Pokud máte víno rádi, určitě víte, jak to na Prague Wine Weeku chodí, ale jestli jste tam ještě nebyli, nechte se pozvat. Koná se od 27. ledna do 2. února a začne velkou Galadegustací v hotelu Crowne Plaza Prague.
Tam určitě nestihnete ochutnat všechno, bude tady sedm set vín z celého světa, osobně prezentovaných vinaři (vstupenky koupíte v síti Ticketpro, stojí 1000 korun). Od té chvíle budou různé restaurace a vinné bary celý týden nabízet ochutnávky vín a taky menu spojené s jídly.
Kde ochutnáte to nejlepší
Novinkou je letos Degustační centrum Vinograf Wine Bar na Senovážném náměstí, kde denně proběhne několik zajímavých řízených degustací. Z domácích vinařství přijede třeba v úterý odpoledne zástupce Vinařství Volařík, ve středu dopoledne nabídne Vinařství Mikrosvín Mikulov degustaci Enologa roku 2013 Petra Ptáčka. Odpoledne představí Pavel Svoboda z Mikulova to nejlepší ze své desetileté tvorby.
Z Německa přijede Michael Trossen, jeden z nejlepších moderních vinařů Mosely, který v pondělí večer nabídne svá úspěšná vína na degustaci pořádané společností Fafiavin. Ve středu večer představí Championy a medailová vína soutěže Prague Wine Trophy z let 2008 - 2013 dovozce OHMS.
Čtvrteční odpoledne bude patřit jihoafrické majitelce společnosti Tombalina Wines, která dováží jihoafrická a kanadská vína, která u nás nejsou příliš často k ochutnání. Nejlepší vína ze svého portfolia představí ve čtvrtek večer dovozce Black Print. Rakouská vína bude možné ochutnat v pátek odpoledne. Maddalena Cordella, vinařka vyrábějící světoznámé Brunello di Montalcino, se představí v pátek večer na toskánské degustaci. Ceny degustací se pohybují od 300 do 800 Kč a je třeba si na ně rezervovat místa přímo u jednotlivých organizátorů (najdete je na www.pww.cz a vinograf.cz).
Uzené i klobásky
Radši než víno máte kus masa? Vůně masa z udírny, zabijačkových specialit z kotlíků a masopustních sladkostí zaplní 8. a 9. února hrad Veveří a 1. a 2. března náměstí Svobody ve Valticích. Na Slavnostech moravského uzeného (www.moravskeuzene.cz) svoje výrobky předvede šest vybraných uzenářů z celé Moravy. Kromě klasického uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové speciality. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie.
Na brněnském hradě Veveří čeká bohatý program. V rámci řeznické školy s uzenářstvím Sláma se dozvíte třeba to, jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show restaurace Bohéma zase představí recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně. Zabijačkovou a masopustní kuchyni bude připravovat farma Eden z Bystřice nad Pernštejnem. Můžete s sebou vzít i děti: bude tady minizoo, divadlo i prohlídka hradeb. Pokud by děti neměly chuť na prejt, uzené se zelím nebo ovarovou polévku, mohou si pod širým nebem opéci klobásku.
Na sobotu pořadatelé připravují i klání pro jedlíky. Své síly budou moci změřit s profesionálem Jaroslavem Němcem, na čas se budou polykat knedlíky plněné uzeným masem. Ke vstupence za 100 korun dostane každý návštěvník zabijačkovou polévku zdarma. V ceně je i ochutnávka uzeného, které najdete na stáncích jednotlivých uzenářů. Tomu, kdo měl nejlepší masíčko, můžete dát hlas, a rozhodnout tak o titulu Nejlepší moravské uzené. Děti do 120 cm mají vstupné zdarma. Ve Valticích v březnu najdete program podobný, podívejte se na www.moravskeuzene.cz.
Co se k čemu hodí?
- Vinaři a dovozci, kteří získali medaile v soutěži Prague Wine Trophy, se spojují s vybranými restauracemi a nabízejí menu s víny, kterým se říká „Wine & Food tandemy“. Restaurace Renommé například připravila menu kombinované s moravskými víny společnosti Davinus. Hned s dvěma moravskými vinařstvími, Gotberg a Trpělka & Oulehla, připravila festivalové menu restaurace Red Pif. Café & Restaurant Slavia - Restaurant Parnas nabízí menu, snoubené s víny nejlepšího domácího vinařství Prague Wine Trophy 2013, Vinselekt Michlovský. Mood Café-bar-restaurant připravil luxusní menu, zkombinované s víny hned tří zahraničních vinařství dovozce La Caoba: burgundského vinařství Domaine Michelot, argentinského vinařství Finca La Amalia a španělského vinařství Casa de la Ermita. Penzion Kokořín své menu spároval s víny německého vinařství Markus Schneider od dovozce Black Print. Místa si rezervujte ve zmíněných restauracích.
Naučte se něco o víně!
- V úterý 28. ledna se od 14 do 17 hodin koná v hotelu Crowne Plaza Prague seznámení s víny z celého světa. Ochutnáte osmnáct typických zástupců nejdůležitějších stylů vín. Vstupenky v ceně 1250 Kč získáte na admin@praguewineacademy.cz.