Zažijte ještě jednou listopad 1989!

Zábava 30. září 2014

Jako by to bylo včera. Stojíme na Letenské pláni a cinkáme klíči a hučíme a bučíme a křičíme do světa všechno to, co jsme doposud nemohli. Jenže ono je to už čtvrt století! A přestože to byla nezapomenutelná doba, mnozí už zapomněli, jak to vlastně všechno bylo. No a jiní ještě nebyli na světě. I proto Český rozhlas přišel s projektem Znovu 89.

Znovu 89 připomíná události celého roku 1989, den po dni, hodinu po hodině a v nejvypjatějších momentech i minutu po minutě.

Nabízí pohled tehdejších oficiálních médií i disidentů, nechybí životní styl té doby - jak se žilo, co kolik stálo. „Český rozhlas využívá samozřejmě svůj archiv a přináší autentické zvuky a vlastní příspěvky z vysílání,“ popisuje projekt generální ředitel ČRo Peter Duhan.

1989

Rudé pionýrské šátky a modrá uniforma patřily kdysi k povinné výbavě každého školáka. Odmítnout vstoupit do řad komunistické mládeže znamenalo mimo jiné mít problémy s přijetím na vysokou školu.

foto:

JAK TO TENKRÁT BYLO...

Kdyby to nebylo k smíchu, bylo by to k pláči. Dnes nám totiž zprávy z roku 1989 můžou připadat jako hovory z dalekého vesmíru - až na to, že z nějaké hodně divné planety. Jenže ta planeta se jmenuje Země a je to přesně to samé místo, kde se nacházíme teď. Akorát jsme tak nějak pozapomněli na to, jak to v naší drahé vlasti tenkrát vypadalo...

Lidská paměť je krátká, a tak není na škodu občas ji osvěžit. Unikátní projekt už běží pár měsíců, odstartoval symbolicky v den, kdy před 25 lety začal „Palachův týden“. Na adrese www.znovu89.cz najdete jak samotný „přímý přenos“ z minulosti, tak i chronologicky uspořádané příběhy přelomového roku - nejen fakta, data a příběhy osobností, ale i kontext doby, například události ze sousedních zemí.

Projekt navazuje na loňský úspěšný „Srpen 1968“, který na stejném principu zprostředkovával okupaci Československa armádami pěti zemí Varšavské smlouvy. Prostřednictvím dobových snímků, úryvků z novin a časopisů a samozřejmě také rozhlasových nahrávek si můžete znovu připomenout sled historických událostí, které vyvrcholily 17. listopadu 1989.

1989
foto:

Projeďte svůj archiv

  • Český rozhlas chce projekt Znovu 89 využít i k tomu, aby prostřednictvím veřejnosti doplnil svůj archiv o dobové nahrávky vysílání Československého rozhlasu, Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky, ale také o autentické fotografie z roku 1989 z celé republiky. Pokud máte něco podobného ve svém domácím archivu, pošlete zprávu na speciální e-mail: znovu89@rozhlas.cz.

KDE NESTAČÍ SLOVA, POMŮŽOU OPRÁSKI

Znovu 89 můžete sledovat a komentovat i na sociálních sítích Facebook nebo Twitter. Na Facebooku už má projekt přes 10 tisíc příznivců. Jak je vidět, spousta lidí nechce až tak úplně zapomenout. Projíždět zprávy z minulosti pak v každém případě může být zajímavé pro dnešní mládež, která se některým z nich - alespoň soudě podle reakcí mého syna - zdráhá uvěřit.

Takže pokud máte doma puberťáka, vyťukejte mu na klávesnici notebooku nebo počítače jejich facebookový profil, když nic jiného, určitě ho pobaví speciální edice populárních komiksů Opráski sčeskí historje.

1989

Nové knihy vycházely pouze ve čtvrtek a stála se na ně fronta.

foto: