1. máj: Slavíte lásku dnes, nebo to máte od února za sebou?

Zábava 1. května 2013

Jestli se dnes budete líbat pod rozkvetlou třešní, patříte k většině národa. Podle aktuálního průzkumu je jasné, že Valentýn na máchovský 1. máj v oslavách lásky nemá.

Podle výsledků ankety mezi 567 lidmi obrozenec národa Mácha stále odráží náladu ve společnosti. Češi se s radostí drží jeho slov „večerní máj, byl lásky čas“, a proto rádi vyrazí na romantickou procházku či vyznat si lásku pod rozkvetlým a voňavým stromem.

První máj vyšel z ankety jako jednoznačný vítěz. Tři čtvrtiny respondentů totiž uvedly, že jej mají raději než sv. Valentýna. Svátek spojený s rozkvetlými třešněmi, něžnými polibky a romantickými procházkami probouzející se přírodou – přesně tak si lidé oslavu prvního máje představují.

„Zajímavé určitě je, že oproti Valentýnu se s prvním májem nespojují dárky, a když, tak jde o symbolické drobnosti,“ vysvětluje rozdíl mezi svátky odbornice na vztahy Martina Horáková z portálu Leyter.com.

Pokud se zamilovaní rozhodnou svou drahou polovičku obdarovat, obvykle si vyberou dárky osobnějšího rázu. Ať už jde o společnou návštěvu kina, nebo oblíbené jídlo, vždy dojde i na polibek. „Protože už bývá jarní počasí a delší večery, tráví lidé 1. květen nejraději venku,“ jmenuje další výhodu prvního máje Martina Horáková.

V únoru je zima

„Oslava Valentýna se v Česku moc neuchytila, byť se o to obchodníci velice snaží. Z ankety vyplynulo, že až 60 procent Čechů se o tento svátek vůbec nezajímá,“ říká odbornice z internetové seznamky. „Obecně říkáme, že lásku si můžeme vyznávat kdykoli a žádný svátek k tomu nepotřebujeme, což je samozřejmě v každém vztahu ta nejlepší možná varianta,“ dodává Martina Horáková.

Ti, kdo si na oslavu Valentýna potrpí, při výběru dárku většinou zvolí květiny, šperky, luxusní prádlo nebo romantickou večeři. Na rozdíl od prvního máje tráví mnohem více lidí sv. Valentýna doma, v kině nebo v restauraci. Na procházku ven vyrazí pouze tři procenta dotázaných, kterým nevadí sníh a chladné počasí.

graf 1

Průzkum připravila internetová a sociální síť Leyter.com, která oproti klasickým seznamovacím portálům umožňuje díky geolokačním informacím o jednotlivých uživatelích sledovat pohyb přátel v okolí a vyhledávat kulturní akce přímo z mobilního telefonu. Unikátní schopností seznamky je zpětně vyhledat konkrétní osobu, kterou uživatel zahlédl na konkrétním místě v určitý čas.

graf 2