Ty jsi má, orchidejová… Vytáhněte manžela na květinovou výstavu!

Zábava 13. března 2014

Zatímco Martě Jandové doma orchideje kvetou po tuctech, Jana Plodková by umořila i kaktus. To aspoň vyplynulo z jejich přiznání při zahájení dalšího ročníku orchidejové výstavy v pražské Troji.

Marta a Jana byly pozvány, aby přestřihly úvodní pásku, a to spolu s designérem Bořkem Šípkem. Všichni tři prohlásili, že vůbec nevěděli, že máme v Botanické zahradě hlavního města Prahy (pozor, to je jiná než na Albertově) tropický skleník Fata Morgana. A tam právě orchideje až do 23. března pokvetou víc než obvykle.

orchideje

Marta Jandová s Janou Plodkovou a Bořkem Šípkem.

„K vidění bude víc než stovka orchidejí. Návštěvníci mohou obdivovat ty nejznámější, méně známé i velmi vzácné druhy těchto úžasných tropických rostlin,“ láká Věra Bidlová, ředitelka zahrady. „Nejzajímavějším exponátem je určitě nově objevený druh orchideje, pojmenovaný Vanilla atropogon, kterou naši botanikové přivezli z vietnamské rezervace Hon Ba. Je to nápadná, poměrně velká, sytě zelená liána. I když během výstavy nepokvete, lidé budou moci obdivovat na velkých fotografiích její žlutozelené květy s výraznými tmavými ‚chlupy‘.“

Jestli jste ve skleníku Fata Morgana ještě nebyli, nechte si poradit a určitě si dovnitř neberte bundu ani svetr. Jinak vám bude pěkně horko a vlhko, protože se tady tvůrci všemožně snaží vytvořit atmosféru tropického pralesa. Rostliny jsou pomocí speciálních konstrukcí naaranžovány tak, aby expozice připomínala procházku volnou přírodou.

A ještě tip pro ty, kdo orchideje nestihnou: útěchou vám může být návštěva botanické zahrady spojená s ochutnávkou vína. To se totiž také pěstuje přímo tady a přímo na vinici stojí i vinařský domek s vinotékou. Řízené degustace místní produkce začínají už od dubna!

orchideje

Co takhle si dát víno na vinici?

Kdy a za kolik

  • Otevřeno je každý den vyjma pondělí od 9 do 18 hodin. Pro návštěvníky je připraven také doprovodný program s workshopy a poradna pro začátečníky i zkušené pěstitele. Chybět nebudou ani prodejní stánky s orchidejemi a možnost občerstvení.
  • Základní vstupné je 120 Kč. Další informace na www.botanicka.cz.