Horoskop na rok 2014 pro všechna znamení: Zdraví a kondice

Zábava 8. ledna 2014

Budete v roce 2014 zdraví? Na jaké oblasti prevence se zaměřit? A jaká pohybová aktivita vám bude nejvíce vyhovovat? Přečtěte si náš horoskop zaměřený na zdraví a kondici!

horoskop

Beran:

Pokud se zdraví týče, dá se říct, že jde o rok, kdy jste celkem v pohodě. Ve vašem sektoru zdraví duševního se sice už dlouho nachází (a ještě dlouho nacházet bude) Neptun, ale s jeho vlivem jste se naučili docela dobře žít. Už dávno nevidíte důvod, abyste nevěřili snům, které vás upozorňují na průšvihy, jež příští dny přinesou.

Dávno jste pochopili, že nemusíte vědět, jak intuice funguje, ale je dobře, když se s ní naučíte počítat a její varování přijmete jako pokyn, o kterém se nedumá, ale který se splní. Začátek roku bude náročnější, protože práce bude hodně, ale pokud si uděláte čas na pasivní i aktivní relaxaci, mělo by všechno proběhnout bez větší újmy na vašem zdraví.

Využijte Saturn, který skoro až do konce roku prochází Štírem, a vraťte se při péči o své zdraví k tomu, čemu se sice trochu pohrdavě říká „babské recepty“, ale co skvěle funguje. Když si pak v létě uděláte čas na sbírání bylinek a pokusíte se alespoň trochu doplnit znalosti a vědomosti, které o nich máte, bude to jen dobře.

V období, kdy je váš vládce Mars ve Váhách (pobude tam do 27. července), byste si měli hlídat především ledviny. Neznamená to jenom dodržování pitného režimu, ale zároveň je potřeba, abyste pokud možno omezili pití alkoholu. Když si chcete nalít, udělejte to ve společnosti, ale nebylo by rozumné, kdybyste whisky své oblíbené značky používali jako lék na pracovní přetížení a jiné nástrahy, jimiž stabilitu vaší psychiky ohrožuje rozvinutá postmoderní společnost.

Minimálně v první polovině roku byste si měli hlídat i žaludek. I když toho v práci máte až nad hlavu (a jste rádi, protože to znamená, že práci vůbec máte), měli byste si udělat čas na pravidelné jídlo s potřebnou výživnou hodnotou. To, že ráno nesnídáte a k obědu zhltnete bagetu s majonézou nebo jiný skvost z kuchyně rychlého občerstvení a následně večer vyluxujete ledničku, vám přinese maximálně pocit únavy a celkové životní deziluze.

Není divu, že se vám při takovém režimu nechce ani cvičit, ani chodit. Výsledkem jsou zbytečná kila, která se začnou plíživě hromadit a která vám zkazí nejen figuru, ale i rating u opačného pohlaví. Kromě normální dovolené, kterou byste si měli letos brát ve druhé polovině srpna (Venuše je ve Lvu a postará se, abyste si ji po všech stránkách skvěle užili), byste si měli dopřát i pár prodloužených víkendů.

K tomu, abyste je trávili ve wellness hotelu, se asi nepřinutíte, ale mohli byste se přimět k pobytu někde mimo civilizaci a k procházkám na čerstvém vzduchu. Zapomeňte na chytrý telefon s internetem, zprávy vynechejte úplně. Pokud byste pro sebe chtěli udělat ještě víc, měli byste zkusit práci s dechem, meditace a řízené relaxace.

Jde o techniky, které vám pomohou získat vnitřní rovnováhu a klid a které vám pomohou zvládnout jinak nezvládnutelný vliv Uranu, který je (a ještě dlouho bude) ve vašem znamení. S jejich pomocí možná trochu ztratíte na jiskřivosti, ale zase se vyhnete nepromyšleným rozhodnutím, kterých vzápětí litujete, ale změnit je nedokážete.

horoskop

Býk:

Pokud si namlouváte, že máte na zdraví automatické právo a nijak se o ně nemusíte starat, je to omyl. Hlavně v prvních dvou měsících roku, kdy na sektor vašeho zdraví těla útočí současně Venuše, Uran a Jupiter a kdy v něm současně pobývá Mars (ten tam vydrží až do poloviny července), byste se měli o své zdraví zajímat daleko intenzivněji než dosud.

Uvědomte si, že Mars může přinést nejrůznější záněty, a snažte se, aby vám nic takového nehrozilo. Zajděte si ke svému stomatologovi a požádejte ho, aby vám důkladně prohlédl zuby a vyloučil možnost chronických zánětů. Vliv zánětů v ústní dutině je sice plíživý, ale ve vašem organismu může nadělat pěknou paseku!

Když už tam budete, měli byste navázat známost s dentálním hygienistou, který vás naučí, jak si pořádně čistit zuby. Neusmívejte se a neříkejte, že jde o dovednost, na kterou žádné školení nepotřebujete, protože jste ji zvládli už v batolecích letech. Právě hovor s hygienistou vás přesvědčí, že jde o klasické zdání, které klame. Ve chvíli, kdy se Venuše dostane z vám příznivého Kozoroha do vzdušného Vodnáře (bude zde od 6. března do 5. dubna), byste si měli dávat pozor na celkové vyčerpání organismu.

Finiš, který je v práci s březnem neoddělitelně spojený, vás může vyčerpat tak, že podlehnete prvnímu viru, jenž se kolem vás prožene. Můžete se sice snažit a imunitu posilovat konzumací nejrůznějších přípravků z repertoáru klasické i alternativní medicíny, ale pokud se zadaří a vy zjistíte, že máte teplotu, nebo dokonce horečku, nesmíte v žádném případě do práce (a to ani v případě, že by termín hořel ještě víc než vy).

Nezapomeňte, že se během roku Jupiter přesune do opozičního znamení Lva a že přechozená choroba by o sobě mohla dát vědět v době, kdy jste už skoro zapomněli, že něco takového vůbec proběhlo. (Vzhledem k tomu, že tato situace nastává ve druhé polovině prázdnin, by se mohlo lehce stát, že by vám vrátivší se choroba zabránila v prožití už naplánované dovolené.)

Pozor byste si měli dávat i na to, co jíte. Pokud se po jídle cítíte nafouklí a spíše unavení než osvěžení, může za tím vězet netolerance k lepku, o které dosud nemusíte mít ani tušení. Zvláště v období, kdy je Venuše (která má pod palcem pečivo a sladkosti) v sektoru vašeho tělesného zdraví – tedy ve Váhách (od 30. září do 23. října) –, se pokuste příjem potravin, které obsahují lepek, ze svého jídelníčku naprosto vyloučit.

Pokud se následně budete cítit podstatně svěžejší, zajděte si k lékaři na příslušné testy, pokud vaše potíže ani pak nepominou, nezbude, než abyste přemýšleli a pátrali dále. Možná by bylo dobré, kdybyste do své pátrací akce zapojili kamaráda, o němž víte, že má kromě medicínského vzdělání navíc i pořádnou porci zdravého rozumu.

Nebude vás honit po zbytečných vyšetřeních, ale pokud vám něco doporučí, měli byste to respektovat. K vašemu upřímnému překvapení se nakonec přijde na příčinu, která je tak jednoduchá, že to nikoho ani nenapadlo, a vy pochopíte, že kámen může ze srdce spadnout i tak, že je to skoro až slyšet.

horoskop

Blíženci:

Ohledně zdraví je ve vašem případě všechno jasné, i když tím zdaleka není řečeno, že to musí být jednoduché. Veškeré vaše zdraví těla se totiž odvíjí od zdravého a vyrovnaného stavu vaší mysli. Potíž je v tom, že na vaše tělo působí v posledních zhruba dvou letech Saturn, který vás nutí, abyste se zamysleli nad péčí o to, co jste až dosud považovali za něco zcela automatického – tedy zdraví.

Potlačte veškerou svou nedůslednost a věnujte se především prevenci. O tom, že začnete pravidelně chodit ke gynekologovi a na mamograf (pánové se objednají u svého urologa), přestaňte mluvit a začněte v tomto ohledu konečně něco dělat. Jde o vyšetření, které není sice příjemné a na které se netěšíte, ale když ho absolvujete s tím, že je všechno v pořádku, můžete se rozmazlit malým či větším dárkem.

Na akci si udělejte čas od poloviny června do poloviny srpna, kdy je Saturn ve Štíru stacionární a kdy je jistota, že prohlídka bude důkladná, zevrubná a že se do diagnózy nezaplete žádný omyl. Stejně tak jako si hlídáte zdraví těla, měli byste si hlídat i zdraví duše. Potíž je v tom, že na vás z domu vaší profesní ctižádosti dlouho působí (a ještě dlouho působit bude) Neptun.

Pochybnosti, které sami o sobě máte, nabývají (zbytečně!) na síle. Přemýšlíte, zda se na svou práci vůbec hodíte, a uvažujete, zda byste se na všechno neměli vykašlat a jít buď na Šumavu kácet stromy, nebo jezdit s popeláři. Nic není větší omyl! Pokud zvládnete svou neklidnou psychiku a přimějete ji, aby fungovala tak, jak potřebujete (tedy rovnoměrně a bez výbuchů), zvládnete realizaci svých ctižádostivých plánů, a navíc si ještě najdete čas na relaxaci a čilý společenský život.

Přes den pracujte, večer si běžte posedět s kamarády, hrajte doma s partnerem scrabble nebo si čtěte knihy z oboru, který vás vždycky zajímal, ale dosud jste ještě na ně neměli čas.

Kdyby se náhodou stalo a vy jste patřili k vytíženým manažerům, kteří musejí pracovat jako o život, platí to dvojnásob. Na relaxaci si musíte najít čas i v době, kdy byste si ze všeho nejvíce přáli, aby váš den měl minimálně jednou tolik hodin, než má. Bylo by dobré, abyste se poradili s osobním trenérem a požádali ho, aby vám vymyslel cvičení, které pozitivně působí na vaše nervy.

Cvičit choďte až v době, kdy tam nikdo jiný nebude, a místo obvyklé hudby, jež ve vás má stimulovat výbuchy energie, si nechte pustit třeba bublání potůčku nebo zpěv velryb. Ve dnech kolem 9. června a následně kolem 17. prosince, kdy je Neptun stacionární, byste si měli naplánovat dovolenou.

Vyhnete se tak dnům, kdy budete mít pocit, že děláte všechno špatně, a kdy se od nikoho nenecháte přesvědčit, že to tak není. Stejně opatrní byste na sebe měli být mezi 15. srpnem a 2. zářím, což jsou dny, kdy se váš vládce Merkur nachází ve znamení Panny. Věnujte pozornost zdraví, dbejte o pořádný a ničím nerušený spánek. Kdybyste se rozhodli, že při zprávách vypnete televizi, protože to pozitivní se k vám stejně donese a to negativní slyšet nemusíte, bude to dokonalé.

horoskop

Rak:

Jde o rok, kdy se o své zdraví sice bát nemusíte, ale kdy je přesto potřeba, abyste své fyzické i psychické kondici věnovali jistou pozornost. Váš zdravotní stav silně ovlivňuje Neptun, který celý rok vytváří na vaše sektory zdraví těla i zdraví duše kvadraturu.

Pod jeho vlivem máte sklon přeceňovat při hodnocení svého zdravotního stavu něco, co naprosto není podstatné, a ještě se hádat s lékařem, který vám tvrdí, že se s vámi po této stránce opravdu nic zásadního neděje, zatímco to, co je opravdu důležité a s čím byste měli na vyšetření vyrazit pokud možno ihned, tvrdošíjně bagatelizujete a zavíráte před tím oči.

Ohledně zdraví byste si měli dávat pozor i na nejrůznější přednášky, populárně-vědeckou literaturu a v první řadě na diskusní fóra na internetu. Kdybyste se náhodou rozhodli, že budete mít rodinu a začali pracovat na miminku (o krásách rodičovství vás určitě bude v první polovině roku přesvědčovat Jupiter ve vašem znamení), měli byste se všem těmto diskusím vyhýbat doslova obloukem.

Stejně tak je potřeba, abyste s rozumem přistupovali ke všem informacím, které vám bude předávat starší generace. Je sice pravda, že stejnou chorobu, jakou máte vy, mohli mít její příslušníci taky, ale pokrok se nezastavil a léčebné metody, které se používají dnes, nemají s těmi z jejich mládí mnoho společného.

Účinné jsou daleko více a jejich bolestivost a nepříjemnost je daleko nižší, než byla kdysi. Ať se už s vámi děje cokoliv, je potřeba, abyste ze své blízkosti odstranili sýčky obojího pohlaví a nechali promlouvat svou intuici, která vás přesvědčuje, že všechno dobře dopadne.

Když se pak přijde na to, co vám skutečně je (nebo se vyloučí to, co vám opravdu není), nastane čas, abyste s tím něco dělali. Vzhledem k tomu, že většinou půjde o záležitosti, které potřebují v první řadě změnu myšlení a až potom lékařskou intervenci, je potřeba, abyste pro své zdraví udělali něco, s čím dosud moc velké zkušenosti nemáte.

Nezavrhujte lázně ani rehabilitační pobyty, na kterých rozpohybujete tělo a zklidníte hlavu. Hlavně po druhé polovině července, kdy bude Jupiter ve Lvu, je pro vás fyzická námaha lékem vyloženě všestranným. Vzdejte se večerů u obrazovky a místo toho choďte večer na procházky. Když se vám nechce samotným, pořiďte si psa nebo si ho půjčte od sousedů, kteří budou rádi, že jim s jejich čtvernožcem někdo pomůže.

Vy se projdete na čerstvém vzduchu a zjistíte, že po takové procházce se najde řešení i pro problémy, které dosud vypadaly jako nerozluštitelné. Ohledně zdraví těla je potřeba přidat ještě jednu poznámku: nezapomeňte, že jste až do 26. července pod vlivem Marsu z Vah. Jde o období, kdy byste si měli hlídat především ledviny a žaludek.

Ledviny udržujte ve vhodné formě důsledným dodržováním pitného režimu, žaludek si hýčkejte lehce stravitelnou stravou se značným přídavkem zeleniny a ovoce, ale i tím, že ze svého života odstraníte co nejvíc stresu. Rozčilujte se jen kvůli tomu, co můžete sami osobně změnit, a nezlobte se, když zjistíte, že toho zase tak moc není.

horoskop

Lev:

O tom, že krásné časy, kdy jste se o své zdraví nemuseli starat a brali ho jako něco tak automatického, že jste o něm nemuseli ani přemýšlet, skončily, se přesvědčíte už koncem roku 2013.

Do vašeho sektoru zdraví fyzického se totiž dostává 5. listopadu 2013 Venuše a pobude zde až do 5. března 2014. Navíc se živlově postaví do opozice k Jupiteru, který až do poloviny července 2014 ovlivňuje vaši duševní rovnováhu a přímo působí na to, jak se cítíte. Venuše v Kozorohu se sice stará o kolena a ledviny, ale vás primárně nutí, abyste se podívali do zrcadla a sečetli škody, které na vás neúprosný čas napáchal.

Když zjistíte, že máte váčky pod očima, vrásek víc, než by se vám zamlouvalo, a navíc pokleslá víčka, ani vás nenapadne, abyste se s tím smířili, ale hned přijmete aktivní protiopatření. Tím sice tok času nezastavíte, ale ze všech sil se přičiníte, aby se alespoň co nejvíce zpomalil.

Jako člověk, který za sebe sice utrácí rád, ale přesto si velice dobře uvědomuje hodnotu každé koruny, co za sebe hodlá vydat, k plánu na své omlazení přistoupíte jako k válečnému tažení.

Předem obvoláte všechny známé, o kterých víte, že mají s řešením podobných problémů zkušenosti, a vytáhnete z nich kontakt na nejlepšího dermatologa. Až po jeho návštěvě a jeho verdiktu se začnete zajímat o nejrůznější zákroky včetně operací.

Nespokojíte se s údaji, které najdete na internetu, ale soustředěně začnete zjišťovat, na kterých pracovištích se co dělá a jak jsou s jejich službami klienti spokojeni. Když se pak rozhodnete, že se necháte vylepšit, budete si jistí, že jste pro sebe našli jak nejlepšího chirurga, tak i nejlepší pracoviště.

Kdyby vám však lékař řekl, že žádný radikální zákrok není potřeba, protože opravdu vypadáte skvěle, nehádejte se, ale jeho odborný názor respektujte. Peníze, které jste měli připravené na vylepšení svého zevnějšku, dejte na dovolenou (nejlepší období je mezi 12. srpnem a 5. zářím, kdy je Venuše ve vašem znamení a kontinuální přísun ctitelů obojího pohlaví zaručený).

Za zbytek se můžete vypravit do opravdu renomovaného kosmetického salonu (jako Lev ani jiné navštěvovat nemůžete) a tam požádejte o všestrannou péči. Využijte veškeré své důslednosti a nedělejte častou chybu amatérských návštěvníků kosmetických pracovišť.

Ti mají dojem, že stačí, když se jim odborník věnuje jednou za měsíc, a po zbytek dní na sebe kašlou. Nakupte si domů stejně kvalitní kosmetiku, kterou používají ve vašem salonu, a nezapomeňte, že základem péče o pleť a zdraví vůbec je pravidelnost a soustavnost.

Kdybyste si chtěli udělat radost navíc, využijte dnů, kdy Jupiter vstupuje do vašeho znamení (16. července) k nákupu nového parfému, který se bude na míle lišit od všeho, čím jste se voněli dosud.

Nová vůně z vás vytvoří novou osobnost, nová osobnost dostane nové šance, nové šance vám přinesou velké peníze, za které si můžete život zařídit přesně tak, jak jste vždycky chtěli. Uvědomte si, že máte neopakovatelnou příležitost, kterou by byl hřích nevyužít.

horoskop

Panna:

Se zdravím je to v tomto roce v naprostém pořádku. Do vašeho sektoru zdraví se sice trochu nevraživě dívá Saturn ze Štíra, ale protože jde o planetární vliv, s nímž umíte zacházet, není se čeho bát. V první řadě byste si měli uvědomit, že můžete sice být opravdu výkonní a v práci opravdu potřební, ale pokud vás schvátí nějaký neduh, nezbude, než abyste i vy zůstali na nemocenské.

Naštěstí to bude dost jednoduché, protože v případě, kdy k něčemu takovému dojde, vám bude tak zle, že se do práce prostě jít nepřinutíte. Šéfa, který vás požádá, abyste se na něco doma alespoň podívali, neposílejte do háje, ale vrhněte na něj takový pohled, aby se za svůj návrh sám zastyděl. Stejně tak byste měli všechny upozornit, že to, že nechodíte při nemoci do práce, je z vaší strany důkazem značné ohleduplnosti.

Ve chvíli, kdy svou nákazu začnete rozšiřovat kolem, je jisté, že během tří dnů padne minimálně polovina vašich spolupracovníků a výkon firmy se kvůli tomu, že vás i za těchto okolností nahnali do práce, rapidně sníží. Tento všestranně nepříznivý vývoj hrozí zejména mezi 12. a 31. lednem a následně mezi 13. únorem a 17. březnem, kdy Merkur prochází vaším sektorem zdraví těla, na nějž působí živlovou kvadraturou Saturn.

I když jste pracovník opravdu spolehlivý a za svou firmu byste i dýchali, opravdu si nenechte namluvit, že stačí, když se nadopujete vitaminy a nejrůznějšími podpůrnými prostředky, a můžete klidně jít do práce. Není to pravda! Choroby, které přicházejí za konstelací, které jsou výše uvedené, mají tu nepříjemnou vlastnost, že potřebují pořádně vyléčit a hlavně vyležet.

Pokud sami sebe přesvědčíte, že jste vlastně zdraví, i když váš objektivní tělesný stav tomu zdaleka neodpovídá, může se choroba překlopit do chronického stavu, který později dá pořádně zabrat jak vám, tak vašemu zaměstnavateli. Pokud nechcete zbytečně prožívat situace, kdy by vám sice vlastně nic nebylo, ale vy byste se bez příčiny cítili pod psa a vaše pracovní výkony by tomu odpovídaly, musíte se chovat důsledně a nesmíte se nechat přemluvit.

Kdyby se náhodou stalo a nadřízený přece jen trval na svém, nezbude, než abyste mu připomněli zásluhy, které o rozvoj firmy máte, a požádali ho, aby spočítal, kolik času jste v poslední době na nemocenské strávili. Kdyby vás náhodou napadlo, že byste zdravotní potíže měli řešit čerpáním dovolené, třikrát to zvažte a nakonec to nedělejte (pokud k tomu ovšem nemáte setsakra vážné důvody!).

Uvědomte si, že v září, kdy je Venuše ve vašem znamení a Mars ve vám příznivém Štíru (sejdou se tam mezi 5. a 13. zářím), bude i takový dříč, jakým jste, potřebovat pár dnů, kdy vypadne z obvyklého rytmu a kdy si podle svého gusta odpočine. Pokud budete doma, můžete dny trávit procházkami po lesích a následným zpracováváním hromady hub, které nasbíráte.

Zle vám však nebude ani u moře, kde se protáhnete a uvolníte si páteř. Kdybyste navíc našli hotel, kde se cvičí jóga nebo taj-či, udělali byste pro další měsíce víc, než si umíte představit.

horoskop

Váhy:

Zdraví si hlídáte, protože víte, že je to váš největší statek, a budete v tom pokračovat i letos. Vaším orgánem jsou ledviny, na které celý rok působí Pluto z Kozoroha, Uran z Berana a v první polovině roku i Jupiter z Raka. Vzhledem k tomu, že se ve vašem znamení od listopadu 2013 do 26. července 2014 nachází Mars, bylo by rozumné, abyste dělali všechno, čím se dá předejít podráždění ledvin a z toho vyplývajících ledvinových zánětů.

U vody si převlékejte plavky, abyste exponovanou oblast neměli v mokru. O antibiotikách si můžete myslet, co chcete, ale pokud vám je lékař předepíše, měli byste je poctivě využívat a při jejich užívání dodržovat správný léčebný režim.

Stejně tak byste si měli v prvním pololetí roku nechat prohlédnout zuby a všechny záněty zlikvidovat. Pozornost byste měli věnovat i krčním mandlím. Pokud patříte k lidem, kteří mají stálé problémy s angínami, měli byste (samozřejmě po poradě s lékařem) zvážit radikální řešení a popřemýšlet, zda by nebylo dobré, kdybyste si mandle nechali vytrhnout.

Jde o rozhodnutí, která sice nejsou lehká, ale pokud vám lékař toto řešení doporučí jako to nejlepší možné v dané situaci, bylo by dobré, abyste do něj šli. Kromě krku, zubů a ledvin musíte celý rok věnovat pozornost nohám. Pravidelná pedikúra, kterou si dopřejete, není ve vašem případě přepychem, ale příjemnou nutností.

Dvojnásobně to platí pro Váhy, které trpí byť i jen lehkou formou cukrovky (jde o nemoc, kterou má pod palcem vaše vládkyně Venuše). Zároveň je potřeba, abyste po celý rok věnovali pozornost ponožkám (vybírejte ty s měkkým lemem, které zbytečně netísní a nevytvářejí otoky), ale zodpovědně přistupujte i k výběru bot, u nichž byste měli v první řadě hodnotit zdravotní přínos, a až následně si vybírat ty, které vám budou nejvíce slušet.

Neberte vážně módu, která vás nutí nosit vysoké podpatky, ale vybírejte boty z kůže s pohodlným podpatkem, který vám neničí nožní klenbu. Pokud byste však chtěli svým nohám dopřát něco opravdu extra, můžete vyzkoušet „prstové boty“. Když v nich budete chodit, vytvoříte tím pro své nohy podmínky, které měl pračlověk, jenž běhal po savanách bosý.

Vaše nožní klenba bude muset reagovat na nerovný terén a pořádně se procvičí. Navíc se vám touto chůzí zpevní stehenní a hýžďové svaly, což taky není k zahození.

Kdybyste však s nohama měli stále přetrvávající potíže, obraťte se na podologa, který vám vytvoří na míru ortopedické vložky. Jde o pomůcku, která zastaví změny na vaší nožní klenbě a s jejíž pomocí předejdete nejrůznějším deformacím končetin. V každém případě se ji vyplatí vyzkoušet dřív, než se rozhodnete pro jakýkoliv radikální zákrok.

O tom, že byste měli celý rok dbát na zdravou výživu, zbytečně nezatěžovat trávicí ústrojí přehnanou konzumací sladkého a následnými kilogramy, velice dobře víte. V tomto roce jsou však planety naštěstí nastavené tak, že budete mít tolik práce a všemožných aktivit, že vám na konzumaci vašich oblíbených dortíků moc času zbývat nebude.

horoskop

Štír:

Na vaše zdraví má největší vliv velký kvadrát v kardinálních znameních, který vás ovlivňuje od listopadu 2013 do začátku března 2014, kdy je tlak největší, a posléze až do 26. července 2014, kdy se z vašeho sektoru zdraví duše konečně dostane Mars a vy si trochu volněji vydechnete.

Ve vašem případě se o zdraví těla stará celý rok Uran, zatímco zdraví duše ovlivňuje až do výše uvedeného konce července Mars, přičemž jde o planety, které jsou vzájemně v živlové opozici. Jde o postavení, z kterého vyplývá, že největším nepřítelem vašeho zdraví je ničím nebrzděná fantazie.

Patříte totiž k lidem, kteří vidí svět spíše v tmavších barvách (samozřejmě že můžete trochu jedovatě dodat, že jste zase daleko častěji příjemně překvapeni) a kteří všechno, co se jejich zdraví týče, vnímají jako přímé ohrožení života. Ve chvíli, kdy vás začne bolet v krku, začnete přemýšlet o tom nejhorším a ve chvíli, kdy bolest ustoupí, usoudíte, že se choroba jenom zvlášť rafinovaně skryla, aby vás později překvapila o to více.

V tomto roce je však docela možné, že vám začátek roku a časné jaro znechutí bolesti hlavy, které nebudou sice příliš úporné, ale zato neobyčejně protivné a stresující (už proto, že nejste na nic takového zvyklí). Pokud se to stane, je potřeba, abyste odložili veškeré negativní emoce i křišťálovou kouli, ve které hodláte hledat svou budoucnost, a zapojili zdravý rozum.

Když si pár týdnů budete vypisovat situace, ve kterých jste si uvědomili, že vás hlava bolí, záhy přijdete na zákonitosti, jimiž se vaše potíže řídí. Je docela možné, že takto vaše přetížená psychika reaguje na klimatizaci, která není vhodně nastavená, na neustálý tlak na výkonnost nebo na pracovní místo v tolik módním open space (ve kterém se však nedá pořádně pracovat a vlastně ani existovat).

Pokud pochopíte, co za vašimi potížemi vězí, je čas, abyste s nimi začali něco dělat. Zkuste si pohovořit se šéfem o klimatizaci, a pokud to jde, trochu jinak si rozvrhněte pracovní úkoly. Co se však týká pobytu v open space, je každá rada drahá. Kdyby byl váš šéf tak osvícený, aby pochopil, že v podobném prostoru výkonnost zaměstnanců nestoupne, ale naopak klesne, nikdy by něco takového nezaváděl.

V takovém případě nezbude, než abyste se buď smířili s nevyhnutelným, nebo hledali místo, kde mají na mysli nejen výkon, ale kde ani nezapomněli na úctu ke svým zaměstnancům.

Laskavé podmínky byste si však měli nastavit i doma. Snažte se pokud možno omezit zvukové podněty, zapomeňte na sluchátka a na stálou hudební kulisu, kterou sice už ani nevnímáte, ale která má přesto na vaši nervovou soustavu devastující účinky. Počítač používejte jen k práci. Na hraní her a pobyt na sociálních sítích si denně vyhraďte předem určený čas, jehož rozsah budete striktně dodržovat.

Pokud byste potřebovali argument, který vás o prospěšnosti výše uvedeného řešení přesvědčí, stačí, když si uvědomíte, že Štír je znamení, které nejčastěji propadá návykům, přičemž závislost na počítačích je stejně zlá jako kterákoliv jiná.

horoskop

Střelec:

Vaše kondice je momentálně skvělá a ani ohledně zdraví si nemáte na co zásadního stěžovat. Je sice pravda, že se ve vašem sektoru zdraví duše nachází téměř až do konce roku Saturn, ale pro vás je to spíše prospěšné. Saturn totiž drží na uzdě vaše fanfarónství, hlídá vaši fantazii a dbá, abyste se do ničeho nenamočili.

Pokud se najde odvážlivec, který vám během roku nabídne drogu s tím, že je to neocenitelný prostředek k rozšíření obzorů, pošlete ho do háje způsobem, na který v životě nezapomene.

Jupiter, který je vaším přirozeným vládcem, vás sice ponouká, abyste sbírali všechny zkušenosti, které se jen dají, ale zároveň vás drží daleko od těch, které by vám mohly uškodit. Nebojte se ničeho nového, ale taky odlište to, co vás má posunout kupředu, od toho, co by vás zastavilo, nebo dokonce vrátilo zpět.

Se zdravím těla je to ve vašem případě ještě jednodušší. Velice si vážíte svobody, kterou vám bezchybně fungující fyzično poskytuje, a jste rozhodnutí, že uděláte cokoliv, abyste se ve stávající kondici udrželi. Když vám lékař předepíše rehabilitační tělocvik, ani vás nenapadne, abyste to nějak šidili, ale snažíte se přesně dodržovat všechno, co máte dělat.

Problém může nastat jedině ve chvíli, kdy se vaše rehabilitace na váš vkus poněkud vleče (lékař i terapeut vás sice ujišťují, že všechno jede tím nejlepším tempem, ale co může takový doktor vědět o tom, že Střelec chce nemožné ihned a zázraky nejpozději do tří dnů…). V takové chvíli začnete tlačit na pilu, přehánět cvičení – a pak se budete upřímně divit, že se situace spíše horší, a budete to brát jako totální zradu osudu.

Ve druhé polovině roku, kdy je už Jupiter ve Lvu, byste se měli hlídat zejména při sportu – tenisové turnaje jsou sice příjemné, ale vy byste si měli uvědomit, že na vašem vítězství svět opravdu nestojí. Nezapomeňte, že vaším orgánem jsou podle lékařské astrologie kyčle, a konečně je začněte pořádně šetřit.

Kupte si boty se vzduchovými polštářky, které změkčují došlap, naučte se odpočívat s nohama nahoře. Pokud máte přesto dojem, že vaše velké klouby nejsou zdaleka v tak dobrém stavu, jak by se vám líbilo, nelitujte času a vypravte se k odbornému lékaři. Pokud nabádavě zvedne prst a začne mluvit o nutnosti šetřícího režimu, nediskutujte, ale plňte.

Stejně důsledně byste měli přistupovat i k navrhovanému snížení své váhy. Váš vládce Jupiter většinou vytváří lidi, kteří jsou sice neustále přitažliví, ale časem přesto trochu korpulentnější, než by bylo zdrávo.

Vhodný termín na začátek redukční diety se sice určuje na základě vašeho individuálního horoskopu, ale přesto neuděláte chybu, když využijete na jaře novu v Býku (při Slunci v Býku se přibývá ze všeho nejlépe, a pokud se budete držet zkrátka, je velká šance, že svou váhu buď snížíte, nebo alespoň nezvýšíte) nebo podzimního úplňku v Býku (pokud chcete zhubnout, je lepší, když začínáte při ubývajícím měsíci), který připadá na 8. listopadu. I když se to nezdá, budete se i po krátké chvíli nového režimu cítit podstatně lépe.

horoskop

Kozoroh:

Kdybyste byli objektivní, museli byste uznat, že vaše zdraví je v podstatě skvělé a fyzická i duševní kondice záviděníhodná. Zapomeňte na to, co jste zvládali ještě před pár lety, a buďte rádi, že jste nedopadli jako někteří vaši vrstevníci, pro které je zdolání jednoho patra dobrodružstvím, o kterém sice dlouho mluví, ale jemuž se v případě, kdy to jenom trochu jde, raději vyhnou.

Vaším cílovým orgánem jsou kolena, která mohou zejména v prvním pololetí (kdy jste pod vlivem velkého kvadrátu v kardinálních znameních) pobolívat víc, než jste zvyklí. Každý vám sice říká, že se nemáte rozčilovat, protože váš stav je odpovídající věku, ale vy neustále přemýšlíte, co dělat, aby vás degenerativní změny na kloubech otravovaly co možná nejméně (nejlepší by bylo, kdybyste je nepociťovali vůbec, ale máte rozum a víte, že jsou přání, která se splnit nedají).

Když zjistíte, že nejrůznější přípravky pro obnovu chrupavek nezabírají nebo je jejich efekt sporný, uděláte dobře, když se informujete na rekonstrukci chrupavek pomocí kmenových buněk. Bude sice chvíli trvat, než se dostanete na vytoužené pracoviště (pokud by to jinak nešlo, pokuste se aktivovat rodinné příslušníky, kamarády, známé a kolegy, aby vám tam prošlapali cestu).

Když si promluvíte s lékařem a zjistíte, že jde o záležitost, kterou si musíte platit sami a která nepatří k nejlevnějším, můžete se buď rozhodnout, že to ještě není tak zlé a že ještě chvíli počkáte, nebo usoudíte, že využijete energie Marsu, který se mezi 26. říjnem a 4. prosincem nachází ve vašem znamení, a půjdete do toho.

V takovém případě se však můžete těšit na rychlé zlepšení situace a na Vánoce, které byste měli trávit ve stavu, kdy si nebudete mít na co podstatného stěžovat. I když patříte k opravdu hodně šetrným lidem, kteří velice neradi zbytečně utrácejí, uvědomte si, že peníze, které dáte do svého zdraví, nejsou utracené, ale dobře investované.

Když si pak popovídáte s kamarády, kteří za sebou mají endoprotézu, dojde vám, že jste si vybrali metodu, která je sice dražší, ale vůči vašemu tělu je o hodně šetrnější. Pokud už budete chodit po lékařích a zkoušet nové léčebné metody, možná by neškodilo, kdybyste zašli i k fyzioterapeutovi a požádali ho, aby se vám důkladně podíval na krční páteř. Ve chvíli, kdy řekne, že potíže, které s ní máte, jsou vyloženě psychosomatického původu, se nesmějte, ale soustředěně si vyslechněte, co vám říká.

Vzhledem k planetárnímu tlaku, který na vás celý rok (a zvláště v prvním pololetí) působí, a vzhledem k lidem kolem vás, kteří mají dojem, že ve vás konečně našli specialistu na řešení problémů všeho druhu, máte sklon na sebe brát i starosti, po kterých vám nic není, a starat se o to, co sami nemůžete nijak ovlivnit.

Kromě masáží a jiných léčebných metod pro svou krční páteř a pro svá ramena uděláte nejvíce tím, že se naučíte odmítat, nebudete se cítit odpovědní za všechny příbuzné a známé a konečně pochopíte, že po práci má každý – tedy i takový dříč jako vy – nárok na zasloužený odpočinek.

horoskop

Vodnář:

Vaším sektorem zdraví duše prochází celý rok Pluto, jehož vliv je navíc v prvních dvou měsících roku posílený Venuší. Připravte se na rok, kdy toho budete mít opravdu hodně a kdy budete mít co dělat, abyste své zdraví a výkonnost udrželi alespoň na té úrovni, na níž právě je.

Vzhledem k Jupiteru v Raku byste si měli celou první polovinu roku hlídat zejména to, co jíte. Nezapomeňte, že už antičtí lékaři zdůrazňovali, že jídlo má být lékem a že se k němu máme taky tak chovat. Jako každé vzdušné znamení a zároveň jako neobyčejně výkonný člověk, jímž nepochybně jste, máte totiž sklon k podceňování pravidelnosti.

Pokud můžete, soustředíte se na práci a veškeré signály svého těla zanedbáváte. Ve chvíli, kdy vaše rezervy dojdou, pak pocítíte to, čemu se říká vlčí hlad nebo smrtelná únava. V takovém případě většinou není čas, abyste si něco k jídlu připravovali nebo si zašli někam, kde podávají kvalitní stravu.

Vrhnete se buď na ledničku, kde sníte všechno, co je poživatelné, nebo vypleníte nejbližší zařízení rychlého občerstvení či stánek s bagetami. Následně se začnete cítit jako pohádkový drak, který spolkl tři princezny najednou, a začne vás zmáhat spánek. Abyste mu nepropadli a mohli ve svém zběsilém pracovním tempu pokračovat, uvaříte si opravdu silnou kávu (pokud možno bez mléka a cukru), která vás má udržet v otáčkách.

A tak to probíhá den za dnem a týden za týdnem. Není tedy divu, že se vaše tělo časem vzbouří a pobytu Jupiteru ve vašem sektoru fyzického zdraví využije k tomu, aby se opravdu důrazně připomnělo. Pokud vám na jaře začne být na zvracení a vaše oblíbené bagety vám budou ležet v žaludku jako kámen, pokud zjistíte, že máte sice hlad, ale přesto se na jídlo nemůžete ani podívat, neberte to na lehkou váhu.

Je docela možné, že jde o první příznaky žaludečního podráždění, které by mohlo skončit i žaludečními vředy. I když to zní ve vašem případě skoro nemožně, zmírněte tempo a konečně pochopte, že byste potřeby svého těla měli ve vlastním zájmu respektovat.

Pokud se znáte a víte, že ve chvíli, kdy jste zabraní do práce, nevidíte a neslyšíte, nastavte si budík, který vás upozorní, že právě nastal čas pro pár soust a zároveň pro pár cviků z kancelářské gymnastiky. Nejde o zbytečnost, ale naopak o aktivitu, která má udržet pružnou páteř, což pak zabrání zbytečným bolestem hlavy.

Možná byste měli zvážit, zda je nutné, abyste si jídlo v práci kupovali, když si ho můžete dopředu přichystat doma a do práce přinést v krabičce. Bude to sice stát trochu času, ale zase vám to ušetří docela dost peněz. Navíc budete přesně vědět, co právě konzumujete, takže se nedostanete do situace, kdy byste zůstávali doma, protože to, co bylo v bagetě, mělo do čerstvosti daleko.

V každém případě počítejte s rokem, kdy si opět musíte uvědomit, že na své zdraví nemáte automatický nárok, a kdy se o svou fyzickou stránku budete muset starat daleko více a důsledněji, než jste se starali doposud.

horoskop

Ryby:

V prvním pololetí se o zdraví ani trochu bát nemusíte. Veškeré výkyvy, které byste v tomto směru mohli mít, koriguje Saturn z vašeho sektoru duchovna. Velice dobře si uvědomujete, že zdraví je dar, který jste nezaslouženě dostali jako dědictví od svých předků, a děláte, co můžete, abyste si ho uchránili.

První polovina roku, kdy vám navíc přeje Jupiter z Raka, se rýsuje jako období, kdy prožíváte romantické lásky, kdy se vám daří restaurovat a upevňovat rodinné a mezilidské vztahy a kdy to není špatné ani s prací, a tedy ani s penězi. Ve druhé polovině roku, kdy se Jupiter dostane do vašeho sektoru zdraví těla, bude situace najednou komplikovanější.

Jupiter vám sice neustále dává stejné šance jako v prvním pololetí, ale vzhledem k tomu, že se dostal do živlové kvadratury se Saturnem ze Štíra, se dá čekat, že se silně zpomalí jejich realizace. To, co vám v květnu zabralo hodinu, vám bude v srpnu trvat hodiny tři. Když k tomu navíc připočítáte pochybnosti o kvalitě své práce (jsou sice naprosto neopodstatněné, ale to vám nebrání, abyste se jimi nezabývali s aktivitou hodnou lepší věci), je na první pohled jasné, že je na možné zdravotní komplikace docela slušně zaděláno.

Navíc se dostanete do stavu, kdy se vás přímo fyzicky dotkne i ten sebemenší vtípek na vaši adresu. Po jeho vyslechnutí se buď otevřeně naštvete (což je ta lepší varianta), nebo se začnete trápit a přemýšlet, co děláte špatně (což je varianta horší, protože při ní negativní emoce sice vznikají, ale nemají kanál, jímž by se daly vypustit).

Pokud se v tomto období začnete častěji zadýchávat, budete mít pocit, že je vám neustále horko a nesnesete zapnutou košili nebo rolák, měli byste vyrazit k lékaři a požádat ho, aby vám přeměřil krevní tlak. Můžete sice tvrdit (a dokonce je to patrně i pravda), že jste v životě s krevním tlakem potíže neměli, a pokud ano, jenom proto, že byl spíše nižší, než by bylo dobré.

Nesmíte však zapomenout, že se situace mění, stresů je čím dál víc a vaše tělo zvýšeným krevním tlakem jen reaguje na vnější okolnosti, které jsou zdraví obecně nepříznivé, ale vy je vlastními silami změnit nedokážete. Kromě prášků, které na vyrovnání tlaku dostanete, musíte novým skutečnostem alespoň trochu přizpůsobit i životní styl.

Kromě toho, že byste se měli co nejméně rozčilovat (i když to občas nejde), byste měli daleko více pobývat v přírodě a na zdravém vzduchu vůbec. Myšlenky, které jsou vaším největším nepřítelem, protože vás přesvědčují, že všechno děláte špatně, můžete zklidnit autogenním tréninkem, jógou nebo pobytem v solné jeskyni.

Kupte si permanentku a čas od času se ponořte do světa, kde je všechno tiché, kde po vás nikdo nic nechce a kde můžete bez výčitek svědomí zapomenout na všechny své povinnosti. Pokud byste si navíc doma dokázali alespoň občas navodit podobnou atmosféru, kdy si rozsvítíte meditativní svíčku a kdy kolem sebe i v sobě nastolíte klid, můžete vzít jed na to, že by se vaše tělo i duše záhy vrátily do vytoužené a hlavně zasloužené pohody.