Co s načatým létem? Našli jsme vám program na zítřek i celý týden!

Zábava 29. května 2014

Začíná nejkrásnější roční období, plné akcí určených jen a jen pro vaši zábavu. Nechte se vylákat na dobré jídlo a pití a programy pro malé i velké.

Do Čejkovic nejen na víno

Už podevatenácté se potkají tisíce milovníků kvalitního moravského vína, hudby a tance v Čejkovicích. Poslední květnový a první červnový den tady totiž proběhnou čejkovické Vinné trhy: připraveni jsou vinaři z celé obce, aby představili to nejlepší víno v prostorách zámku a v sokolovně. „Akce má svou tradici a opodstatnění. Jde o prezentaci místních vinařů v kulturním a historickém prostředí, takže má kouzlo,“ slibuje čejkovický starosta Pavel Novotný.

Seznámíte se s třicítkou vinařů, nejstarší z nich, což je vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice, bude lákat k prohlídce sklepního labyrintu, největší láhve na tiché víno v Česku, výroby i na koštování mladých vín.

Oblíbená slavnost vína přinese i řemeslný jarmark, cimbálovou a dechovou hudbu i několik divadelních představení. „Chtěli jsme nabídnout vyžití pro celé rodiny, nejen pro dospělé. Na své si přijdou také děti, pro něž jsou připravené tvořivé dílny a divadlo,“ říká starosta. V sobotu v půl jedenácté dopoledne na zámeckém nádvoří pořádání trhů povolí komtur Ekko, což byl nejznámější představitel templářského řádu v Čechách a na Moravě, který sídlil v Čejkovicích na přelomu 13. a 14. století. Informace najdete na www.templarske-sklepy.cz nebo www.cejkovice.cz.

volno

Čejkovická tvrz.

volno

Čejkovické víno.

Do Špindlu na 1 plus 1 zdarma

Nejoblíbenější české horské středisko zahajuje letní sezonu. Tradiční Špindlerovské otevírání léta připadá na sobotu a představí tohle krkonošské město jako ideální letní destinaci, kde najdete řadu volnočasových atrakcí uprostřed krásné přírody.

Návštěvníky čeká program, jehož centrum bude v prostoru dolní stanice lanovky Medvědín, kde bude připravena pohádka pro děti, přehlídka dravců a řada outdoorových a sportovních aktivit, které připravila místní agentura Yellow Point. Můžete si vyzkoušet slalom na koloběžkách či hon na medvěda. Součástí bude také otevření nových turistických tras Medvědí stezka a Krakonošův příběh pro rodiny s dětmi, chybět nebude hudba, občerstvení a soutěže.

Největším tahákem slavnostního víkendu je ovšem ojedinělá akce 1+1 zdarma, díky níž můžete využít zvýhodněné ceny zboží a služeb, za které zaplatíte jen 50 procent plné ceny. Například při koupi dvou jízdenek na lanovku bude jedna zdarma, při koupi dvou zmrzlin bude jedna zdarma, stejně jako při placení ubytování v některých hotelech. Zvýhodněný nákup 1+1 zdarma bude platit jen v sobotu, u vybraných hotelů a penzionů po celý víkend. Všechna zařízení, která se do akce zapojila, najdete na stránkách www.mestospindleruvmlyn.cz.

volno

Špindl startuje letní sezónu.

Na Lipno za Legem

volno

Chrám sv. Víta celý jen z Lega.

Největší výstava LEGO modelů v České republice „Ujíždíme na kostkách“ znovu otevírá brány tuhle sobotu. Najdete ji v areálu Lipno Point a potrvá do konce září. K vidění budou až šestimetrové modely, které postavili fanoušci těchto kostek.

Mezi nejžhavější novinky patří katedrála sv. Víta, která měří přes tři metry a jejíž součástí je i osvětlení a pohled do interiéru stavby prostřednictvím kamery. Dalšími nově postavenými modely jsou antické divadlo, hrad Bezděz, Tančící dům nebo pohyblivé obří ruské kolo na pouti.

V tomto roce bude výstava ještě více zaměřena na interaktivitu všech věkových skupin. Obrovské město City Point s metrem, poutí či hudebním festivalem umožní stát se osvětlovačem na koncertě nebo povozit obyvatele města na labutích či autodromu a ruském kole.

Po celou dobu trvání výstavy bude probíhat stavba města, do níž se může zapojit každý návštěvník. V sobotu i neděli při zahájení bude navíc připraven program pro děti i dospělé: třeba aréna, kde si budou moci zajezdit autíčky na závodní dráze, vyzkoušet programování robota nebo si sestavit vlastní jednokolejnou dráhu. Podívejte se na www.ujizdimenakostkach.cz.

Sdílení všude po světě

V neděli 1. června se slaví celosvětový svátek sdílení a vy se můžete přidat. Akce po celém Česku organizuje sdílecí web hearth.net, který pořádá mimo jiné piknik v Praze v Letenských sadech. Na louce pod Hanavským pavilonem bude program pro děti, ukázky Yoga Swing, workshop tvoření, sdílení zkušeností s pěstováním ve městě a s rychlým a zdravým vařením.

Dozvíte se něco o tanci od Adel, která se před časem vrátila z dvouměsíční cesty do Thajska, kde se zabývala mystikou v tanci a jejím předáváním. Už v sobotu můžete na farmářských trzích v Roudnici nad Labem sdílet pekařský kvásek, recepty a vše, co s pečením souvisí. Podrobnosti najdete na www.hearth.net.

volno

Luhačovické "dřevosochání".

Na dřevo do Luhačovic

Od pondělka 2. do soboty 7. června se v Luhačovicích uskuteční 2. ročník řezbářského sympozia s názvem Krása v dřevě ukrytá. Téma letošního ročníku „Hudební inspirace“ vychází z Roku české hudby, která má v lázeňské programové nabídce svoje stálé místo. Po celý týden můžete v lázeňském parku u hudebního altánu u hotelu Jestřabí denně sledovat proměnu dřeva v originální umělecká díla.

Na letošní sympozium přijalo pozvání sedm proslulých řezbářů: Martin Cigánek, Jaromír Dědek, Petr Eschler, Petr Krajíček, Zdeněk Matyáš, Branislav Petráš a Leszek Sikora. Práci dokreslí koncerty hudebních skupin: známé melodie zazní v podání dixieland bandu Jazzzubs (4. a 7. června), cimbálové muziky Korečnica (6. června) nebo country skupiny Přátelé (5. června). Na poslední tři dny sympozia přijal pozvání lidový houslař Ján Čambor a výrobce pastýřských lidových píšťal a fujar Dušan Holík. Týdenní dřevosochání vyvrcholí vernisáží v sobotu od 15 hodin u altánu s ukázkou lidových řemesel. Informace na www.lazneluhacovice.cz.