o láskách a neláskách mníšeckých pánů a paniček, připravené speciálně pro tenhle víkend.

Program doplní hudební vystoupení skupin Balzám a Villanella, promítání filmů, ochutnávka vín, vystoupení skupiny historického šermu Alotrium a výtvarný ateliér. Tam si děti mohou vyrobit třeba hradozámecké strašidlo nebo namalovat hrnek, zatímco vy budete ochutnávat vínečko. A v půl dvanácté nastává v zahradě ohňostroj.

Kdy a kde: sobota, 19.30, zámek Mníšek pod Brdy, www.zamek-mnisek.cz

program 1 zaři mnišek

Na zámek Mníšek se můžete vypravit v sobotu odpoledne nebo až na noc. Slibují pikantní historky a ohňostroj.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Slavkov končí s Kodetem

Je to takový náš malíř – celebrita, ale jestli se vám jeho obrazy líbí, musíte sebou hodit. Jen do neděle totiž trvá jeho výstava na zámku Slavkov. Úspěšnou expozici tam měl už před deseti lety. Ta letošní se jmenuje dost jednoduše, což je sympatické - Obrazy a grafika.

Líp než katalog bych to říct nesvedla, proto si dovolím citaci: „Pro tvorbu Kristiána Kodeta jsou typické snivé obrazy s tématy žen, očí a milenců. Malíř ve svém díle spojuje linie klasického českého poetismu s imaginativní malbou klasiků české moderny.“

No tak prosím. A kdybyste nevěděla, co to znamená, máte do neděle šanci ve Slavkově.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 9 hodin, Slavkov, www.zamek-slavkov.cz

program září kodet

Kristián Kodet umí malovat, je lvem salónů a často bývá viděn v dobré společnosti - třeba herce Donutila nebo prezidenta Klause. A teď má výstavu na Slavkově.

foto:
zdroj: smagpix.com