Prožijte Pražské jaro s velikány klasické hudby

Zábava 11. května 2014

Pražské jaro je v hudebním světě fenoménem. Přečkalo všechny dějinné zvraty, i změny vkusu a dramatické kulturní poryvy. Přečkalo je, protože ve všech dobách zůstalo dost posluchačů, připravených ocenit a vychutnat skutečnou uměleckou kvalitu. Letošní již 69. ročník se uskuteční již v tradičním termínu, a to od 12. května do 3. června. Prahu navštíví řada vynikajících umělců, například houslová virtuoska Julia Fischer, klavírní mág Lang Lang, přední kontratenorista Andreas Scholl nebo sopranistka Simona Houda Šaturová.

Nejvýznamnější festival klasické hudby v České republice, Pražské jaro, se koná v pravidelném termínu 12. května, v rámci výročí úmrtí Bedřicha Smetany, přičemž od roku 1952 jej zahajuje cyklus symfonických básní “Má vlast“. Závěrečným cyklem festivalu je pak 9. symfonie s Ódou na radost od Ludwiga van Beethovena.

Smyslem festivalu je představení toho nejlepšího ze světové hudební tradice a zároveň uvedení aktuálních trendů. Organizátoři festivalu se snaží každý jednotlivý ročník zaměřit na konkrétní jubilea významných světových i domácích autorů a zároveň jsou zde uváděny i premiéry současných skladatelů.

foto

Část programu se odehraje také ve Smetanově síni Obecního domu.

foto:

Nenechte si ujít hudební světovou špičku

Letos se v rámci tohoto hudebního svátku můžete těšit na 51 koncertů v 17 koncertních sálech Prahy, které si připravilo 130 orchestrů, komorních ansámblů a sólistů. Součástí festivalu je také řada speciálních projektů k "Roku české hudby". Cyklus „Má vlast“ uslyšíte letos v podání České filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka v pražském Obecním domě.

To, co dokáže klavírní virtuoz Daniil Trifonov svýma rukama, je naprosto neuvěřitelné. V pondělí 19. května vystoupí tento vítěz mnoha mezinárodních soutěží v Dvořákově síni Rudolfina a do Prahy přiveze především jemu blízkou ruskou hudbu.

Mezi největší hvězdy letošního ročníku budou patřit čínský klavírní mág Lang Lang, kterého časopis Time zařadil na svůj seznam stovky nejvlivnějších lidí planety. V Praze se představí ve čtvrtek 22. května ve Smetanově síni Obecního domu.

Kam až sahá virtuozita mladé, fenomenální houslistky Julie Fischer a jaká bude její interpretace Bohuslava Martinů, se dozvíte v pondělí 26. května v Rudolfinu. Bez hudby si nedovede představit ani jeden den. Na housle hraje od 3 let a již v 9 letech byla přijata pro mimořádný talent na Vysokou hudební školu v rodném Mnichově.

Koncert souboru Accademia Bizantina s německým kontratenoristou Andreasem Schollem bude lahůdkou festivalu 2014. Italský temperament ve spojení s expresivností a technickou dokonalostí Schollova hlasu slibuje ve středu 28. května v Rudolfinu nezapomenutelný zážitek.

Hlas sopranistky Violety Urmany, sólistky Metropolitní opery v New Yorku rozezní Smetanovu síň Obecního domu v sobotu 24. května a poslední májový den, tedy 31. května zazní Dvořákovou síní Rudolfina soprán tentokrát Simony Houdy Šaturové. Pěvkyně, která sklízí obdiv pro svou technickou dokonalost a neuvěřitelnou hybnost svého hlasu, přednese klenoty operního repertoáru 18. století. Máte tak jedinečnou příležitost vychutnat si její pěvecké umění v celé své kráse, navíc ve spolupráci se skvělým Collegiem 1704 pod taktovkou Václava Lukse.

foto

Dvořákova síň Rudolfina uvítá světovou hudební špičku.

foto:

Nejlepší česká i zahraniční hudební tělesa

Z domácích těles na Pražském jaru vystoupí 15. května Symfonický orchestr Českého rozhlasu a 18. května a 2. června dvakrát Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Moravská filharmonie Olomouc se představí publiku 21. května skladbami Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů a Serenádou Iši Krejčího.

Milovníky komorní hudby jistě potěší "Víkend české komorní hudby", který od 30. května do 1. června nabízí 11 komorních koncertů v atraktivních, mnohdy veřejnosti nepřístupných, pražských koncertních sálech. Patrony "Víkendu" se stali herečka Hana Maciuchová, Mons. Václav Malý a Prof. Cyril Höschl.

Ze zahraničních umělců festival přivítá mimo jiné Vídeňské filharmoniky, a to 22. května. Orchestr svůj koncert pojme jako poctu Richardu Straussovi u příležitosti 150. výročí jeho narození. Straussovskému roku je věnována rovněž festivalová návštěva Bamberského symfonického orchestru 24. května.

Po jednatřiceti letech se na Pražské jaro vrátí Polský národní rozhlasový symfonický orchestr z Katovic. Večer 27. května přednese kromě Šostakovičovy Šesté a Janáčkovy Sinfonietty v české premiéře koncert pro lesní roh a orchestr Krzysztofa Pendereckého. Frankfurtskému rozhlasovému symfonickému orchestru připadne 3. června čestný úkol 69. mezinárodní hudební festival Pražské jaro ukončit.

foto

Smyslem festivalu je představení toho nejlepšího ze světové hudební tradice.

foto:

Soutěž Pražské jaro ovládne hoboj a fagot

Součástí festivalu bude 66. mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro, která se bude konat v oborech hoboj a fagot. Ze známých sólistů se představí například houslista Gidon Kremer, varhanista Karol Mossakowski, basbarytonista Adam Plachetka, houslistka Julia Fischerová, kontratenorista Andreas Scholl nebo sopranistka Simona Houda Šaturová.

Soutěžní klání mladých talentů z celého světa mohou diváci sledovat od 8. do 12. května 2014 v prostorách Sálu Martinů pražské HAMU či Národního domu na Vinohradech. Finálová kola, kdy soutěžící vystoupí již za orchestrálního doprovodu, proběhnou 13. a 14. května v Dvořákově síni Rudolfina.

Ceny vstupenek festivalu jsou srovnatelné s minulým ročníkem, pohybují se od několika stovek korun po 5.900 korun za nejlepší místa na Vídeňské filharmoniky.

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Připraveno ve spolupráci s agenturou CzechTourism.

logo CzechTourism
Logo Kudyznudy.cz

Více tipů na výlety po Česku najdete na www.kudyznudy.cz.