Báječný svět žen: Atlas našich matek

Zábava 6. listopadu 2015

Po vyslechnutí historek z blízkého i širšího okolí jsem sestavila přehled nejčastějších druhů, které doma máme, nebo jsme měly.

ANAKONDA

Typické životní prostředí
 tvoří rodina, kde chybí muž. Zploditel byl zahnán zpátky
 do pralesa poté, co předal genetický materiál, nebo odlákán jinou mrštnou dámou. Pouto mezi dcerou a matkou je velmi těsné, spíše kamarádské než výchovné. S přibývajícími roky začnou matčina objetí dceru nepříjemně dusit.

BABOČKA

Matka, která životem prolétá 
se záviděníhodnou lehkostí krásného motýlka a podobně ležérní vztah má i ke své dceři, hýčká ji a ničím neomezuje. Mění byty i chlapy. Už v pěti letech koupí své ratolesti první rtěnku a naučí ji lakovat si nehty. Všechny dceřiny kamarádky ji milují.

FRETKA

Nikdy se nezastaví, život ji naučil zvládat práci, děti i domácnost, kde manžel nikdy ani nehnul prstem. Když ratolesti vyletí z hnízda, rozšíří své teritorium i na území jejich bytů. Po její návštěvě najde dcera různá překvapení, například igelitové sáčky a tašky z nákupů vzorně složené do komínků v zásuvce.

KLISNA

Máma snů. Utáhne i pořádně velký náklad problémů, kterými ji dcera rok za rokem zásobuje. I když je cesta dlouhá a plná kamení, nedá se odradit a spolehlivě dojde až do cíle. Na oplátku nežádá téměř nic, je vděčná i za dobré slovo.

LABUŤ

Všichni ji obdivují, protože je prostě nádherná! V patnácti ji dcera začne nenávidět, zvlášť, když místo labutí ladnosti zdědila postavu à la kačer po tátovi. Matčin sex-appeal ji zažene do internátu a později do jiného města, nejméně 150 kilometrů vzdáleného.

MEDVĚDICE

Není nad to mít, mámu, která
 se vás vždycky zastane a brání vás jako medvědice medvíďata. Začíná to na pískovišti, když vám o dvě hlavy větší chlapeček ukradne bábovičky, ale je to stejně milé i po letech, když srovná prodavačku, která si na vás dovoluje v obchoďáku.

OPICE

Není o co stát, opičí láska sice znamená, že můžete mámě beztrestně skákat i po hlavě, ale to, co se zdá v dětském věku jako osvobozující, může v pubertě znamenat, že si dcera zkazí život, protože ji nikdo nenaučil, jak se tomu vyhnout.

SOVA

Chytrá máma, která svou dceru dokopala k vysokoškolskému diplomu, i když původně chtěla zběhnout už 
z gymplu. Vztah k této trochu odměřenější ženě se prohloubí až s věkem. Typické pro mámy sovy je to, že na stará kolena chodí místo do cukrárny na univerzitu třetího věku.

VRÁNA

Vývojové stadium téměř všech matek. Když jim trochu odrosteme a už nás nevidí každý den, zážitky poctivě střádají a pak nám je líčí
 i se všemi únavnými detaily, občas i dvakrát či třikrát. Pojďme jim to krákorání víc tolerovat. I když praskají ušní bubínky, máma je přece jen jedna.