Hurá, v pátek je svátek! A akce na počest svatého Václava

Zábava 27. září 2012

Jak pěkně vyšel letos ten státní svátek, že ano? Den české státnosti se dá mimo jiné o víkendu oslavit ochutnávkami českých dobrot. A hlavně vína.

Karlštejn popíjí z plných číší

No po pravdě řečeno váhám, zda vás tam mám zvát, protože bude zaručeně narváno. Ale zas je to moc hezká akce! Tak si to rozmyslete, jestli si dáte vínečko v nějakém méně profláknutém místě, nebo půjdete v císařských stopách. Neboť on to byl, kdo „přivez révu z Burgund sem…“. Však to znáte.

Těšit se na jeho milost a její milost Elišku Pomořanskou můžete po oba víkendové dny v půl třetí na nádvoří hradu. Jinak tady budou mračna hudebníků, kejklířů a zabavovatelů všeho druhu. A vína, to především.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 10 hodin, Karlštejn, www.mestys-karlstejn.cz, https://karlstejnske-vinobrani.webnode.cz/

A pro radost jsem vám našla z filmu Noc na Karlštejně písničku o víně:

Znojmo ochutnává burčák

Nejenom Znojmo. Na to, abych vám tady vypsala všechna místa, kde se bude pít burčák, by mi tenhle článek nestačil. Osobně mi nechutná, ale pokud vám ano, tak na zdraví!

Říká se, že občasné pročištění organismu pravým moravským burčákem je to nejlepší, co může člověk pro zdraví udělat.

A kdybyste náhodou pořád ještě přesně nevěděla, co to ten burčák je, tak nehotové víno, které má méně alkoholu, zato nasládlou chuť, bublinky i spoustu kvasinek.

Ale zpátky do Znojma: kromě burčáku tady taky bude víno, pečená selátka, grilovaná masa, frgály a spousta muziky. Taky závod dračích lodí pod Sedlešovickým mostem, jestli vás to baví. Jediná škoda je, že už se nemůžete přihlásit na šlapání hroznů v kádi, protože všechna místa jsou už obsazená.

Kdy a kde: pátek a sobota, v pátek od 16 hodin, v sobotu od 13 hodin, Znojmo – Loucký klášter, www.albergo.cz

A jako pozvánku si můžete prohlédnout záznam z jednoho z minulých ročníků. Taky se tam šlape!

Bítov loví kapříky

Opravdovské, šupinaté. Ty rybky za to nemůžou, že se v Česku začalo říkat kapříci ledasčemu jinému. Bude tady totiž 1. ročník Hradního kaprobraní, což je oslava ukončení hradní sezony za pomocí pokusů o vylovení ryb z hradního rybníka takzvaně na pytlačku.

Navíc tady při prohlídce paláce můžete ochutnat vybrané pochoutky prostého i šlechtického stavu v hradní kuchyni. Třeba bramborové placky s povidly, lívance se skořicí, povidlové a tvarohové buchty, zelňačku a kastelánovo překvapení z hradního komína. A taky logicky něco z ryby: rybí polévka, zakouřený kapr z udírny a bítovský kapr na pánvi (příspěvek na ochutnávku je dobrovolný). Ulovené rybky ale budou navráceny do rybníka.

Kdy a kde: sobota a neděle, od 9 hodin, Bítov, www.hradbitov.cz

program 28 září

Hrad Bítov bude oslavovat konec letní sezony. Určitě stojí ještě letos za návštěvu!

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Břeclav slaví slavnosti

Pochopitelně svatováclavské, ale letos taky zároveň 140. výročí povýšení Břeclavi na město. Pokud jde právě o tohle, tak v sobotu ve tři přijede do areálu pod zámkem sám císařpán František Josef I. s dekretem, který to potvrzuje. No ale už v pátek od 14 hodin vás čeká spousta zábavného programu, koncerty, divadlo, jarmark a tak podobně.

Ale ještě jednou zmíním sobotu, kdy se dopoledne můžete potěšit přehlídkou šatů ve stylu 20. let, soutěží Anton Špelec ostrostřelec nebo představením Partie krásného dragouna. A v neděli odpoledne půjde městem hodový krojový průvod.

Ale abyste pro samé slavení nezapomněla na Václava, tak v neděli v půl jedenácté si ho můžete připomenout na slavnostní mši, pochopitelně v kostele svatého Václava.

Kdy a kde: pátek až neděle, Břeclav, www.breclav.eu

program břeclav

Nejenom svatý Václav, ale taky 140. výročí povýšení Břeclavi na město se bude slavit teď o víkendu. Takže to bude fakt velká akce.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Chelčice jedou na kole (za dobrotami)

Jestli nechcete jen jíst a pít, ale taky hýbnout zadkem, můžete si zajet do jižních Čech. A na kole se tam pak vydat po Ovocnářské cyklostezce, značené dopravním značením s logem mikroregionu Chelčicko-Lhenického. Nebojte, celou trasu jízdy bude doprovázet zabezpečovací vozidlo s občerstvením, a taky v místech jednotlivých zastávek je po celé trase občerstvení a ochutnávka místních produktů.

Můžete vyjet buď společně s ostatními, nebo zvlášť, kdy se vám bude chtít. Po fyzickém výkonu člověku nejvíc chutná, že?

Kdy a kde: sobota, sraz pro společnou jízdu v 9 hodin u kostela sv. Martina v Chelčicích, www.chelcicko-lhenicko.cz

program kolo nový

V jižních Čechách se můžete vydat na kole po ovocnářské stezce. A k jídlu a pití budou určitě nejenom jablíčka a mošt.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz