Hurá, prázdniny jsou tady! A o víkendu začínají prázdninové programy

Zábava 28. června 2013

Samozřejmě už domů nenesete vysvědčení a volno celé léto asi taky nemáte, ale klidně si užijte aspoň volného víkendu s takovou radostí, jako by vám bylo třeba čtrnáct.

Prachatice se toulají minulostí

Tradiční renesanční městské slavnosti připomínají význam středověké obchodní stezky, centrum města se stane historickým tržištěm a ožije průvody v kostýmech, renesanční hudbou, divadlem, produkcemi šermířů a kejklířů. Do města přijede tak jako kdysi soumarská karavana s koňmi i povozy naloženými solí.

Na 23. ročníku Slavností Zlaté solné stezky se představí například skupina Žentour v čele se zpěvákem Jankem Ledeckým nebo zpěvačka Ewa Farna.

Kdy a kde: sobota i neděle, Prachatice, www.prachatice.cz

víkend 3

Prachatice si vzpomenou na svoji slavnou minulost na solné stezce.

foto:

Broumov zahajuje koncerty

Poslední červnová sobota přinese úvodní koncert letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Už poosmé zažijí návštěvníci deset výjimečných hudebních podvečerů v unikátní atmosféře barokních kostelů. Úvodní festivalový koncert se letos uskuteční v klášterním kostele svatého Vojtěcha v Broumově, kde vystoupí skvělá mladá sopranistka Kateřina Šmídová Kalvachová.

Před třemi lety zazářila jako host festivalového koncertu Štefana Margity, letos se na Broumovsko vrací, aby společně s Pavlem Švingrem (bas) nabídli árie ze slavných operních děl.

Kdy a kde: sobota, Broumov, https://zapoklady.broumovsko.cz/

víkend 1

V Broumově začíná další série letních koncertů v kostelech.

foto:

Lipno oslavuje dřevo

Dřevo a hudba budou hlavními tématy oslav začátku prázdnin na Lipně. U Stezky korunami stromů se tady totiž budou konat Slavnosti dřeva, a taky se bude koncertovat. Slavností se zúčastní třeba mistr Evropy a vicemistr světa v dřevorubeckém sportu Martin Komárek, ale taky šest dřevosochařů.

Sobota bude vrcholit dvěma koncerty, které se uskuteční přímo na vyhlídkové věži Stezky korunami stromů. Jako první zahrají a zazpívají úžasné violoncellistky Tara fuki a pak zazpívá Iva Frühlingová. Jako hlediště bude sloužit celá vyhlídková věž.

Kdy a kde: sobota i neděle, Lipno, www.stezkakorunamistromu.cz

víkend 4

Na Lipně se prázdniny zahajují oslavou dřeva na Stezce korunami stromů.

foto:

Hostinné předvádí mandaly

Společnost Grund, známý výrobce designových koupelnových koberečků, přichází s nečekanou novinkou: uvede na trh kolekci koberců se vzory léčivých mandal, barevných magických a harmonizujících obrazců. Mandaly jsou vybrány tak, aby jejich barevné složení a zvolené motivy ovlivňovaly různé aspekty lidské mysli.

Ještě se koupit nedají, ale jestli vás zajímá, jak vypadají, můžete si je prohlédnout v klášteře v Hostinném. Celý výtěžek z prodeje půjde mimochodem na charitativní projekty. Zároveň s profesionálními mandalami si můžete prohlédnout i ty, které vytvořily děti ze základní školy Sluneční. Ta vzdělává děti s lehkým až těžkým mentálním postižením a děti s kombinovanými vadami a autismem. Právě výtvarná tvorba je jedním z významných komunikačních prostředků a při malování mandal spolupracovaly děti se svými rodiči.

Kdy a kde: sobota i neděle, Hostinné, www.klasterhostinne.cz

víkend 2

V Hostinném si můžete prohlédnout koberečkové mandaly.

foto:

Němčičky se toulají po vinohradech

Vinaři z Němčiček zvou na Odpolední potulku vinicemi s vinohradníkem, během které se milovníci naturálních autentických vín a vinic zúčastní společné komentované pochůzky po vinicích.

Akce se koná za každého počasí a začíná v půl druhé na parkovišti před koupalištěm v Němčičkách. Délka trasy se odhaduje na pět kilometrů a trvání na dvě a půl hodiny. A rozhodně to budou příjemně strávené dvě a půl hodiny!

Kdy a kde: neděle, Němčičky, www.vinazmoravy.cz

víkend 5

V Němčičkách sice ještě nejsou zralé hrozny, ale zralé víno určitě ano.

foto: