Právě teď vás děsně bolí záda? Zjistěte, co proti tomu udělat

Zdraví 18. 6. 2013

Vysedáváním u počítače a sledováním monitoru strávíte v zaměstnání nebo doma spoustu hodin? Pak není divu, že vás bolí krční páteř a lopatky, špatně vidíte a jste pořád unavená. Víme, co pomůže.

3. Šetřete si oči

sezení u počítače 3
foto:

Práce s počítačem představuje velkou zátěž také pro vaše oči, protože jste dlouhodobě nuceni dívat se na jedno místo, což není pro zrak přirozené. Tato zátěž se následně může projevit slzením nebo pálením očí. Existuje však několik tipů, jak své oči chránit. Dlouhodobou únavu zraku zaostřením na jedno místo lze eliminovat pravidelnými pauzami a pomůže i pohled z okna, kdy zaostříte na vzdálené předměty.

„Nepodceňujte také kvalitu monitoru. Vyplatí se používat LCD monitory s dostatečnou úhlopříčkou. Tato technologie s plochou obrazovkou a dobrou geometrií obrazu šetří vaše oči,“ doporučuje Ondřej Jung, vedoucí technik Počítačové školy Gopas, a dodává: „Pokud jste ještě nuceni pracovat se starším CRT monitorem, překontrolujte si správné nastavení frekvence obrazu. Ta by se měla pohybovat kolem 85 Hz.“

Pozornost věnujte rovněž zdrojům světla. Vyhýbejte se přímému oslnění i nepříjemným odleskům na monitoru, ať už z oken, nebo z umělého zdroje. Každopádně do kvalitních svítidel i do účinného zastínění oken se vyplatí investovat.