Zima přeje mlsounům: v Praze bude festival vína a na Moravě uzeného

Zábava 26. ledna 2014

Ať je zima sněžná, nebo jenom studená, vždycky přináší chuť na něco dobrého. Milovníci vína se sjedou už po šesté na Prague Wine Week, a masomilci na jižní Moravu na dobré masíčko.

Pokud máte víno rádi, určitě víte, jak to na Prague Wine Weeku chodí, ale jestli jste tam ještě nebyli, nechte se pozvat. Koná se od 27. ledna do 2. února a začne velkou Galadegustací v hotelu Crowne Plaza Prague.

Tam určitě nestihnete ochutnat všechno, bude tady sedm set vín z celého světa, osobně prezentovaných vinaři (vstupenky koupíte v síti Ticketpro, stojí 1000 korun). Od té chvíle budou různé restaurace a vinné bary celý týden nabízet ochutnávky vín a taky menu spojené s jídly.

Kde ochutnáte to nejlepší

Novinkou je letos Degustační centrum Vinograf Wine Bar na Senovážném náměstí, kde denně proběhne několik zajímavých řízených degustací. Z domácích vinařství přijede třeba v úterý odpoledne zástupce Vinařství Volařík, ve středu dopoledne nabídne Vinařství Mikrosvín Mikulov degustaci Enologa roku 2013 Petra Ptáčka. Odpoledne představí Pavel Svoboda z Mikulova to nejlepší ze své desetileté tvorby.

tipy

Z Německa přijede Michael Trossen, jeden z nejlepších moderních vinařů Mosely, který v pondělí večer nabídne svá úspěšná vína na degustaci pořádané společností Fafiavin. Ve středu večer představí Championy a medailová vína soutěže Prague Wine Trophy z let 2008 - 2013 dovozce OHMS.

Čtvrteční odpoledne bude patřit jihoafrické majitelce společnosti Tombalina Wines, která dováží jihoafrická a kanadská vína, která u nás nejsou příliš často k ochutnání. Nejlepší vína ze svého portfolia představí ve čtvrtek večer dovozce Black Print. Rakouská vína bude možné ochutnat v pátek odpoledne. Maddalena Cordella, vinařka vyrábějící světoznámé Brunello di Montalcino, se představí v pátek večer na toskánské degustaci. Ceny degustací se pohybují od 300 do 800 Kč a je třeba si na ně rezervovat místa přímo u jednotlivých organizátorů (najdete je na www.pww.cz a vinograf.cz).

Uzené i klobásky

Radši než víno máte kus masa? Vůně masa z udírny, zabijačkových specialit z kotlíků a masopustních sladkostí zaplní 8. a 9. února hrad Veveří a 1. a 2. března náměstí Svobody ve Valticích. Na Slavnostech moravského uzeného (www.moravskeuzene.cz) svoje výrobky předvede šest vybraných uzenářů z celé Moravy. Kromě klasického uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové speciality. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie.

tipy

Řezničtí mistři ukáží své umění.

tipy

Dočkáte se i folklóru.

Na brněnském hradě Veveří čeká bohatý program. V rámci řeznické školy s uzenářstvím Sláma se dozvíte třeba to, jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show restaurace Bohéma zase představí recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně. Zabijačkovou a masopustní kuchyni bude připravovat farma Eden z Bystřice nad Pernštejnem. Můžete s sebou vzít i děti: bude tady minizoo, divadlo i prohlídka hradeb. Pokud by děti neměly chuť na prejt, uzené se zelím nebo ovarovou polévku, mohou si pod širým nebem opéci klobásku.

tipy

Copak se to tady vaří?

tipy

Co takhle ochutnávka uzeného?

Na sobotu pořadatelé připravují i klání pro jedlíky. Své síly budou moci změřit s profesionálem Jaroslavem Němcem, na čas se budou polykat knedlíky plněné uzeným masem. Ke vstupence za 100 korun dostane každý návštěvník zabijačkovou polévku zdarma. V ceně je i ochutnávka uzeného, které najdete na stáncích jednotlivých uzenářů. Tomu, kdo měl nejlepší masíčko, můžete dát hlas, a rozhodnout tak o titulu Nejlepší moravské uzené. Děti do 120 cm mají vstupné zdarma. Ve Valticích v březnu najdete program podobný, podívejte se na www.moravskeuzene.cz.

tipy

Ochutnejte vína z celého světa.

Co se k čemu hodí?

  • Vinaři a dovozci, kteří získali medaile v soutěži Prague Wine Trophy, se spojují s vybranými restauracemi a nabízejí menu s víny, kterým se říká „Wine & Food tandemy“. Restaurace Renommé například připravila menu kombinované s moravskými víny společnosti Davinus. Hned s dvěma moravskými vinařstvími, Gotberg a Trpělka & Oulehla, připravila festivalové menu restaurace Red Pif. Café & Restaurant Slavia - Restaurant Parnas nabízí menu, snoubené s víny nejlepšího domácího vinařství Prague Wine Trophy 2013, Vinselekt Michlovský. Mood Café-bar-restaurant připravil luxusní menu, zkombinované s víny hned tří zahraničních vinařství dovozce La Caoba: burgundského vinařství Domaine Michelot, argentinského vinařství Finca La Amalia a španělského vinařství Casa de la Ermita. Penzion Kokořín své menu spároval s víny německého vinařství Markus Schneider od dovozce Black Print. Místa si rezervujte ve zmíněných restauracích.

Naučte se něco o víně!

  • V úterý 28. ledna se od 14 do 17 hodin koná v hotelu Crowne Plaza Prague seznámení s víny z celého světa. Ochutnáte osmnáct typických zástupců nejdůležitějších stylů vín. Vstupenky v ceně 1250 Kč získáte na admin@praguewineacademy.cz.