Hrnčířské poklady i poklady Česka: co si vyberete?

Zábava 7. září 2012

Tenhle víkend nebudete vědět, kam dřív skočit. Otvírají se tajemná vrátka, scházejí nejlepší řemeslníci, pije skvělé víno a hraje dobrá hudba. Život je krásný.

Beroun nabízí hrnce (teda keramiku a tak)

Řeč je o slavných berounských hrnčířských trzích, které se konají dvakrát do roka a na které se sjedou nejlepší řemeslníci nejenom z Česka, ale i jiných zemí od Bulharska po Španělsko. Osobně jsem tam byla a bacha - je děsně těžké odejít bez hrnku, květináče nebo strouhátka na česnek, protože se sice možná už do bytu nevejde vám, ale tetě Máně by určitě udělaly radost. Vánoce jsou pomalu na krku, takže se tam dají koupit opravdu krásné dárky za dobré peníze.

Trhy jsou tak proslulé, že se zřejmě časem v Berouně otevře přímo i muzeum keramiky. Letos se navíc koná soutěž vystavujících na téma zahradní keramika, kde můžete taky hlasovat. K tomu všemu se bude vyhrávat a zpívat.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 8 hodin, Beroun náměstí, www.hrncirsketrhy.cz

program 8 zaři beroun

Berounské hrnčířské slavnosti jsou lákadlem pro nejlepší řemeslníky z Česka i zahraničí, takže jestli potřebujete džbánek nebo hrnek, určitě tam zajeďte.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Hořice slaví dvě stě let trubiček

No věřila byste tomu? Já teda ne, a to hořické trubičky miluju. Akorát musí být ty poctivé, žádné napodobeniny z divných margarínů. K výročí trubiček se navíc slaví taky 650 let města Hořice, takže to už musí být pořádný mejdan.

Celý den budou vystupovat folklorní a divadelní soubory (uvidíte třeba hru Jan Žižka z Trocnova nebo Spor Židů a cechovních mistrů v Hořicích). Taky tady budou různé soutěže s trubičkami včetně té o nejchutnější doma vyrobenou trubičku. A v devět večer to celé skončí ohňostrojem.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 9.30 hodin, Hořice, www.horice.org

Tady vám nabízím dost netradiční pozvánku na oslavu, kterou přichystali členové studentského divadelního souboru:

Mikulov slaví Pálavské vinobraní

Mikulov a víno patří k sobě, a k tomu patří i natřískaný kulturní program. Popravdě řečeno se bojím, že jestli jste zdaleka a budete tam chtít zajet, takhle na poslední chvíli ani neseženete ubytování. Ale třeba jo, nebo můžete spát v autě - taky tak občas spíme a nic se nám nestalo.

Takže na co se kromě koštování vína můžete těšit? Třeba na průvod krále Václava, jehož královnu hraje Chantal Poullain. Na zámku bude probíhat Národní výstava vín mikulovské podoblasti třeba se soutěží Malý sommelier nebo Mistrovstvím rozeznávání vůní ve víně.

Hrát a zpívat budou David Koller, Katarína Knechtová, No Name, Chinaski, Čechomor, Láďa Kerndl, Lenka Filipová. Taky hromada dechovek, cimbálovek a folklorních souborů. Tak se moc neopijte, ať si to pamatujete!

Kdy a kde: sobota i neděle, od 10 hodin, Mikulov, www.palavske-vinobrani.cz

program 8 zaři palava

Bůh vína a radovánek Bakchus je patronem Pálavského vinobraní. Nemusíte se svlékat do půl těla jako on, ale víno si můžete taky hezky užít.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Celé Česko otevírá tajná dvířka

Právě tento víkend (a týden) můžete v rámci Dnů evropského dědictví vidět místa, která se normálně návštěvníkům neukazují. Třeba ve zmíněném Berouně to bude na radnici slavnostní sál nebo kaplička Panny Marie Bolestné nad městem. Po celé zemi pak stovky architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí a knihoven, ale taky soukromé vily nebo třeba církevní budovy, které se normálně pro běžné návštěvníky neotvírají.

Ráda bych vám vypsala seznam, ale to byste četli do zítřka. Tak si radši svoje město najděte na téhle adrese: https://www.shscms.cz/index.php?id_document=881

Kdy a kde: sobota i neděle (do 16. září), celé Česko, www.shscms.cz

olomouc chodba

Chrám svatého Michala v Olomouci si můžete prohlédnout kdykoli. Ale tohle město i všechna další jsou plná památek, otevřených výjimečně právě jen tento týden.

foto:
zdroj: Vlasta

Dolní Kounice pořádají slavnosti Rosa coeli

Jestli nevíte, kde to je, tak asi pětadvacet kilometrů od Brna v údolí řeky Jihlavy. A mají tady kromě jiných památek romantickou zříceninu kláštera Rosa coeli, která právě dala slavnostem jméno. A kolem se pěstuje proslulá frankovka, když už jsme před chvíli mluvili o víně.

Ale ke klášteru: Byl založen roku 1181 Vilémem z Pulína pro sestry premonstrátského řádu. Vilém nebyl žádný svatoušek, musel klášter postavit na příkaz papeže právě proto, že hodně jiných zpustošil.

No ale to bylo dávno, vás zajímá, co bude v sobotu. Takže třeba historický jarmark, výstava vín, pohádka na divadle, průvod krále, šermíři, rytířský turnaj, večerní koncert. A v deset pak ohňostroj.

Kdy a kde: sobota, od 10 hodin, Dolní Kounice, www.dolnikounice.cz

program 8 zaři rosa coeli

Klášter Rosa coeli je prý plný pozitivní energie, kterou citliví jedinci dokážou vnímat. A kromě čerpání energie se tady taky můžete pobavit na slavnostech.

foto:
zdroj: Vlasta.cz