Ať žije Magdalena Dobromila! Už jste vařila poctivě podle ní?

Zábava 20. března 2013

Paní Magda Rettigová toho stihla v životě hodně a hodně záslužného. Byla národní buditelkou, spisovatelkou, autorkou divadelních her… no ale to si skoro nikdo nepamatuje. Každý zato ví, že byla skvělou kuchařkou.

Jiná věc ale je, jestli ještě někdo dneska podle ní vaří. Že vám recepty typu „vraž tam kopu vajec a dvě krůty“ připadají na dnešní dobu nevhodné? Chyba lávky. Jasně že z kopy vajec vařit asi nebudete, ale to ani nemusíte. Jde spíš o tu poctivost při vaření.

Sama Magdalena měla s kuchyní osobní zkušenosti, protože po smrti otce a sourozenců musela mamince v domácnosti pomáhat. A tak věděla, jak na to dívky jsou nebo nejsou, pokud jde o hospodaření, a co všechno potřebují umět. Když se potom sama vdala, rozhodla se výchově dívek věnovat a tohle všechno je učit. Těžko ovšem říct, jak jejich matky vítaly, že kromě vaření a šití a prostírání stolu je učila taky číst české knížky. A to prosím ona, která až do deseti let mluvila jenom německy!

Kafíčková společnost

Z Magdy se totiž stala díky manželovi velká vlastenka, která svým kamarádkám na kafíčkových společnostech půjčovala a předčítala české knihy a básně. Svému salónu říkala roztomile „kafíčková společnost“. A vážili si jí takoví velikáni, jako byl třeba Palacký, Jungmann nebo Šafařík. A víte, že psala jako dopisovatelka do Květů?

Ale jak už jsme říkali, ze všech jejích zásluh přežila nejdéle Domácí kuchařka, vydaná poprvé v roce 1826. A vy podle ní můžete vařit i dneska, protože je právě na stáncích speciál Květů s jejími nejlepšími recepty. Celá rodina vám bude ruce líbat, milostivá paní!