Objevte křehkou krásu právě kvetoucích květin

Zábava 16. března 2014

Krásné teplé počasí konce zimy letos vyzývá k výletům mnohem dříve než v jiných letech. Během března vás určitě nalákají „živé“, právě kvetoucí výstavy. Křehkou krásu jemných kamélií, orchidejí a dalších exotických květin můžete obdivovat nejen v botanických zahradách a historických sklenících, ale také v jedinečných zámeckých interiérech.

Milovníkům kamélií se naskýtá mimořádná příležitost vidět kaméliové keře v prostorách skleníků státního zámku Rájec nad Svitavou. Zdejší sbírka obsahuje 250 klasických i méně známých odrůd. Kamélie japonská se odedávna pěstovala v Asii. V Evropě začala být známá od osmnáctého století, kdy byly květy kamélií ozdobou plesových šatů na evropských dvorech. Zámecké skleníky můžete v Rájci navštívit až do 31. března, vždy od 9 do 15 hodin, denně mimo pondělí. Vstupné činí 30 korun.

tipy

Od pátku 7. března budou kaméliemi vyzdobeny navíc i zámecké interiéry. Nevšední výstava v historických prostorách zámku nese název Kamélie - růže Dálného východu a k vidění bude pouze do 16. března, pak se přestěhuje do Litomyšle. Zámek lze navštívit denně od 9 do 16:30 hodin (mimo pondělí) a o víkendu od 9 do 17 hodin. Po dobu konání výstavy je možné zakoupit mladé rostliny kamélií a jarních květin v zámeckém zahradnictví a získat i cenné rady k jejich pěstování od odborníka.

tipy

Jak již bylo zmíněno, kamélie z Rájce ozdobí na konci března rovněž východočeskou perlu mezi zámky – Litomyšl. Květinová výstava Kamélie, zimní královna květin otevře celou letošní návštěvnickou sezonu. Interiéry reprezentačních pokojů západního křídla a zámeckou kapli vyzdobí až 50leté keře, které mimořádně zapůjčí zámecké zahradnictví Rájec nad Svitavou. Výstava se všem zájemcům otevře ve čtvrtek 20. března a potrvá do neděle 23. března 2014, vždy od 10 do 17 hodin.

V Květné zahradě v Kroměříži se kamélie začaly pěstovat už v druhé polovině 19. století a ve 20. století patřily k největším lákadlům kroměřížské rostlinné sbírky. I dnes zde můžete obdivovat desítky vzácných vzrostlých keřů a stromů kamélií, z nichž některé dosahují stáří až 100 let! Výstava těchto rostlinek bude v Rotundě Květné zahrady k vidění až do neděle 30. března. Zúčastnit se lze také komentovaných prohlídek, které budou zaměřeny nejen na samotné kamélie, ale i na zahradní pavilon. Prohlídky se uskuteční o víkendech 8. – 9. a 29. – 30. března, vždy v 11:00 a 14:00 hodin.

Za návštěvu v tomto období rozhodně stojí zámecký skleník v Lednici, který byl postaven již roku 1848 a je evropskou architektonickou raritou. Ve skleníku nyní roste přes 250 exotických rostlin a koruny některých palem sahají až pod jeho střechu. Pokud sem zavítáte, zastihnete v plném květu orchideje a kávovníky či čínskou rostlinu Aglaii odoratu, která se používá na parfémování čajů.

Jarní květinovou výstavu s názvem Květiny a voda můžete zhlédnout v reprezentačních sálech zámku Bučovice. Výstava bude součástí prohlídkové trasy od 29. března do 6. dubna. Předposlední březnový den, tedy 30. března, bude v Bučovicích navíc florista Slávek Rabušic, který zde od 14 hodin předvede ukázky aranžování historických květinových vazeb.

tipy

Dobrým tipem na výlet je určitě i pražská Botanická zahrada hlavního města Prahy v Troji, kde se od 7. do 23. března koná tradiční výstava orchidejí. Skleník Fata Morgana tak letos opět ožije tropickými květy! Součástí výstavy bude i prodej orchidejí a dalších zajímavých rostlin – v zásobním skleníku (pod Fatou Morganou). Vypravit se do Faty Morgany můžete také za tropickými motýly, kteří se začnou líhnout ze svých kukel od 8. dubna. Kromě toho na výstavu každoročně lákají i ptakokřídelci – největší denní motýli světa. Motýli všech barev i tvarů zde budou k vidění až do 11. května.

tipy

Předjaří si milovníci květin mohou užít také v Královské zahradě na Pražském hradě – na pouhých deset dní, za symbolických 20 korun zde bude od 14. do 23. března otevřen stylový empírový skleník. V jeho prostorách tentokrát uvidíte nejhezčí vázy ze sbírek Pražského hradu a přehlídku stovek různobarevných tulipánů a dalších jarních květin. K vidění budou jak klasické jednoduché odrůdy, tak i takové, které jako tulipány téměř nevypadají – například odrůdy pivoňkovité, liliokvěté či papouškovité.

tipy

Připraveno ve spolupráci s agenturou CzechTourism.

logo CzechTourism
Logo Kudyznudy.cz

Více tipů na výlety po Česku najdete na www.kudyznudy.cz.