Horoskop na rok 2014 pro všechna znamení: Duše a duchovní cesta

Zábava 29. ledna 2014

Jak na tom budete s osobním rozvojem a vztahem sami k sobě? Přečtěte si v novém horoskopu na rok 2014!

horoskop

Beran:

Novoroční předsevzetí může letos vyjít v případě, když ho začnete dodržovat hned na Nový rok. Pokud se rozhodnete, že si k novoročnímu obědu ještě dopřejete dobře vysmažený řízeček a s racionálním stravováním začnete až potom, raději svou snahu odložte až na jaro.

Den, kdy byste si museli přiznat, že jste ve svém snažení opět neúspěšní, by opravdu nebyl příjemný. Ohledně seberozvoje by bylo dobré, abyste si uvědomili, že ve vašem případě není ani tak potřeba, abyste získávali znalosti nové, jako to, abyste prohloubili a pořádně si utvrdili to, co už umíte a znáte. Pokud patříte k věčným začátečníkům v jazycích, můžete se je začít s nadšením učit ve druhé polovině roku.

Je docela možné, že si v cizině najdete kamaráda, nebo dokonce partnera a to, co dosud bylo jen nudným učením, o jehož prospěšnosti jste v hloubi duše pochybovali, se stane vzrušujícím dobrodružstvím, které vám pomůže poznat jak nového člověka, tak i zemi, ze které pochází.

Pokud přemýšlíte o cestách, na kterých byste si dali dohromady myšlení a zjistili, zda jdete opravdu za tím správným cílem, zatím to na ně moc nevypadá. Částečně za to může Saturn, který se až na posledních pár dnů roku pohybuje Štírem, odkud vás nutí, abyste si nejdříve dali do pořádku finance a až potom přemýšleli o zábavě. Kdybyste však chtěli do ciziny vyrazit v rámci nějakého charitativního projektu, přihlásí se ke slovu Jupiter z Raka (Rak má mimo jiné na starosti výživu a péči o zdraví v nejširším slova smyslu) a vytouženou šanci vám dá.

Hodně pro sebe uděláte i ve chvíli, kdy se rozhodnete, že si každý den najdete chvilku, ve které byste se sami sobě věnovali a v níž provedete inventuru svého svědomí. V době, kdy je ve vašem partnerském sektoru Mars (do 26. července), si dávejte pozor na slova, která svým životním i pracovním partnerům adresujete. To, co vy myslíte jako vtip, může na druhého působit jako kýbl studené vody, který rázem zhasí všechny sympatie, jež k vám dotyčný až dosud pociťoval. Platí to zvláště pro pracovní záležitosti, kde není vhodné, abyste se hádali, protože je potřeba, abyste se domluvili.

I když obvykle fungujete jako hrdí samotáři, kteří nikoho moc nepotřebují, a o tom, co je pro ně důležité, rozhodují sami, neměli byste odmítat pomoc člověka, který vás zná a který vám nabízí pomocnou ruku. Díky jeho nenápadnému zásahu a tiše pronesené radě, jež vypadá spíše jako nabídka jedné z mnoha možností, se vyhnete zbytečným chybám, které by se na vašem dalším duchovním i duševním rozvoji mohly negativně podepsat. Vraťte se ke zkušenostem lidí, kteří vaši cestu prošli před vámi, a vůbec se nestyďte za to, že jste se z nich rozhodli čerpat.

V další etapě je potřeba, abyste se povznesli nad touhu po dokonalosti a pochopili, že i vy můžete dělat chyby, na které máte plné právo. Bez obav tedy pošlete lidi, kteří vám vyčítají laxní přístup k životu, do háje a dělejte jen to, co sami považujete za potřebné. O to, že byste na cestě k svému sebezdokonalení zabloudili, se naštěstí bát nemusíte.

horoskop

Býk:

Patříte k vzácným a výjimečným lidem, v jejichž případě jde duchovní život ruku v ruce s jeho praktickým využitím. Neutápíte se v meditacích, nehledáte kontakt s anděly nebo jinými nadpozemskými bytostmi a pro snahy o rozšíření vědomí pomocí drog a podobných prostředků máte jen úsměšek. Pokud chcete něco dokázat, uvědomujete si, že je potřeba, abyste jednali bez váhání a hned. Když uvidíte trpícího, a je jedno, zda je to zvíře, dítě, nebo člověk, začnete aktivně pracovat a nasadíte všechny síly k tomu, abyste situaci změnili – ne sice rychle (protože jste zkušení a víte, že práce kvapná je málo platná), ale trvale a odpovědně.

Málokdy přispíváte různým nadacím, protože máte dojem (občas i oprávněný), že byste z valné části přispívali na sladký život provozovatelů nadace a na ty, kteří to opravdu potřebují, by zbyla jen mizivá část vašeho příspěvku. Sami přispíváte přímo, konkrétnímu člověku, a ještě přísným zrakem dohlédnete, aby peníze, které jste mu poskytli, použil pro opravdu užitečné věci. Jako staří životní praktici se navíc řídíte heslem o pravém příteli, který nedaruje rybu, ale hladovějícího naučí lovit, a zaktivizujete všechny spolužáky, kteří jsou na pracovním úřadě a podobných místech.

Hladovějícímu seženou práci a vám dají jistotu, že máte o každodenní dobrý skutek (památka na skautské mládí, kterou jste ani v hodně zralém věku nepřestali brát vážně) víc. Když se však stane a dotyčný vám vysvětlí, že mu nejde ani tak o práci, jako spíš o peníze, které bude moci využít pro svou zábavu, má u vás utrum. Jasným hlasem (ve Štíru je přece skoro celý rok Saturn a ve vašem komunikačním sektoru Jupiter) mu vysvětlíte, že jste mu dali jednu šanci a další už nebude.

To, že si vašich nenápadných aktivit všimnou nadřízení, je jasné. Je docela možné, že vás během prvních dvou měsíců požádají, abyste ve firmě dali dohromady nějaký záchranný systém, který bude sloužit zaměstnancům v nouzi. Když se zeptáte, proč si k tomu vybrali zrovna vás, dozvíte se, že jedině vaše osobnost a mravní integrita je zárukou, že se z peněz, které ve fondu budou, neztratí ani koruna. O to, aby vám veškeré podobné aktivity opravdu šly, se bude starat i Pluto, který je ve vašem domě profesní ctižádosti, a Neptun, který se celý rok nachází ve vašem sektoru přátelství. Pro kamarády budete kotvou, která je drží u povinností, dává jejich životu stabilitu, a pokud by chtěli uhnout někam, kde by jim to mohlo uškodit, vrátí je zpátky.

Pro kolegy budete člověkem, kterého se sice trochu bojí a s nímž si rozhodně nepovídají volně, ale jehož mínění v pracovních i jiných věcech je pro ně opravdu velmi důležité. Největší roli však budete hrát v životě svých dětí a mladších příbuzných. Beze slov a jen svým aktivním příkladem jim vysvětlíte, že o duchovnu a pomoci bližnímu se nemusí mluvit, protože aktivita bez nároku na odměnu nebo i jen pochvalu je důležitější.

Uznání, které za svůj přístup získáte, a projevy úcty, jichž se vám dostane, vás budou blažit opravdu hodně dlouho.

horoskop

Blíženci:

Slovní spojení „duchovní cesta“ nabývá ve vašem případě zcela konkrétních obrysů zvláště ve druhém pololetí roku, kdy vaši komunikaci dostane pod patronaci Jupiter, který se rozhodne, že vás rozpohybuje. Když se k němu přidá Mars, který celou první polovinu roku prochází vaším znamením romantických lásek, je jasné, že nebudete ani sami, ani doma.

Sami nebudete proto, že se kolem vás budou kromě partnera a dalších nápadníků motat i kamarádi, doma nebudete proto, že vás někdo z nich vytáhne ven. Pouť, na kterou vyrazíte, se sice bude odehrávat v mezích Evropy, ale přesto bude stát za to. Jako člověk, který rád chodí, poznává cizí země a s komunikací v cizím jazyce nemívá problém (vy přece oním jazykem mluvíte a to, že vám domorodci nerozumějí, je jejich problém), byste si měli vyrazit nejméně do Compostely nebo do jiného poutního místa.

Cesta vám pomůže nejen v poznávání nových krajin a potažmo i sama sebe, ale také máte šanci, abyste si pořádně dali do těla a alespoň mentálně se vrátili do dob, kdy nebyla auta. Navážete na tisíce lidí, kteří šli před vámi, a jejich energii pocítíte doslova hmatatelně. Kdybyste náhodou a ke svému zděšení zjistili, že váš zaměstnavatel nechce o několika týdnech, které byste trávili na cestách, ani slyšet, nepropadejte panice. Využijte Venuše, která je vám příznivá od 6. března do 5. dubna (kdy je ve Vodnáři), od 17. června do 18. července (kdy prochází vaším znamením) a následně od 29. září do 23. října (kdy je ve Váhách).

Všechny tyto termíny můžete využít k tomu, abyste na internetu našli lidi, kteří mají podobné záměry, a dali se s nimi do party. Nechte je, aby vám vysvětlili, jakou duchovní stezku si vybrali oni, a sami jim řekněte, jakou cestou hodláte kráčet vy. Pokud vám ti, s nimiž jste se takto seznámili, sednou, můžete se setkat osobně, pokud usoudíte, že se vaše cesty míjejí, jděte bez výčitek svědomí o dům dál.

Pokud se ale k cestě rozhodnete, měli byste se vybavit fotoaparátem, kamerou a hlavně diktafonem, na nějž si budete zaznamenávat své postřehy a dojmy. Ve chvíli, kdy usoudíte, že by se vaše zápisky z cest daly použít jako základ knížky, která by stejně hledajícím lidem popsala všechno, co jste zažili, a možná je i inspirovala, aby vás následovali, využijte Uran, jenž se pohybuje vaším sektorem přátelství, a aktivujte své kamarády. Nedejte na poznámky lidí, kteří se tváří jako zkušení a vysvětlují vám, že jdete do předem prohrané akce, protože s tím, jak se knížka píše, jak se dává dohromady a jak se pak následně vypravuje do světa, nemáte žádné zkušenosti.

Opět se ukáže, že námaha a čas, které jste věnovali pěstování svých přátelských vztahů, nebyly nadarmo. Když na knize začnete pracovat úderem čtvrtého čtvrtletí, budete mít nejen skvělou náladu a vynikající výkonnost, ale i spoustu ochotných pomocníků, kteří s vámi do tohoto projektu půjdou ne proto, že by jim to přineslo peníze, ale proto, že usoudí, že takové dílo, jako je to vaše, nemůže a nesmí zůstat ležet ladem.

horoskop

Rak:

K rozvoji své vlastní osobnosti můžete hlavně v prvních dvou měsících roku využít kombinace Venuše ve vašem partnerském sektoru a Jupiteru, který se nachází ve vašem znamení. Trochu si budete muset hlídat vliv Uranu ze sektoru profesní ctižádosti (lákavé pracovní nabídky vám mohou lichotit, ale rozhodně by vás neměly zbavit posledních známek zdravého rozumu) a Marsu ze sektoru rodiny (i když prožíváte krásné dny, kdy máte doma čerstvé kojeňátko, měli byste si udělat trochu času pro sebe a pohýčkat svou duši).

Když vám partner navrhne účast na meditačním víkendu, rozhodně to nedělá proto, aby si zajistil chvíli o samotě, ale proto, že si upřímně myslí, že vám taková akce udělá dobře. Vy byste si však měli vybírat meditace, které mají praktické vyznění a s jejichž výsledky se dá pracovat i v běžném denním životě. Možná by bylo dobře, kdybyste se zaměřili na práci s energií rostlin, s Bachovými esencemi a podobnými jemnými prostředky, které vás neovlivňují ani neznásilňují, ale spíše vás vyladí tak, abyste dokázali využít všech svých potenciálů k harmonizaci těla i ducha.

Velice pozitivní je pro vás i práce na vytváření rodokmene vaší nebo partnerovy rodiny. Sbírejte fotografie svých předků, snažte se o nich zjistit co nejvíce podrobností, zopakujte si školní němčinu a latinu a ponořte se do archivů a matrik. Půjde o práci, kterou vám sice nikdo nezaplatí, ale která vám i rodině přinese spoustu zajímavých prožitků. Napojíte se na proud energie, kterou vám předkové z daleké minulosti posílají, a budete ji umět využít pro své poučení a obohacení (v duchovním i ryze praktickém smyslu).

V příbězích svých předků naleznete i vysvětlení pro povahové rysy vašich dětí, které vám až dosud byly zcela nepochopitelné. Navíc můžete vytvořit skvělé album, které můžete ukazovat návštěvám, jež vám budou nepokrytě závidět. Když navíc vydržíte až do srpna, podaří se vám na zpracování rodokmenu získat první placenou zakázku. Když už budete vědět, jací byli vaši předkové, a určíte si, v čem se s nimi shodujete a v čem se lišíte, nastává čas k dalšímu kroku.

Možná by bylo rozumné, abyste navštívili seminář rodinných konstelací a zjistili, kde bylo jádro všech problémů, které vaši rodiče, prarodiče a další předkové prožívali. Je jasné, že řešíte problémy, které jste nezavinili, ale zdědili, ale zároveň vám je jasné, že když to nedokážete vy, nezvládne to nikdo – a vaše děti se za pár (desítek) let budou potýkat se stejnými problémy, o něž dnes zakopáváte vy. Najděte si na internetu nebo přes známé člověka, který se v této metodě vyzná a který z toho, co se při ní dozví, umí vyždímat maximum. Dobře si zapamatujte všechno, co jste prožili, protože jde o informace, které vám pomohou při rozmotávání klubka rodinných vztahů.

O tom, jaké to bylo, nemusíte s nikým mluvit, protože by to nikdo, kdo na podobné akci nebyl, stejně nepochopil. Vám však dojde, že vaši příbuzní jednají tak, jak jednají, ne proto, že vás chtějí rozčilovat, ale proto, že jinak prostě jednat nemůžou.

horoskop

Lev:

Váš duchovní život se rozvíjí stejně poklidným tempem jako všechno ostatní. S chutí si přečtete knížku, která má v této oblasti rozšířit vaše obzory a kterou vám doporučí kamarád, ale na to, abyste pod jejím vlivem nějak zásadně měnili svůj život, nechcete zatím ani slyšet. Stejně tak odmítáte nabídku na návštěvu indického ašramu nebo výlet do Tibetu. To, co máte na dosah ruky zde v Česku, vám zásadně stačí a nic jiného nepotřebujete. Pokud však žijete v neustálém ruchu a máte práci, která vás vyčerpává, měli byste zvážit alespoň krátký pobyt v nějakém klášteře, který nabízí program pro hosty.

Vybrat si můžete v podstatě jakýkoliv termín mezi 8. prosincem 2013 a 26. červencem 2014, kdy se Mars pohybuje vaším komunikačním sektorem a kdy si s chutí vyzkoušíte životní styl, který s tím, jímž žijete normálně, nemá vůbec nic společného. Časné ranní vstávání, společné jídlo, fyzická práce a hlavně nařízené hodiny, v nichž se mlčí, pracuje a přemýšlí, působí na vaši psychiku naprosto úžasně. Nedá se sice říct, že byste se po jednom nebo dvou týdnech takového pobytu nějak zásadně změnili, ale první kroky na nové cestě vás obohatily natolik, že jste se rozhodli bez ohledu na nepříjemnosti, které to s sebou nese, pokračovat.

O tom, že jste udělali opravdu dobře, se přesvědčíte nejpozději ve druhé polovině září, kdy se Mars dostane do Střelce a kdy zjistíte, že věci a události, které jste dosud vnímali jako otevřený útok na svou osobu, zvládáte naprosto bez problémů. Další plus, kterým se podobné soustředění podepíše na vašem rozpoložení a pozitivně ovlivní plány do budoucna, můžete zpozorovat ve studiu jazyků, v nichž jste dosud nepřekročili kategorii věčných začátečníků.

Objektivní okolnosti se sice ani trochu nezmění, ale zásadně se změní váš přístup ke studiu. Najednou se nebudete muset nutit ke studiu, ale s radostí se budete vrhat na všechno, co je v dotyčné řeči psané, a budete se s chutí prokousávat dosud neznámými řádky. Protože platí, že náhoda přeje připraveným, ještě do konce roku se dočkáte momentu, kdy budete moci své nové znalosti využít v práci, kde dokážete, že se s vámi musí počítat. Když navíc použijete své čerstvě zrestaurované sebevědomí a ukážete, že umíte hospodařit s časem (jak svým, tak časem svých kolegů), můžete téměř najisto počítat s tím, že dostanete nabídku, po které každý z vašich spolupracovníků dosud jen marně vzdychal.

Jde o šanci, kterou musíte využít a k níž se taky musíte adekvátně postavit. Nedávejte na sobě znát obavy, ani slovem nenaznačte, že jde o úkol, který by vás mohl přesáhnout. Zároveň nezapomeňte upozornit, že nejde o jednoduchou věc, a vysvětlete, že se může stát, že budete potřebovat pomoc. Naštěstí jsou všichni vaším novým přístupem tak zaskočení a tak vyvedení z míry, že je ani nenapadne, aby něco z toho, co jste řekli, zpochybňovali. Pokud ani v největším pracovním vypětí nezapomenete na zdravý životní styl, který jste si s pomocí Marsu během první poloviny roku osvojili, je vaše vítězství jisté!

horoskop

Panna:

Jak již bylo několikrát řečeno, patříte ve všech životních oblastech k pragmatikům a od všeho, co děláte, čekáte nějaké konkrétní vyznění. Výjimkou není ani váš duchovní život. Moc rádi si něco přečtete, zajímáte se o alternativní medicínu (medicína vás celý život baví jako taková, takže jste alternativu jenom přibrali), ale k lidem, kteří se rozhodli, že budou fungovat jako vaši duchovní učitelé, zaujímáte lehce nedůvěřivý postoj.

Pokud se někdo takový objeví a začne vám vysvětlovat, že jenom on ví, jak vám pomoci k blahu, které jste dosud nezažili, nezačnete se s ním bavit hned. Nejdříve ho pořádně otestujete, abyste věděli, zda s ním má cenu vůbec ztrácet čas, a potom upřete svůj bystrý pohled na to, jak vypadá a jak žije. Člověk, který má problémy se vším, co se kolem něj děje, a se všemi lidmi, s nimiž přijde do styku, vás nezajímá.

Kdyby byl jen z poloviny tak dobrý, jak tvrdí, své problémy by mávnutím ruky vyřešil a nenechal se jimi drtit. Ještě horší to bude v případě, kdy vás dotyčný začne přesvědčovat, že byste ho měli za moudra, která vám velkoryse předává, sponzorovat nebo mu na ně finančně přispívat. O level výše se pak ocitnou naháněči nejrůznějších církví a náboženských společností, kteří si u vás budou hlavně v prvním pololetí roku podávat dveře (Jupiter tvoří živlový trigon s Neptunem ve vizionářských Rybách). Dotyčné proklepnete, a když zjistíte, že jim jde o peníze až v první řadě, dost ostře jim vysvětlíte, že opravdu nemáte zájem.

Mohou vám sice pohrozit peklem nebo tím, že jste právě definitivně projeli svou životní šanci na zbohatnutí a vzestup mezi ty skutečné oligarchy, ale to vám může být (a taky je) naprosto jedno. Situace se však zásadně změní ve chvíli, kdy narazíte na člověka, kterého vám do cesty může poslat Merkur z Býka (od 23. dubna do 7. května). Jde o stejného pragmatika, jako jste vy – tedy o člověka, který svou důvěrou opravdu neplýtvá a věří jenom tomu, na co si může sáhnout nebo co si může nějakým jiným nenapadnutelným způsobem ověřit. Pokud se takový člověk rozhodne, že vás zasvětí do tajů práce s bylinkami, naučí vás připravovat masti a jiné kosmetické přípravky nebo vám ukáže některé masážní hmaty, budete opravdu nadšení.

Vzhledem k tomu, že jde o rok, který je celý pod vládou Saturnu, je navíc docela možné, že se ukážete jako velice schopný žák, který může záhy předčit i svého učitele. I v tomto ohledu však máte štěstí, protože tentokrát jde o člověka, který se umí s daným stavem věcí smířit a který je na to, co zvládáte, v hloubi duše velice pyšný. Kdyby se náhodou stalo a někdo vás pozval, abyste o tom, co děláte, promluvili v malém kroužku kamarádek či kamarádů nebo před větším fórem zainteresovaných lidí, hlavně neříkejte, že ještě nic neumíte a že mluvit nebudete. Velice rychle zjistíte, že to, co vy považujete za vědomosti sotva začátečnické, hodnotí vaše okolí velice vysoko. Navíc je docela možné, že začnete uvažovat, zda ze svého koníčka časem neuděláte živnost na plný úvazek.

horoskop

Váhy:

Duchovní růst je ve vašem případě neoddělitelně spojený nejenom s krásou a s vylepšováním svého okolí, ale i se zkvalitňováním mezilidské komunikace. Máte to o to jednodušší, že vás vzhledem k přirozené povaze vašeho znamení předchází pověst člověka, který se snaží, aby mezi lidmi v jeho okolí nedocházelo ke zbytečným rozporům a aby se v případě krize rozumně domluvili dřív, než napochodují k soudu.

V době, kdy jste pod pozitivním vlivem Merkuru ve Vodnáři (je to mezi 12. a 31. lednem a následně mezi 13. únorem a 17. březnem), vám může dojít, že i vaše empatie má své meze a že se bez nějakého teoretického podkladu už dále neobejdete. Pokud se v takové chvíli rozhodnete, že začnete navštěvovat nějaký kurz nebo se v rámci celoživotního vzdělávání přihlásíte k dlouhodobému programu, je to ten nejlepší vklad do další budoucnosti. Nezapomeňte, že ve vašem partnerském sektoru pobývá dlouhodobě Uran, který všem takovým aktivitám upřímně přeje. Zároveň se tak dopředu připravujete na druhé pololetí roku, kdy se Jupiter přesouvá do vašeho sektoru přátel a kdy po vašich službách moudrého člověka začne být poptávka až neskutečná.

Sami pak můžete uvažovat, zda byste své schopnosti a dovednosti neměli rozšířit i na lidi naprosto cizí a udělat si kurz na mediátora, který pomáhá lidem hledat cestu k dorozumění i tam, kde na první pohled žádná není. Získání nových znalostí pro vás bude velice užitečné. Zbavíte se profesních zlozvyků, pochopíte, jak se odstřihnout od problémů lidí, které máte na starost, a osvojíte si efektivní způsob, jímž jim můžete pomáhat. Osvědčení nebo diplom, který ve druhé polovině roku dostanete, nebude ve vašem případě rozhodně formální záležitostí!

Pokud by se stalo a výše uvedený scénář pro vás nepřipadal v úvahu, měli byste si přesto hledat způsob, jak aktivovat svou kreativitu a jak si po náročném pracovním dni vypláchnout hlavu něčím, co má hmatatelný efekt a co zároveň zkrášluje vaše okolí. Využijte svého výtvarného cítění a nenapadnutelného vkusu a naučte se vytvářet dekupáže, jimiž můžete zdobit předměty každodenní potřeby – a tím je povyšovat na umělecká díla. Pokud patříte k lidem, kteří mají rádi práci s ohněm, můžete se naučit pracovat se smaltem, z něhož pak můžete vytvářet nejrůznější šperky a obrázky.

Kdybyste však dávali přednost fyzické práci na čerstvém vzduchu, mohli byste začít navštěvovat kurz na tvorbu zahrad nebo vylepšování nudných sídlištních balkonů. Jde o aktivitu, ve které můžete efektivně spojit svůj smysl pro vytváření estetického prostředí a zároveň pohyb, jehož nedostatek v poslední době velice nepříjemně pociťujete. Jen z výše uvedených možností je vidět, že rok, na jehož prahu právě stojíte, vám k seberealizaci a k sebezdokonalení skýtá možností více než dost. Je jenom potřeba, abyste neváhali, ale hned zkraje roku se rozhodli, do čeho svou energii napřete. Předejdete tak situaci, kdy byste v rámci silvestrovského bilancování sčítali promarněné šance a litovali, že jste alespoň těch nejslibnějších nevyužili.

horoskop

Štír:

O vaši duchovní cestu se stará alespoň v první polovině roku Jupiter, který znamením Raka prochází do 16. července. Jde o poměrně dlouhé období, kdy jste zároveň pod vlivem Marsu ze svého sektoru tajemství a věcí skrytých, a kdy se navíc máte natolik dobře, že můžete řešit problémy, které přesahují obvyklé praktické starosti. Zatímco lidé kolem vás se většinou obracejí k východnímu náboženství nebo k rozmanitým novým duchovním směrům, vy se pod vlivem Jupiteru přikláníte k tradičnímu systému víry a z něj vyplývajících duchovních hodnot.

Nedá se říct, že byste rovnou začali studovat katechismus, ale můžete začít navštěvovat nejrůznější poutní místa (naštěstí je jich u nás dostatek, takže stačí, když si kolem svého bydliště uděláte kruh o průměru dvaceti kilometrů a určitě na nějaké narazíte), kde budete kromě duchovní síly čerpat i vyzařující pozitivní energii. Saturn ve vašem znamení vás nutí, abyste to, co dostanete, taky rozdávali. Pod jeho vlivem se můžete začít zajímat o léčitelství, o práci s energiemi a s kameny a vůbec o to, co jste ještě nedávno označovali jako nesmysl, kterému může věřit jen člověk chudý duchem.

Protože ve vašem případě opravdu platí, že náhoda přeje připraveným, dostane se vám po prvních krocích na nové cestě do ruky patřičná literatura (její efekt je navíc dvojího druhu: kromě informací, které tam budete čerpat, si musíte zopakovat i jazyk, který jste se učili ve škole a který jste až dosud kromě dovolených vlastně nikdy nepotřebovali) a vzápětí po ní i člověk, který se daným oborem už dlouho zabývá. Máte opravdu štěstí, protože půjde o jedince, který ve vás nevidí rivala, ale dobrého žáka a budoucího spolupracovníka a který se s vámi rád podělí o své dlouholeté znalosti, vědomosti a zkušenosti.

Jupiter, který se ve druhé polovině roku nachází ve vašem sektoru profesní ctižádosti, vás sice bude ponoukat, abyste se svými čerstvě získanými vědomostmi trochu chlubili, ale váš vládce Saturn vám to ve vašem vlastním zájmu včas zatrhne. Uvědomte si, že jde o výjimečné období, kdy se máte šanci učit, přemýšlet, zkoumat, radit se – a z toho všeho vyvozovat závěry, na kterých můžete stavět svůj další (nejen) duchovní život. Při tom všem byste neměli zapomínat ani na to, že máte povinnosti vůči svým nejbližším, kteří mají alespoň čas od času nárok na váš čas a ničím netříštěnou pozornost.

Zároveň je potřeba, abyste alespoň trochu uspokojovali nároky fyzického těla (o tělo mentální se nebojte, to ve výše popsaném scénáři opravdu nestrádá). Nezapomeňte, že byste měli pravidelně dýchat – nejlépe na čerstvém vzduchu. Pokud byste se překonali a alespoň část výše uvedených poutí konali pěšky nebo na kole, docílíte souladu, po kterém volají všichni staří duchovní mistři: uděláte něco jak pro svou nesmrtelnou duši, tak i pro svou fyzickou schránku. Kromě toho si pořádně protáhnete svaly a prožijete pocit dokonalé únavy, po které pivko v hospůdce, která se na každém správném poutním místě nalézá, chutná jako nápoj vpravdě nebeský.

horoskop

Střelec:

Zatímco se ostatní učí a shánějí v duchovnu nové vědomosti, od vás se bude (alespoň ve druhé polovině roku) chtít, abyste učili sami. Jde o období, kdy se Jupiter dostává do vašeho sektoru duchovna a vyššího vzdělání a kdy je potřeba, abyste se o své nashromážděné znalosti a vědomosti podělili s lidmi, kteří neměli při získávání vzdělání takové štěstí jako vy.

S lidmi, kteří vám přijdou do cesty, se budete dělit o své poznatky tak, až najednou zjistíte, že jste vlastně dali dohromady školu platónovského typu – tj. takovou, kdy učitel se svými žáky mluví o všem, co je zajímá, a spolu s nimi dospívá k závěrům, které posunují jejich život i myšlení kupředu. Při podobných debatách můžete využít i své vlastní zkušenosti – speciálně ty, za které jste v předešlé životní etapě museli tvrdě platit. Je to pozitivní zejména pro mladší generaci, která by rodiče neposlouchala, ale vašemu výkladu bude věnovat plnou a soustředěnou pozornost.

Kolem 24. července, kdy se Jupiter ve vašem sektoru duchovního rozvoje dostává do konjunkce se Sluncem, se můžete dozvědět, že je potřeba, abyste to, co doposud lidem předáváte ústně, sepsali a vydali jako knihu. Oslovíte tím daleko větší okruh lidí než dosud a většině z nich pomůžete v prvních nelehkých krocích na nové životní cestě. Toho, že se sepisováním knížky pouštíte do něčeho, s čím dosud nemáte žádné zkušenosti, se nebojte. Využijte Merkur, který je od 16. srpna do 2. září v sektoru vaší pracovní ctižádosti, a bez obav se pusťte do práce. Zpočátku to sice může poněkud drhnout, ale ve chvíli, kdy se Merkur dostane do Vah (kde bude od 2. do 27. září), se najde kamarád, který vám velkoryse pomůže.

Zároveň vás donutí, abyste se práci věnovali soustředěně a každý den udělali něco. Není divu, že materiálu rychle přibývá, takže se 28. listopadu, kdy se Merkur dostává do vašeho znamení, svým hotovým dílem potěšíte. Bude sice vyžadovat ještě další péči, ale vaše zásadní práce je hotová a vy můžete být plným právem spokojení. Kdyby se náhodou stalo a knihu po vás nikdo nechtěl, nic se neděje. Můžete organizovat nejrůznější kroužky, věnovat se mládeži, pracovat v charitě a vůbec dokazovat, že kromě sebe a svých nejbližších umíte myslet i na ty ostatní.

Využijte svého talentu k neobvyklým řešením a ukažte lidem, že se i ve složité situaci, ve které se většina z nás nachází, dá najít něco pozitivního. V posledním čtvrtletí byste se měli navíc začít chystat na další rok, kdy bude Saturn pobývat střídavě ve vašem sektoru tajemství a střídavě ve vašem vlastním znamení. Uvědomte si, že pro některé své kamarády plníte roli zpovědníka, který může vědět, ale povědět by neměl. Připravte se na různé narážky a dotazy, na které byste neměli reagovat. Celou situaci berte jako test, který má prověřit vaši spolehlivost. Pokud budete umět zachovat tajemství teď, je možné, že v dalších letech dostanete nabídku na práci, kde je zachovávání tajemství nutnou podmínkou a která vám přinese jistotu, že jste se konečně dostali na správnou cestu.

horoskop

Kozoroh:

Jde o oblast, ve které problémy nemáte a patrně nikdy mít nebudete. Váš vládce Saturn vás odmalička učí, že bez práce nejsou koláče a že ten, kdo chvíli stál, se právě beznadějně zpozdil. Získávání nových vědomostí je pro vás něčím, co ke své vyrovnanosti nutně potřebujete. Stejně důležitý je pro vás pocit, že s lidmi, které kolem sebe máte, v podstatě ladíte. Saturn vás kromě pracovitosti, vytrvalosti a jiných pozitivních vlastností obdařil i jistou uzavřeností a nekomunikativností, která navazování vztahů komplikuje a vztahy už navázané podrobuje zkouškám i tam, kde to není ani nutné.

Kdybyste pochopili, že to tak opravdu nemusí být, mohli byste rok, který je celý pod patronací vašeho vládce Saturnu (pro vás osobně to znamená sice na jedné straně dvojnásobnou práci, ale na straně druhé zase dvojnásobné zisky), věnovat práci na zdokonalení komunikace. Od vás se chce, abyste poslouchali to, co vám partner, děti, blízcí lidé a spolupracovníci říkají, a nepromítali do toho zbytečně vlastní názory a vlastní dojmy, které mohou být mylné i v případě, kdy si myslíte, že za ně můžete dát do ohně obě ruce až po lokty.

Stejně (nebo ještě víc) je potřeba, abyste se naučili pojmenovat to, co se ve vás děje, a konečně o tom začali nahlas mluvit. Každému, kdo vás zná trochu déle, je jasné, že z vás krasořečníka, který vyznává lásku i několikrát denně, neudělá. Přesto však mají vaši blízcí nárok na to, aby věděli, co se ve vás děje – třeba proto, aby pochopili, že nemluvíte ne proto, že jste na ně naštvaní, ale proto, že jste z práce přišli unavení a máte všeho až nad hlavu. Stejně tak je potřeba, abyste se naučili odpočívat a relaxovat. Vaše představa, která praví, že odpočinek je jen zástěrka pro lenost, je totálně mimo. I když se to nezdá, je váš nervový systém opravdu hodně citlivý a potřebuje pravidelné chvíle, kdy může vypnout a zabývat se něčím, co nemá s vaší obvyklou prací nic společného.

Naučte se pár základních cviků na uvolnění, které se dají nenápadně provozovat i v zaměstnání, a alespoň jednou za dvě hodiny si je zacvičte. Stejnou pozornost byste měli věnovat stavu svých velkých kloubů. Zdá se, že jde o záležitost, která nemá s vaším seberozvojem vůbec nic společného, ale je to omyl. Lékaři, kteří se zabývají celostní medicínou, už dlouho tvrdí, že pružnost kloubů a kostry vůbec je přímo úměrná pružnosti mentální. Když rozpohybujete tělo (samozřejmě vlídně a pomalu, protože násilím se ani tady moc nezmůže), uvedete do pohybu i mysl.

Nové nápady vás přestanou děsit, pomyšlení na změny – a to i ty zásadní – vám najednou vůbec nebude proti mysli. S celkovým uvolněním se navíc dostaví i komunikační schopnosti, takže konečně přijde čas, kdy si partner a lidé kolem vás přestanou stěžovat na to, že nemluvíte, ale rovnou jednáte a všechno byste nejradši rozhodovali sami. Když s pomocí svého vládce Saturnu zvládnete komunikační lekce, budete na konci roku nejenom moudřejší jedinec, ale hlavně daleko snesitelnější partner a příjemnější společník.

horoskop

Vodnář:

Hlavně první polovinu roku, kdy se Jupiter nachází ve vašem sektoru práce a povinností, můžete brát jako oddech, kdy nemusíte nic vymýšlet a kdy stačí, pokud budete upevňovat to, co jste zvládli během minulých let. Čtěte literaturu, která vás zajímá, věnujte se cvičení, které vás uvolňuje. O další podněty v oblasti seberozvoje se postará Jupiter ve chvíli, kdy se 16. července dostane do vašeho partnerského sektoru.

Je docela možné, že váš partner usoudí, že by s vámi měl držet krok víc než doposud, a sám se začne zajímat o cestu, kterou jste prošli před ním. Když vás požádá, abyste mu doporučili vhodnou knížku, neříkejte, že ho to nebude bavit, ani se nenabízejte, že mu všechno vysvětlíte sami. Z hlediska dalšího vývoje vašeho vztahu bude lepší, když se stáhnete do pozadí a počkáte, až miláček přijde se svými postřehy a zeptá se vás na vaše názory sám. Kdyby náhodou přišel s tím, že byste si měli zajet na kurz, kde se o sobě i o zvolené duchovní cestě dozvíte víc, neváhejte a na cestu sebepoznání vyrazte.

Pravděpodobný termín, kdy byste mohli podobný kurz absolvovat, spadá mezi 28. listopad a 17. prosinec, kdy se Merkur dostává do Střelce a kdy vám přijímání nových znalostí bude dělat samou radost. Pozor byste si však měli dávat v případě, kdy půjde o akci na hranicích tantry. Nahlas sice tvrdíte, že s žárlivostí nemáte ani ten nejmenší problém a že vám představa vašeho partnera, na kterého sahají jiní lidé, vůbec nevadí, ale už první ostrý test by ukázal, že je všechno jinak. Kultivaci svého vztahu se zatím věnujte v soukromí a jakýchkoliv veřejných aktivit se ve vlastním zájmu vyvarujte.

Možná časem pochopíte, že je to skutečně vaše cesta, ale v současnosti by podobné pokusy k ničemu pozitivnímu nevedly. Stejně odpovědně a zdrženlivě byste měli přistupovat i ke studiu magie, astrologie a jiných hermetických věd. Vzhledem k Plutu, který je po celý rok ve vašem sektoru věcí tajemných a jehož vliv od listopadu 2013 do 5. března 2014 posiluje a zjemňuje Venuše, vám veškeré nově získávané znalosti a vědomosti půjdou do hlavy skoro samy. Základy zvládnete neobyčejně rychle a lidé, kteří vás budou učit, vás plným právem ujišťují, že patříte k nejnadanějším a nejsoustředěnějším lidem, kteří se jim vůbec dostali do rukou.

Potíže by mohly vypuknout ve chvíli, kdy byste chytili „hvězdnou nemoc“ a začali byste si myslet, že jste něco podstatně lepšího než všichni ostatní, kteří vás obklopují. Lichotivé výroky, které budou na vaši adresu zejména v první polovině roku přímo pršet, byste měli brát jako něco, co se sice příjemně poslouchá, ale na čem se opravdu nedá stavět. Naštěstí se už 29. dubna odehraje v Býku sluneční zatmění, které vytvoří situaci, jež vás ujistí, že jste sice hodně dobří, ale k dokonalosti máte pořád ještě daleko.

Naštěstí jde o proces, který se na veřejnost nedostane, protože se odehrává výhradně ve vaší mysli. Ušetříte si tak chvíle, kdy byste museli předstírat, že vám nevadí něco, co se vás ve skutečnosti hluboce dotýká.

horoskop

Ryby:

O tom, jak duchovně růst, je napsána nejedna tlustá kniha. Ve vašem případě se však duchovní růst odvíjí od Saturnu, který se téměř celý rok (až do 23. prosince) nachází v sektoru vyššího vzdělání a duchovního rozvoje. Pokud je někde Saturn, dá se čekat, že nic nepůjde tak rychle, jak by se vám líbilo. Když se v rámci seberozvoje chcete učit cizí jazyky, zjistíte, že vám to jde pomalu a že si nic nezapamatujete. Kdybyste náhodou chtěli psát, malovat, nebudete na to mít dostatek trpělivosti.

Snaha sice bude – zejména zpočátku – hodně intenzivní, ale protože fungujete tak, jak fungujete, bude její přemíra spíše na škodu. Během prvních dvou měsíců roku byste se měli smířit s tím, že patříte k lidem, kteří pod tlakem nefungují – a to ani v případě, že si ho vytvářejí sami. Můžete kolem sebe sice mít lidi, kteří ze sebe jako olivy vydají to nejlepší právě pod lisem, ale vy k nim ani náhodou nepatříte. Zatímco ti, kdo jedou na adrenalin, ve stresu chrlí jeden nápad za druhým a jeden je lepší než druhý, vy se schoulíte do klubíčka a budíte dojem vystrašeného králíčka, kterého si právě obhlíží hodně hladová krajta. Uvědomte si tuto specifiku své povahy dřív, než se dáte do aktivit, které sice obecně k duchovní zralosti vedou, ale jejichž neoddělitelnou součástí je stres.

Pokud byste se však chtěli věnovat něčemu, co v sobě spojuje duchovní růst, soustředěnou práci, a navíc je to i kousek umění, přihlaste se do kurzu malování ikon. Naučíte se zvládat svou netrpělivost, do svého nitra se ponoříte hlouběji, než jste tušili, že to vůbec jde, a ještě si jako bonus přinesete domů umělecké dílko, které se stane vaším průvodcem po nově nastoupené duchovní cestě. Kdybyste se rozhodli, že podobný zážitek prospěje i vašemu partnerovi, můžete na další termín vyrazit spolu. Berte to tak, že konečně máte šanci na společnou aktivitu, která je sice vysoce duchovní, ale zároveň se provádí v konkrétním světě a má hmatatelný výsledek.

V další etapě bude dobré, když si uvědomíte, že pro kvalitu vašeho duchovního života i pro seberozvoj je nejdůležitější pravidelnost. Dny, kdy na sobě pracujete od rána do večera, jsou k ničemu stejně jako dny, kdy neděláte vůbec nic a velkoryse všechno odkazujete „až na potom“. Pro začátek bude stačit, když si každý den vyčleníte chvilku, kterou byste mohli věnovat meditaci nebo v níž byste si udělali inventuru toho, co se vám během dne povedlo či nepovedlo. Přitom je potřeba, abyste k sobě byli pokud možno objektivní.

Nehledejte omluvy za činy, které si je nezaslouží, ale taky se zbytečně neobviňujte z toho, za co ani náhodou nemůžete. Když si k tomu přidáte předsevzetí, které vám velí, abyste se na všem negativním, co se vám stalo, pokusili najít alespoň maličkou jiskřičku dobra, udělali jste pro svůj další rozvoj opravdu hodně. Je možné, že se během tohoto roku začnete měnit. Protože jde o změnu, za kterou stojí Saturn, nebude nijak nápadná, ale bude hluboká a trvalá.

A vy na to, co jste dokázali sami se sebou udělat, budete právem pyšní.