Kdepak, není nad domácí pivko. Uvařit ho zvládnete i vy!

Zábava 30. června 2014

Kdo by neměl rád pivečko – nejlépe ze sedmého schodu, že? Pivo je tradiční český nápoj, v jehož konzumaci nemáme konkurenci. V obchodech i po hospodách je k výběru spousta značek – čím dál tím víc lidí ale touží po svém vlastním zlatavém moku. A tak si ho jednoduše vaří doma.

Místo obřích kotlů, ležáckých tanků a stáčecí linky kůlna nebo kuchyňka, dva hrnce a pár plastových lahví. Takzvaný homebrewing neboli vaření piva podomácku si u Čechů získává stále větší oblibu. Slad, chmel a kvasnice se dají koupit na internetu. Jinak stačí jen voda a samozřejmě velká dávka trpělivosti.

MADE BY PETR, KAREL, ZUZANKA...

Vlastně to není žádná novinka. Koneckonců i v samotných počátcích českého pivovarnictví, tedy v 9. století, se pivo vařilo pouze doma. Teprve na konci 19. století zahájily výrobu první malé pivovárky.

Podle odhadů si doma vaří pivo tisíce Čechů. Jejich cílem není ušetřit, ale vybřednout ze stereotypu chutí současné produkce velkých pivovarů. Podle mnohých totiž začínají být piva v obchodech i po hospodách jedno jako druhé. Naproti tomu každé domácí pivečko je originál! A není to ani tak složité. Varnu prostě nahradí kuchyně a sklepy lednice, potřebujete jen slad, chmel a kvasnice.

Tmavé, světlé, svrchně kvašené, spodně kvašené, pšeničné, málo či hodně hořké – nic není problém. Chce to jen nastudovat základní informace z pivovarnictví, nakoupit výbavu v hodnotě několika tisícikorun (možná máte dokonce většinu potřebných věcí už doma) a stoupnout si na jeden den k plotně.

JAK NA TO

Jsou dvě cesty, jak si vařit pivo doma. První je klasika – vařit ze stejných surovin jako v pivovarech – tedy ze sladu a chmele. Což je ale bez patřičných znalostí a vybavení poněkud obtížný úkol. Snazší je výroba z předpřipravených surovin, například mladinového koncentrátu. Mladina je výstupním produktem z varny, který se po ochlazení zakvašuje pivovarskými kvasnicemi, a buď ji dostanete jako hustou medovitou pastu, nebo je koncentrát usušený a je ve formě prášku.

pivo

Neříkejte, že byste si nedali!

foto:

Jedna várka piva se uvaří za pár hodin – ačkoli tím výrobní proces teprve začíná. Pivo se pak musí nechat vychladnout na zákvasnou teplotu (8–10 °C). Poté začíná kvasit. Pro začínajícího pivaře je prý nejsložitější poslední fáze – ležení, což by mělo být minimálně 72 dní.

Internet je plný nejrůznějších návodů, ale často jsou to experimenty s nejistým výsledkem. Je lepší absolvovat některý z kurzů základů domácí výroby piva. Pojmy, jako je rmut, dílo, nižší cukrotvorná teplota, vyšší cukrotvorná teplota, chmelovar, spilka, ležácký sklep, se zkrátka vyplatí znát.

POVOLENO!

Domácí nefiltrované kvasnicové pivo je plné vitaminů, aminokyselin, stopových prvků a dalších zdraví prospěšných látek. A můžete si ho vařit bez obav, že byste prováděli něco ilegálního – tedy pokud roční objem nepřesáhne 200 litrů na hlavu.

To pak musíte zaplatit spotřební daň – dle zákona 353/2003 Sb., o spotřebních daních, § 80. Ale už i při vaření třeba pouhých pěti litrů piva musíte svůj záměr nahlásit celnímu úřadu. Takže chutě do toho – není nad poctivou domácí „kuchyni“!

pivo

Pivo není až taková věda.

foto:

VYBAVENÍ:

  • Pro začátek si vystačíte s dvěma velkými hrnci, nejlépe nerezovými, vařečkou a plynovým či elektrickým vařičem. Plus teploměr, cedník, hadice, plátýnko, váha a chladicí výplně (třeba PET lahve naplněné zmrzlou vodou). Na kvašení potřebujete hrnec nebo plastovou nádobu bez víka a na zrání větší plastové lahve. No a samozřejmě chladné místo, třeba lednici nebo sklep s teplotou 0–7 °C.

SUROVINY:

  • Pivovarský chmel, celý, lisovaný nebo trhaný, případně chmelový extrakt. Dále ječmenný nebo pšeničný slad, pivovarské kvasnice a kvalitní pitná voda. ** Velkou nabídkou disponuje e-shop Vaše pivo, kde koupíte nejen plastové nádoby, míchadla a lahve, ale i třeba hustoměr, pivní koncentráty, sladové výtažky, kvasnice apod.