Před Glenn Close filmaři musí téměř schovávat oblečení

Zábava 5. dubna 2014

Nerada pózuje před fotoaparáty a kamerami. Působí přísně a nekompromisně, ve skutečnosti je ovšem velmi citlivou ženou, kterou mateřství v pozdním věku přivedlo k jinému pohledu na život.

Pochází z prominentní rodiny hluboce věřících evangelíků, ale své dětství nepovažuje za zcela idylické. Se svými třemi sourozenci ho prožila víceméně na cestách. Nejvíce let strávila na americkém venkově, v Greenwich ve státě Connecticut, kde se 19. března 1947 narodila, a pak také v Africe, kde její otec, uznávaný lékař, založil a spravoval kliniku.

Řadu roků prožila i v internátní škole ve Švýcarsku a ve Virginii, kde na prestižní William & Mary College získala bakalářský diplom v oborech antropologie a drama. „Už na škole jsem hrála v divadelním spolku a vedle toho pracovala jako servírka, protože jsem chtěla být soběstačná.“

NIKDO NEVĚŘIL, ŽE BYCH MOHLA BÝT SEXY!

Divadlo jí naprosto učarovalo, vystupovala na různých divadelních scénách a už před svým prvním filmem byla třikrát nominována na prestižní divadelní cenu Tony. Následuje zásadní kariérní zlom v podobě nabídky na roli feministky Jenny Fields ve filmové adaptaci Irvingova románu Svět podle Garpa. Glenn v něm hrála matku Robina Williamse, ačkoli ve skutečnosti je jen o pět let starší než on! Každopádně tato role jí přinesla první nominaci na Oscara.

glenn close

S Michaelem Douglasem ve filmu Osudová přitažlivost.

foto:
glenn close

Za roli Cruelly de Vil ve snímku 101 dalmatinů byla nominována na Zlatý glóbus.

foto:

Mezinárodního věhlasu se dočkala díky snímku Osudová přitažlivost, kde zazářila po boku Michaela Douglase jako Alex Forrest. „A to si představte, že jsem tu roli málem nedostala! Nikdo nevěřil, že bych dokázala být i sexy. Mnozí si mě nedovedli představit v jiných rolích, než jsem do té doby hrála. Ano, byly dost asexuální,“ svěřila se herečka o několik let později.

Čtenářky bude bezesporu zajímat výsada, kterou má Glenn od počátku své filmové kariéry: veškeré oblečení, v němž natáčí, si může odnést domů. Samozřejmě že nechodí na nákupy v divokých modelech, kterými coby excentrická módní návrhářka Cruella de Vil zazářila v disneyovkách 101 a 102 dalmatinů, ale decentní kostýmky viceprezidentky Bílého domu z Air Force One nebo pouzdrová padnoucí saka Petty Hewes ze seriálu Nebezpečná advokátka, to už je jiná.

A jaký má tato herečka vlastně názor na módu? „Nerada podléhám jakémukoli diktátu, vždy se řídím svými pocity. Módu nevyjímaje. Ano, několikrát jsem se objevila v žebříčcích nejlépe i nejhůře oblékaných žen, ale ráda bych zdůraznila, že se neoblékám pro ostatní. V tom, co mám na sobě, se musím cítit dobře a sama sobě se líbit. To je moje kritérium a rozhodující měřítko.“

glenn close

David Evans Shaw je v pořadí třetím Glenniným manželem.

foto:
glenn close

Ve filmu Stepfordské paničky.

foto:

VŠECHNO JE JINAK

Glenn není žádnou prvoplánovou kráskou, čehož si je dobře vědoma. Její tvrdé rysy u druhých automaticky vyvolávají dojem, že je přísná, možná až krutá. „Kdybych měla tuctový obličej, nikdy bych nezískala tak charakterově zajímavé role.“ Ovšem zdání klame, jak ostatně potvrzuje i její jediná, dnes pětadvacetiletá dcera Annie, kterou herečka přivedla na svět až ve svých jedenačtyřiceti letech!

„Nevím, jestli je mé hodnocení objektivní, protože mluvím o vlastní mámě, a tohle pouto nikdy nikdo nezpřetrhá, ale musím říct, že ona je ten nejcitlivější a nejhodnější člověk na světě.“ Glenn je potřetí vdaná. Jejím prvním mužem byl v letech 1969-1971 kytarista Cabot Wade, až do roku 1984 si herečka dala od mužů pauzu, teprve pak přišla na řadu další svatba. Jejím druhým manželem se stal na dobu tří let podnikatel James Marlas.

Po Marlasovi přišel na řadu producent John Starke a z tohoto krátkého milostného románku se Glenn v dubnu 1988 narodilo jediné dítě, již zmiňovaná Annie Maude Starke. Potřetí vstoupila herečka do manželského svazku před sedmi lety. Po dlouhé známosti si vzala byznysmena Davida E. Shawa.

„Jak vnímám manželství? Pro ženu je to výjezd, pro muže parkoviště,“ říká dáma, které se v okamžiku, kdy se stala matkou, totálně změnil život. „Od té chvíle je všechno o všudypřítomné a bezpodmínečné lásce, o vyzařování… Mám nádherné dítě, milujícího manžela a tohle je pro mne priorita. Té podřizuji i veškerou svou práci, protože nejšťastnější jsem v blízkosti svých nejbližších,“ prozrazuje.

No, snad jí péče o rodinu dovolí, aby si sem tam odskočila k filmu. Byla by velká škoda, kdybychom Glenn přestali vídat v nových filmech.

glenn close

Dceru Annie Maude Starke má Glenn z krátkého milostného románku.

foto: